Ekran kartı seçiminde hedefi 12'den vurun!

Konu, 'Donanım' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Ekran kartı seçiminde hedefi 12'den vurun!

    Sistem toplayacak veya ekran kartınızı yenileyecekseniz, bilmeniz gereken her şey bu rehberde...

    [​IMG] Dizüstü bilgisayarlar her ne kadar geniş kullanım alanları ve yekpare gövdelerinin cazibesi ile bir dönemin yıldızı olan masaüstü bilgisayarları arka plana atmayı başarmış olsa da, aslında bunun yine masaüstü bilgisayar kullanıcılarına yaradığını söyleyebiliriz. Günümüzde iyi bir masaüstü bilgisayara yapacağınız yatırım, geçtiğimiz yıllara göre oldukça aşağı maliyette seyretmekle birlikte, bileşenlere ödediğiniz ücretin tam karşılığını almanız da bir o kadar mümkün. Kapsamlı bir dizüstü bilgisayar almak yerine ona ödeyeceğiniz parayla çok iyi bir sistem kurabiliyorsunuz. O nedenle bir masaüstü bilgisayar toplamak ve sistemini güncellemek niyetinde olan kullanıcılar bu fırsatı kaçırmamalılar diye düşündüğümüzü yazının başında belirtelim.
    Masaüstü bilgisayarların yıldız bileşenlerinden biri olan ekran kartları da elbette bu gelişmelerden etkilenmiş olmakla beraber, fiyat – performans oranlarıyla da kullanıcıların cebini yakmadan beklentilerini karşılayabiliyorlar. Yeni bir sistem toplayacaksanız ve eski sisteminizdeki kartınızı güncellemek istiyorsanız ekran kartı seçimi yaparken pek çok kritere dikkat etmeniz gerekiyor. Zira ekran kartı seçimi sisteminiz için büyük önem arz ediyor. Ancak her şeyden önce ilk yapmanız gereken ihtiyacınıza karar vermek.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG] Var olan sisteminizi güncelleyerek yeni bir ekran kartına mı terfi etmek istiyorsunuz, yoksa yepyeni bir sistem mi toplayacaksınız? Eğer seçiminiz cümlenin ilk kısmında gizliyse, o halde bahsetmemiz gereken ilk nokta sisteminizin gücü olacaktır. Zira sisteminizin sergilediği performansa zıt bir ekran kartı satın almanız sizi bir dar boğaza sürükleyecektir. Sisteminizi bir araya getiren parçalar eski veya yüksek performans almanıza imkan tanımıyorsa, satın alacağınız ekran kartının hızlı olması herhangi bir önem arz etmiyor. Elbette sisteminize ekran kartından sonra farklı takviyelerde bulunarak yavaş yavaş güncelleme niyetindeyseniz, ekran kartı çıkış noktası olarak iyi bir tercih olabilir.
    Sisteminize entegre edebileceğiniz bir ekran kartında ilk bakmanız gereken nokta elbette ekran kartının boyutu. Eğer küçük çapta bir kasaya sahipseniz büyük boyutlu ekran kartlarını ilk aşamada hemen eleyebilirsiniz. Diğer bir nokta ise, sisteminizde yer alan güç kaynağının ne kadar enerji ürettiği. Eğer satın almayı düşündüğünüz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, ekran kartının yanında kasanıza uygun bir güç kaynağı bakmanızda da yarar var. (Güç kaynağı seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri
    Güncellemeler için değinmemiz gereken bir diğer nokta ise PCI Express konusu. Eğer satın alacağınız ekran kartı PCI Express 3.0, ancak anakartınızdaki slot daha düşük değerdeyse herhangi bir sorun yaşamayacağınızın altını çizelim; ekran kartınız uyum gösterecektir. Performans kaybı konusunda ise yine endişe duyacağınız ölçüde farkla karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz.
    Ekran kartını güncellemek yerine yepyeni bir sistem kurmak isteyen kullanıcıların karar vermesi gereken ilk nokta ise, ne tür bir sisteme sahibi olmak istedikleri. Oyun ve grafik programları gibi yüksek performans gerektirecek türde bir bilgisayar mı, yoksa tabiri caizse ayağınızı yerden kesecek, sade bir bilgisayar sahibi olmak mı istiyorsunuz? Rehberimizde her iki kullanıcı grubu da kendine uygun cevapları bulacaktır, ancak eğer bir oyun bilgisayarı toplamak niyetindeyseniz yüksek performans ihtiyacı duyacağınız kesin. Ve tabii konu grafik performansı olunca elbette o malum soruya geliyoruz.