Bit Yenigi Temel, bozulan saatini tamirciye götürdü. Saatçi kapagi açti, saatin durmasina yol açan küçücük bir karincayi üfleyip çikardi, Temel e göstererek : - Iste bundan... dedi. Temel parmagini sakagina götürdü : - Uyy... Pileydum bunda bir bir yenugi oldugunu amma, içindeki makinistün ölmüs oldugünü hiç tüsünemedum...
Aldatmis Kahveye iriyari, öfkeli bir adam girdi; olanca sesiyle bagirdi : - Ahmet kim? Kimse agzini açmadi. Adam bir kez daha bagirdi : - Ahmet hanginiz? Çabuk karsima çiksin! Sonunda ufak tefek, çelimsiz biri yerinden kalkti : - Benim. Kabadayi yumruklarini sIkIp üstüne atladi, pestilini çikarincaya kadar dövdü. Kahvedekiler yerlerinden kimildayamiyorlar, neredeyse soluk bile alamiyorlardi. Kabadayi gittikten sonra dayak yiyenin basina üsüstüler : - Hastaneye götürelimmi? Yerde kanlar içinde yatan adam, bir iki yutkunduktan sonra konusabildi : - Nasil kandirdum enayiyu. Benim adim Temel. Amma nasil inandirdum oni!..
Yolu Sapadir Cemal, Almanya daki kardesine gitmeye karar verdi. Komsusu Temel in at arabasi ile caddeye inip minibüsle Rize ye gitti. Oradan otobüse bindi Ankara ya gitti. Uçaga bindi. Hannover e gitti. Otobüsüne bindi. Kardesinin evine vardi. Bir ay kaldiktan sonra ayni yollardan geri döndü ve köyüne ulasti. Köylüler çevresini sardilar : - Anlat bize Alamanyayu, nasil bir yerdur? - Eyi hos yerdir amma, dedi Cemal, yolu çok sapadur!..
Tanidum Onu Temel ameliyat odasina alindi. Operatör, narkozcu ve yardimcilari içeriye girdiler. Tam narkoz verilecegi sira Temel olanca dikkatiyle operatöre bakti ve seslendi : - Doktor, çikar o maskeyi ! Tanidum seni !..
Memleket Havasi Temel, memleketinden uzunca bir süre önce ayrilmisti. Trabzon plakali arabayi görünce hemen arabanin yanina geldi, lastigini patlatti, havasini koklamaya basladi. Araba sahibi yetisti : - Ne yapiyorsun sersem herif? - Rahat pirakpenu... Memleçet havasi alayrum...
Tembellik Ölçüsü Temel, günün birinde kümesindeki beyaz horozu kesti. Oglu : - Baba, dedi, neden çettun ak horozu? - Tembeldur da... Vazifesunu eyi yapmaydur. Bir hafta sonra da çilli horozu kesti. Oglu yine sordu. Temel : - O da tembeldur, dedi. O davazifesunu eyi yapmaydur. Ertesi gün oglunun kümeste kalan biricik horozu da kestigini görünce çok öfkelendi : - Ne halt ettin ulan? - Bu en tembellerudur baba. Kendini hep tavuklara tasitaydu...
Sarap Temel çok para kazanmis. Ailece en lüks lokantaya gitmisler. En pahali sarabi seçip ismarlamis. Garson : - Hangi yil tercih ederdiniz, diye sorunca, - Pi mahzuru yoksa hemen isteyrum...
Homoseksüel Temel e sormuslar : - Bir homoseksüelin aklini nasil karistirirsin? Temel uzun süre düsündükten sonra : - 58 rakami ile, demis... - O da ne demek hiçbir sey anlamadik, denildigi zaman : - Bak nasil akliniz karisti sizi homolar sizi, demis....
Güzel Dul Arkadaslari kahvede çapkin erkek havalari yapan Temel e sormuslar : - Hani sen güzel bir dulla evlenecektin, ne oldu o is? Temel cevaplamis : - Kocasinun ölmesinu pekleyrum...
