Yüksek Güvenlikli Skandal

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında musa21 tarafından paylaşıldı.

  1. musa21
    Offline

    musa21 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    21 Aralık 2010
    Mesajlar:
    950
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ankara
    Ne MİT kontrolü, ne bluetooth avı, ne cep-tuvalet yasağı çare oldu... 2011 YGS'de, kopyanın sırrı, soru kitapçıklardan çıktı... 'Özel şifre' ile şıklar üzerinden gidilerek doğru yanıt bulunuyor. AKŞAM muhabirleri, Matematik testinde kalem oynatmadan 30 net yaptı!

    Özel Güvenlikli 'YGS 2011'de akıllara durgunluk veren skandal... Kopyacı, soruların yanıtlarına 'sınav salonunda' ulaştı, hem de soru kitapçığından. 'Temel Matematik' testine gizlenmiş şifreyi bilenler, 40 soruda, 30 doğru cevabı dakikalar içinde işaretledi.

    DEDİKODULARLA BAŞLADI
    2010 KPSS'de yaşanan kopya depreminin ardından, çok geniş güvenlik önlemleri alınmıştı. Öğrencilere, kalem, şeker, su dağıtıldı. Kimi sınavların güvenliği MİT'e emanet edildi. Ancak yine olmadı. Geçen hafta yapılan ve 1.7 milyon öğrencinin katıldığı YGS'de 'kopya', soru kitapçıklarından çıktı. Hem de şeytani bir yöntemle. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı sınavın 'Temel Matematik' testine gizlenmiş şifreyi bilenler basit bir formülle 30 sorunun doğru yanıtına ulaştı.
    Rezalet dedikodularla başladı. Şıklarda özel bir şifre olduğu söylentisi kulaktan kulağa yayıldı. Öğretmenler soruları çözdü, sınav kitapçığındaki formül gözler önüne serildi. Saymayı bilen herhangi birinin uygulayabileceği formül, rakama dayalı sorularda doğruyu veriyor.



    AKŞAM DENEDİ
    Testte yer alan 40 sorunun 30 tanesi soruyu okumaya gerek duymadan basit bir şifreyle çözülüyor. Formül, şıklardaki rakamların küçükten büyüğe doğru sıralanması üzerine kurulu. AKŞAM muhabirleri de formülü test etti, kalem oynatmadan 30 doğru yanıta ulaştı.

    FORMÜLÜ KİMLER BİLİYOR?
    Basit rakamsal cevapların yer aldığı diğer testlerde de aynı formülle doğruyu bulmak mümkün. Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler diğer testlerde de benzer şifre olup olmadığı üzerinde çalışıyor. 'Kitapçığın sırrını' kimlerin bildiği ise merak konusu. Şimdi, 'Sınav öncesi adaylara formül verildi mi?' sorusu yanıt arıyor. Eğitimciler ise böyle bir şifrenin ancak ÖSYM cevap anahtarını hazırlayan kişiler tarafından yerleştirilmiş olabileceği görüşünde.

    TÜRKİYE BUNU KALDIRAMAZ
    KPSS'de yaşanan kopya skandalını da ortaya çıkartan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şaşkın, endişeli. 'Bu skandal değil, skandal ötesi bir durum' yorumu yapan Koncuk'un sözleri şöyle: 'Arkadaşlar inceliyorlar; Formül doğru mu, hangi kitapçıkta yapılmış. Doğruysa dava açarız. Buna iyi niyetle yaklaşamayız. Bizim arkadaşlarımız 40 matematik sorusunda 37 tanesinin formülle uyuştuğunu dile getiriyor. KPSS'den sonra Türkiye bunu kaldıramaz. Bunun üzerine gideceğiz. Bu formül sınava
    girenlere verilmiş ise iş biter.'

    5 MİLYON ÖĞRENCİ MERCEK ALTINDA
    KPSS Eğitim Bilimleri testinde 350 kişinin tam puan alması kopya skandalını ortaya çıkarmıştı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmış, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etmişti. İstifanın ardından ise ÖSYM Başkanlığı'na Prof. Dr. Ali Demir getirilmişti. Savcılık, soruşturmayı genişletmiş ve son 10 yılın ÖSS sınavlarında başarılı olan 5 milyon öğrenciyi incelemeye almıştı. Şimdi ÖSYM'nin YGS'deki 'şifre vakasına' ilişkin yapacağı açıklama merak konusu oldu.



