Digitürk dergisini elime almış kurcalıyordum, ambalajından açarken gel dergiye bakalım diye oğlumu çağırdım ama dergiye yüz vermeyip küçük eki olan olan praktiker dergisini istedi ve ona bakmaya başladı. Şimdiye kadar dikkatimi çekmemiş olan Dr. Love ve V-Boom markalı ilanlar ise bu vesile ile dikkatimi çekti. 'Keyifli İlişkiden' 'Erken Boşalma'ya varan tabirlerle dolu olan tam sayfa ilanlar bir TV dergisinde değil ya p...no dergi de ya da yetişkinlere hitap eden Cosmopolitan, FHM gibi dergilerde olması gereken reklamlardı... 2 yaşında değilde 7-8 yaşlarında okumayı yeni sökmüş olan bir çocuğun görmesini istediğimiz ilanlar bunlar mı sorusu belirdi kafamda. 'Anne' ya da 'baba' diye cümlesine başlayıp 'erken boşalma nedir ?' diye sorması olasılığı ise büsbütün beni rahatsız etti... Türk toplumunun ahlak yapısı gibi başlayan saçma sapan aşırı muhafazakar cümleleri oldum olası sevmem; yine de kullanmayacağım. Burada esas problem çocuğun sağlıklı gelişiminde cinsellik ve cinsel kavramlarla ne zaman tanışması gerektiğinde yatıyor. Ben mi hassas davranıyorum bilemiyorum; çocuk psikologu falan da değilim ancak bir kaç sayfa sonra çizgi film sayfaları olan bir dergide bu tip reklamlar rahatsız edici değil midir? Çocuğun cinsel olarak istismarı suçu illaki fiili eylemlerle olacak diye bir şey yok. Benim değerlendirmeme göre küçük çocukları cinsel içeriklerle bu şekilde kuşatmak da çocuk istismarı suçudur. Digitürk TV dergisi kılığındaki, çocuk sayfaları da olan aylık dergisinde çocuklarımıza yönelik bir suç işlemektedir. Yanlış anlaşılmasın tutucu, muhafazakar bir insan değilim ancak takdir edilir ki her şeyin bir yaşı vardır. Sağlıklı gelişecek bir çocuk herşeyi gelişimine uygun yaşta öğrenmelidir. Örneğin evinize bir çocuk dergisi alsanız ve içinde bu tip ilanlar olsa tepkiniz ne olurdu? Digitürk derginin de bu bağlamda bir farkı yok. İçindeki çizgi film tanıtımları şüphesiz çocuklara yönelik bir içerik. Çocuklara yönelik içerik hazırladığının bal gibi farkında olup da aynı derginin içerisine de bu reklamları koyarsanız hiç kusura bakmasınlar bu yanlışlık falan değildir; para gelsin de nereden gelirse gelsin anlayışıdır... Abonelerinin çocuklarını istismar etmeyi bile göze alabilen bir ahlaksızlıktır. Bu ahlaksızlığa imza atarsanız da birisinin dikkatini çeker ve duayen bir forumda ahlaksızlığı yüzünüze vuruverir. Katılırsınız, katılmazsınız bilemem. Bence bu gayri ahlakidir; para uğruna çocuklarımızı taciz etmektir ve rahatsız edicidir de. RTÜK de saçma sapan öpüşme sahnelerini bile makaslata dursun; sevginin tezahürü olan öpüşme sahnelerinin makaslandığı ülkede TV ekranında bu anlamsızlığa imza atarlar sonra da p...no dergiden fırlamış gibi duran reklam içeriğini çocuklarımızın önüne koyarlar. Kısa ve öz bir son cümle ile ben bu açıdan bakınca oldukça yadırgadım...
Engunaydin arkadaşım tepkine aynen katılıyorum, herşeyin bir yaşı olacak. Yanlız bu sistem artık bir örümcek ağı oluşturmuş vaziyette. Halkın nasıl uyutulacağını iyi bilip fikirlerini empoze ediyorlar. Bütün TV kanallarında birbiri ardına diziler, rayting uyruna biri bin angaryalar, içinden çıkılmaz seneryolar, yıllarca süren dizilerler, saçma sapan programlar vs. ahlak anlayışındaki çizgiyi hergün biraz daha aşağıya çekiyorlar. Bir sonraki kuşağın nelerle karşılaşacağını artık tasavvuf bile edemiyorum
Arkadaşlar söylediklerinize aynen katılıyorum. RTÜK görevini halkın görebileceği mecralarda sürdürsün bakalım, ya göz önünde olmayan yerlerde gerçekleşen ahlaksız ya da çocukların ahlakını kötü yönde etkileyebilecek yayınlar ne olacak? Bunlara el atmak onlara prim kazandırmayacağı için uğraşmazlar bence. Önemli olan iş yapıyor gibi görünmek, gerçekten iş yapmak değil maalesef.
Digiturkun ilk vukuatı degıl zaten , daha once de cızgı fılm kanalında ***** fılmler yayınlamıstı .Dıgıtukte var bır sıkıntı
Esas sıkıntı dergi ve gazeteler. TV'de açmazsın o kanalı; izlemezsin sana ters içerik veren TV'nu olur biter. TV'de sansür çok yanlış; esasen sansür yanlış. Keyfi sansür değil çocukların cinsel gelişimi gibi bilimsel kriterler ile hareket edilmeli. Bir reklam yapılacaksa bu daha naif yapılmalı; keyfi uzatın sloganı zaten derdi anlatırken bunu daha başka kelimelerle açıklamak yanlış, kaba.
haklısın gayet arkadaşım biz doğru düzgün büyüyemedik bari çocuklarımız büyüsün ama ortam ve materyaller git gide dahada bozuluyor durum vahim..