Yemek Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Konu, 'Multimedya Oynatıcıları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=1]Yemek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?[/h]En popüler fotoğraf çekim konularından olan yemek fotoğrafının nasıl çekilmesi gerektiğini merak ediyorsanız, bu yazımız işinize yarayabilir.
    [​IMG]
    Günümüzün en yaygın fotoğraf türlerinden biri belki de yemek konulu fotoğraflardır. Sosyal medya sayesinde hemen herkesin bulunduğu ortamlarda yenilen yemeklerin fotoğraflarını çekip paylaştığı biliniyor. Bu paylaşımlarda yemeklerin yanı sıra dekoratif öğelerin de akıllı cihazların kadrajında yer almasının sağlandığı dikkat çekiyor. Bu estetik bakış açısının aslında genel-geçer bir sonucu. Yemek fotoğrafçılığına dair çok daha ciddi bakış açılarında da istenmeden uygulanan bir yöntem, görsel özelliği ağır basan figürlerin, fotoğraf karesine dahil edilmesi.
    Peki sosyal medyada akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirilen paylaşımlardan farklı olarak DSLR ya da kompakt fotoğraf makineleri ile çekilen yemek fotoğraflarında nelere dikkat edilmesi gerekir? Bu konumuz, fotoğrafla ciddi olarak ilgilenen kimseleri ilgilendirdiği gibi, amatör olarak sosyal medya üzerinden paylaşım yapan kimseler için de dikkate alınabilecek bilgiler içeriyor. İşte detaylı ipuçlarını vermeye başlıyoruz…
    [​IMG]
    [h=3]1- Gölge[/h]Fotoğraf, ışıkla anlam kazanır ve onun sayesinde daha güzel görünür. Işık, fotoğrafın yapı olarak kaynağıdır zaten ve kullanımına gösterilecek dikkat sayesinde ‘iyi fotoğrafı’ meydana getirecek temel unsurlar arasında başı çeker. Yemek fotoğrafı çekilirken, ışığın doğru kullanımı büyük önem taşımaktadır. Yemek konulu bir kadrajda, ışığın doğru açıdan ve doğru miktarda alınması gerekir. Örneğin pencere kenarında alınan ışık, tersi yönünde gölgelenmeye neden olur. Bu nedenle konu gölgesi ne ölçüde ve ne yönde isteniyorsa, o açıda konumlandırılmalıdır. Arkadan gelen ışık ön kısımı karanlık bıracak, yandan gelen ışık ise diğer yanı karanlık bırakacaktır. Bu nedenle ışığın tepeden ya da karşıdan geliyor olmasına özen gösterilmelidir. Daha yumuşak gölgeler için flaş kullanılabilir, ayrıca daha ileri sonuçlar için bir yansıtıcı da kullanılabilir.
    [h=3]2- Görsellik[/h]Görsellik, elbette her fotoğrafta istenen temel özelliktir. Yemek fotoğrafçılığı için de istenir; sağlanması için de belli başlı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Yemeğin konulduğu tabak, yanındaki kaşık ya da çatalın şık ve uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Düzenleme, görselliğin önemli aşamaları arasındadır. Uyum önemlidir ve eğer eksikse fotoğraf güzel görünmeyecektir. Ayrıca yemek fotoğrafının hızlıca çekilmesi gerekir; çünkü zaman ilerledikçe yemekler formunu kaybedebilir. Fotoğraf karesinde buharın da olması, o anın yakalanması yemek fotoğrafının en özel ve etkileyici yanları arasındadır.
    Yemek fotoğraflarında masa örtüsü, masa yüzeyi, çevre dokusu ve daha birçok detayın görselliği artırıcı etkileri söz konusudur. Burada tavsiyede bulunulması gereken tek şey, çevrenin iyi şekilde kullanılmasına dikkat edilmesidir. Ne çok az, ne çok fazla; ne çok renkli ne de çok az renkli…
    [​IMG]
    [h=3]3- Fotoğraf açısı ve odaklama[/h]Fotoğraf üstten, karşıdan veya yandan çekilir. Ancak her açının kendine özgü bir derinlik etkisi vardır. Örneğin yemeğin bulunduğu tabak, 50 ya da 80 derecelik bir açıyla çekilirse derinlik kaybolcaktır. Düşük açılarda ve mesafelerde fotoğraf çekmeye özen gösterin.
    Fotoğrafın estetik detaylarını siz belirlersiniz. Seçimlerinizle size ait olacaktır fotoğraf. Yemek fotoğrafında sarı renkteki bir kısma odaklayıp, diğer kısımları flu yapabileceğiniz gibi kaşığa odaklama yapıp, diğer bölümleri bulanıklaştırabilirsiniz. Bunlar birer estetik bakış açısı seçenekleridir. Dilerseniz odak noktası sadece tabağın bütünü olur ve etraftakiler flulaştırılır…
     

Sayfayı Paylaş