    'Şifre' kapıdan kolay girdi
    YGS 2011 için devlet çok geniş güvenlik önlemleri almıştı. Kopyanın önüne geçmek için,
    - Kalem, silgi, kalemtraş, saat, şeker, peçete gibi ihtiyaçları ÖSYM sağladı.
    - Adaylar, binalara girişte yoğun kontrolden geçti.
    - Saç tokaları bile polis tarafından arandı.
    - Çanta, cep telefonu, saat, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş gibi eşyalar, her türlü elektronik malzeme kapıda toplandı.
    - Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaklandı. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmelerine, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmedi.
    - ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler salonları dolaştı. Adaya özgü soru kitapçığının kullanıldığı sınavın ana soru kitapçığı ve cevap anahtarı, ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlandı.
    Ancak önlemler yetersiz kaldı. Kitapçıklardaki şifreyi bilenler 'cevap anahtarına' kolay ulaştı.

    İŞTE O FORMÜL:
    ÖZEL şifre, Matematik testinde, rakamların küçükten büyüğe doğru sıralanması üzerine kurulu. Şıkların altına, en küçükten en büyüğe doğru sıralama yapılıyor. Kendisiyle eşleşen rakam, sorunun doğru yanıtı. Hiç matematik eğitimi almayan biri, soru dahi okumadan formülle 30 doğru işaretleyebiliyor.

    Devrim TOSUNOĞLU / Ercan SARIKAYA
     
  2. hoşseda
    Offline

    hoşseda Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    3 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    313
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Şehir:
    istanbul
    Bu konuya verilebilecek en güzel cevap şu olsa gerek.''BURASI TÜRKİYE ''
     
  3. himm
    Offline

    himm Banlı Üye

    Kayıt:
    1 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.475
    Beğenilen Mesajlar:
    18
    Şehir:
    istanbul
    'Sadece matematikte 30'dan fazla soruyu şifreyle çözdüm'

    ÖSYM Soru Kitapçığı'nda şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya attığı öne sürülen avukat Ayla Varan, inceledikleri sorularda belirledikleri yöntemin tesadüfi olamayacağını düşündüklerini belirterek, matematik sorularından 30'unu bu yöntemle çözdüğünü söyledi.

    Artvin'de avukat olan Varan, Artvin'de yaşayan bazı eğitimcilerle, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) giren öğrencilerin bir takım duyumları çerçevesinde, ÖSYM'nin internet sayfasındaki soru kitapçığını indirdiklerini belirtti.
    Şıklar üzerinde bir takım denemeler yaptıklarını dile getiren Varan, şöyle devam etti:
    “Kişisel olarak ben matematik üzerinde yoğunlaştım. Bir sürü alternatif deneyerek şıkları sıraladık. Büyükten küçüğe, küçükten büyüğe, tek, çift, asal gibi. Birkaç soruda bunu yaptığımızda sıralamanın küçükten büyüğe doğru yapıldığında, testteki şıklarla çakıştığını gördük. Bunu birkaç soruda tekrarladık. 10 olunca artık bunun tesadüf olamayacağını düşündük. Daha sonra ertesi gün dershanelerle paylaştık. Yani teknik olarak benim çok uzak olduğum bir konu. Ben bir avukatım. Bir sınav sisteminde bu kadar tesadüf belki olabilirdi ama istatistiki açıdan olamayacağı kanaatine varıldı. Ben sadece matematik için 30'un üzerinde soruyu bu şekilde çözdüm.”
    “Biz bunu yaparken bir sürü çocuğun yıllardır içinde bulunduğu yarış adına şaibeler varsa bunun ortaya çıkarılması adına yola çıktık” diyen Varan, “Yoksa herhangi bir kurumu itham etmek için değil. Bu arada ÖSYM'nin de bir açıklaması var. Onların da değerlendirmesi gerekir. Sürece görüp bakacağız. Yalnız kişisel kanaatim, bu kadar tesadüfün bir arada olamayacağı yönündedir. Bundan sonraki süreçte de bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Ben bir veli olarak, anne olarak, insan olarak görevimizi yaptığımı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

    “ÇOK BASİT BİR İŞLEM”

    Öğrencilerden gelen uyarıyla inceledikleri durumun olağanüstü bir çalışma değil, çok basit bir işlem olduğunu vurgulayan Varan, şunları kaydetti:
    “O zaten basında tek tek yer aldı. Ben bir de soruların çok uzun olmasından endişe ettim. Sorular çok uzun, çocukların süresi yetmedi. Yani soruyu okumak mümkün değil ki cevaplandırmak için zaman kalsın. Yani bu şifreyle hiç soruyu görmeden soruları cevaplamanız mümkün. Ama bu tesadüfle de açıklanabiliyorsa belki öyledir. Benim kişisel görüşüm aksi yönde. ÖSYM farklı kitapçıkların kullanıldığını söylüyor, onu da artık ÖSYM ve başka kuruluşlar değerlendirecektir. Yaklaşık 34 matematik sorusuna ben ulaştım. Ama eğitimci değilim. Benim atladığım, bakınca üşendiğim sorular da oldu.”
     

Sayfayı Paylaş