Parmak Lazlarin atölyesinde bir is kazasi olmus ve bir Lazin parmagi kopmus. Lazlar hemen ilk yardim yaparak kopan parmagi bir buz torbasi içinde hastaneye yetistirmisler. Kosarak cerraha parmagi vermisler. Parmagi alan cerrah : - Güzel, parmaga birsey olmamis. Hasta nerede?.. - Ne hastasi? Onu da mi getirmemiz gerekiyordu?..
Çukur Isi Temel bir grup arkadasiyla çukur açiyormus. Bir baska grup da gelip çukurlari kapiyomus. Adamin biri çok merak etmis ve ne yaptiklarini sormus. Temel : - Bir grup daha fardu, onlarda fidan dikeydu, bucün gelmeduler, piz de pizim isler gerikalmasin diye çalisayruz...
Portakal Gözü, bankta oturmus portakal soyan adama takildi. Soyuyor, tuzluyor, yanindaki çöp kutusuna atiyor... Bir süre izledikten sonra yanina gidip sordu: - Affedersiniz, güzelim portakallari tuzlayip çöpe atmaniz garibime gitti de... - Efendum,penum tuzlu portakalla aram pek eyu deguldur da...
Süper Zeka Arkadaslari ile kahvede vakit geçiren Temel, haftasonunda saatlerin geri alinacagini duymus ve hemen saatini satin aldigi yere götürüp geri vermis...
Kazik Idris, Istanbul dan gidis dönüs bileti alip vapurla Rize ye gitti. Sonbaharin ilk günlerinde, vapur seferleri sona ermek üzereyken bir arkadasi sordu : - Biletun yanacaktur. Citmeyu musun Istanbul a? - Celdim de citmeyrum. Atayrum onlara pi kazik!...
Ödül Trafik polisi Cemal in kullandigi araci durdurur ve gülerek müjde verir : - Sizi tebrik ederim beyefendi bugünkü kontrollerimide emniyet kemeri takan tek sürücü sizsiniz bu yüzden size 500 milyon lira ödül verecegiz. Bu parayla ne yapmayi düsünüyorsunuz? Cemal cevap vermis : - Hemen cidip bir ehliyet alacagim... Polis, ne senin ehliyetin yok mu, demeye kalmadan yandan fadime söze girmis: - Siz ona bakmayin memur bey içince hep böyle sapitiy. Polis iyice sinirlenmeyebaslamis tam bu arada arka koltukda oturan dursun atlamis : - Ula ben size demedim mi çalinti arabayla yola çikmayalim, basimiza bir is gelir diye. Trafik polisi iyice zivanadan çikmak üzereymis ki bagajdan idrisin sesi gelmis : -Ne oldu usaklar geçtik mi siniri?..
Çizme Temel Italya ya gitmis ve geri döndügünde Dursun sormus : - Ha usagum, sen yakindan gördün, gerçekten çizmeye benzeyi mi?..
Mustafa Bizim Temel ajanliga soyunmus ve talimatlari ögreniyor. Tabi ajan oldugu için Temel ismi yerine takma isim kullanmasini söyleyip adini Mustafa koyuyorlar ve Temeli Ingiltereye gönderip oradaki ajanlarla tanismasini söylüyorlar. Temel Ingiltereye gidiyor ve burada ajanlarin bulustugu bir bara giriyor. Burada karsisina çikan birine tanismak için adini soruyor. Tabi ingiliz cevap veriyor : - Bond, James Bond James Bond da Temele adini soruyor ve bizim Temelde : - Tafa ,MusTafa...
Yildirim Savci, morgdaki uç ceseti incelemek uzere gelmisti. Birinci ceset siritiyordu. Savci nedenini sordu. "Milli piyangoda büyük ikramiyeyi kazandi, sevincine dayanamadi, kalp krizi gecirdi ve öldü", dediler. Ikinci ceset de siritiyordu. Savci sordu : - Bu neden siritiyor? "Bunun da oglu dogmustu. Sevincten kalbine yenik düstü" diye acikladilar. Üçüncü ceset Temel in kömür halindeki cesediydi. O da siritiyordu. "Bu neden oldu?" diye sordu savci. "Efendim, buna yildirim çarpti" dediler. - Peki neden siritiyor? - Fotografini cekiyorlar sanmis...
Sayi Temel bir konferansta konusma yapiyormus : - Insanlar üçe ayrilir. Sayi saymayi bilenler ve bilmeyenler