Raw Fotoğraf Çekmek İçin 5 Önemli Neden

Konu, 'Multimedya Oynatıcıları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Neden raw (ham) formatta fotoğraf çekmeliyiz? Fotoğraflarınızı RAW dosya formatında çekmenizi gerektiren 5 önemli nedeni bu yazıda bulabilirsiniz.
    DSLR makinelerde neden raw (ham) format kullanmalıyız? DSLR fotoğraf makineleri çektiğimiz fotoğrafları kaydederken tek bir formatta kaydetmezler. Bu

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    oldukça sık kullanılan jpeg yanısıra raw veya tif formatları da olabilir. Bu yazıda diğer dosya formatlarına değinmeden direkt olarak RAW fotoğrafın önemi ve neden RAW çekmeliyize değineceğiz.

    RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. CCD veya CMOS üzerindeki ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan hafızaya almayı sağlarlar. Beyaz Dengesi (white balance), Eğriler (curves), Renk Dengesi (color balance) ve Keskinlik (sharpen) gibi ayarlar ayrı ayrı elementler halinde RAW içerisine kaydedilir. Bu şekilde kaydedilen veriler, fotoğrafçıya HAM (raw) imajı görüntü kalitesini kaybetmeden düzenleyebilme imkanı verir.
    Raw Fotoğraf Çekmek İçin 5 Önemli Neden

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    1. Fotoğrafları İleriye Dönük Saklamak

    Fotoğrafları ileriye dönük saklamak ve zamanı geldiğinde işleyebilmek belki de RAW dosyayı işleyeceğini bilmesek bile Raw format fotoğraf çekmemiz için en önemli maddelerin başında gelmektedir. Bir RAW dosyası fotoğrafı çekilen sahnenin kamera sensörüne aktarıldığı andan itibaren tüm bilgileri içermektedir. Eğer fotoğraflarımızı raw formatta çekersek ve saklarsak ilerideyeni uygulamalarla farklı şekilde bufotoğrafları düzenlemek istersek, tüm bilgileri içeren RAW dosyalarına sahip olmamız gerekecektir.
    2. Beyaz Dengesini Düzeltebilmek

    Kullandığınız DSLR kameranın otomatik beyaz dengesi (AUTO WB) aslında çoğu sahne için iyidir. Diğer taraftan bir RAW dosyası düzenlendiğinde genel olarak ilk dokunulan kısım beyaz dengesi olmaktadır. Kameranız her sahne için beyaz dengesini istediğiniz gibi ayarlayamayabilir.
    Fotoğrafın içerdiği bilgiyi bozmadan beyaz dengesini RAW işleyerek düzeltebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece sizin için mükemmel beyaz dengesine ulaşana kadar farklı renk sıcaklıkları denemek olacaktır.
    3. Gürültüyü Azaltmak

    Raw fotoğraf çekmenin diğer bir avantajı ise çekilen fotoğraflardaki gürültüyü azaltma işleminin yapılabilmesidir. Gürültüyü azaltırken çekilen fotoğrafın pozlama değerini de düzeltebileceğiniz gibi JPEG olarak çekilen fotoğraflarda yapılan gürültü azaltma işlemindeki kayıplar RAW çekilmiş bir fotoğrafta çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Raw fotoğraf işlemede kaybınız her zaman JPG dosyalara göre çok daha azdır. Eğer alacakaranlıkta veya gece çekim yapıyorsanız gürültüyü azaltmak için mutlaka RAW çekim yapmalısınız.
    4. Fotoğraf Düzenleme İşlemlerini Geliştirmek

    RAW dosyalarını düzenlemek için oldukça güzel araçlar bulunmaktadır. Bu araçların çoğu şekil bozulması (distortion), renksel bozulma (chromatic aberration), lens yumuşaklığı gibi konuları düzeltir.
    5. İyi Baskılar Alabilmek

    Cevabını en kolay verebileceğimiz sebeplerden birisi iyi baskılar alabilmek olacaktır. Baskı almak için bir fotoğraf düzenleyecekseniz, bu bir kırpma, renkleri düzeltme veya keskinlik verme işlemi olabilir, işlediğiniz fotoğraf JPG ise RAW fotoğrafa göre daha fazla piksel kaybıuna uğrarsınız. İyi baskılar alabilmek için RAW fotoğraflar üzerinden çalışmalarınızı gerçekleştirin.
    Özetlemek gerekirse JPG dosya formatı fotoğrafınız için son aşama olmalıdır. Eğer bir fotoğrafı düzenlemek ve işlemek istiyorsanız JPG ile değil RAW ile çekimler yapın ve RAW dosya formatını tercih edin.
     

Sayfayı Paylaş