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG] Ekran kartı satın alırken bakmanız gereken sadece bellek değerleri değil, isimlerinde gizledikleri anlamlar da olmalı. Kartların isimlerine ve rakamlarına dikkat ederek nasıl bir performans vereceklerini, isteklerinizi karşılayıp karşılamayacaklarını hızlı bir şekilde anlayabilirsiniz. Eğer ekran kartı tercihinizi AMD tarafından kullanacaksanız, Radeon serisinde sunulan modellerin numaralarına şöyle bir göz atarak ekran kartının güncelliğini anlayabilmeniz mümkün. Dört haneli sayının ilk hanesi ekran kartının neslini belirtirken, ikinci hanesi sınıfını ve üçüncü hanesiyse seviyesini gösteriyor. Eğer güncel oyunları oynamak için bir sistem topluyor ve tercihinizi AMD'den yana kullanıyorsanız size tercihinizi Radeon 7000 serisininden yapmanızı tavsiye edebiliriz.
    Nvidia tarafına bakacak olursak, Nvidia da rakamlardan ziyade bir de GT ve GTX gibi kodlar bulunduğunu görüyoruz. Bu kodlar arasında GTX en üst seviyeyi işaret ederken, GTS orta, GT ise giriş seviyesi ekran kartlarını temsil ediyor. Bu kodlardan sonra gelen rakamlar da yine kartın güncelliğini işaret ediyor. Bu rakamlarda özellikle ikinci hane ekran kartının göstereceği performansı ortaya koyuyor. Yine eğer oyun bilgisayarı hazırlayan okurlarımız için Nvidia tarafından bir tavsiyede bulunmamız gerekirse tercih edecekleri ekran kartının GTX seviyesinde olması gerektiğini söyleyebiliriz.
    Çok yüksek performans beklemiyorsanız bile eğer harici ekran kartı alacaksanız artık en azından orta seviye modellere göz atmanızın daha doğru olacağı. Zira gelişen teknolojiyle birlikte artık yerleşik ekran kartları da performans anlamında kendini yeniledi ve hatta giriş seviyesi harici ekran kartlarına kafa tuttuklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. O nedenle almışken en azından orta seviye bir ekran kartına yönelmeniz daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]Özellikle oyun için özel olarak geliştirilmiş ekran kartları özel dış tasarımlarıyla da dikkat çekiyorlar. Ancak bir ekran kartı ne kadar cezbedici tasarlanmış olursa olsun, kasanıza taktıktan sonra ancak bir sonraki açışınızda kadar karşınıza çıkmayacak. O nedenle sizin ekran kartının tasarımında şekilden ziyade detaylara önem vermeniz gerekiyor. Ekran kartlarında –ki özellikle oyun kartlarında- soğutma büyük sorun olabiliyor. O nedenle üzerinde tek fan yerine çift fan bulunduran ekran kartlarına yönelmeniz daha doğru olacaktır. Elbette bunda fan genişlikleri de önem kazanıyor. İki küçük fanlı bir ekran kartı yerine tek büyük fana sahip bir ekran kartı daha tercih edilebilir duruyor. Fanın yanında alüminyum yüzeylerin sık kullanılmış olması, ek plakalar bulundurması ve fandan gelen hava akımını taşıyan kanalların düzeni de bir ekran kartının soğutma sistemi için dikkat edilmesi gereken özellikler.
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]Ekran kartı alırken, özellikle güncel oyunları oynamak için bir kart alıyorsanız kesinlikle DirectX 11 desteğinin olmasını gözetin. Aksi halde verdiğiniz paraya yazık etmiş olursunuz. Nvidia tarafında DirectX 11 destekli ekran kartları GeForce GTX 500 serisi ve yukarısı olarak tanımlanmış durumda. AMD ise Radeon HD 5000 serisi ve üst gömlek ekran kartlarıyla bu teknolojiyi destekliyor. Böylece satın alma aşamasında DirectX 11 desteği göstermeyen ekran kartlarını hemen eleyebilirsiniz.
    DirectX 11'in yanı sıra bir de 3D konusu bulunuyor ki, bizce bu artık işin ihtiyaç değil, lüks kısmı. Eğer 3D oyun oynamak istiyorsanız hem AMD hem de Nvidia tarafında elbette 3D destekli ekran kartı seçenekleri bulunuyor. AMD, HD3D teknolojisiyle donattığı Radeon HD 6450 ila Radeon HD 7970 serisi arasındaki kartlarıyla 3D oyun oynayabilmenizi sağlayacakken, Nvidia ise 3D Vision teknolojisiyle AMD'nin karşısında duruyor. Nvidia'nın GeForce GTX 560 ile GFX 690 arasındaki kartlarını ve AMD'nin bahsettiğimiz modellerini inceleyerek 3D konusuna da çözüm getirebilirsiniz.
     
  6. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]Ekran kartı seçerken yukarıda bahsettiğimiz adımları göz önünde bulundurmanız, satın alma aşamasında size daha kolay seçim yapabilme olanağı sağlayacaktır. Yazıyı sonlandırmadan önce ekran kartından yüksek oyun performansı almak isteyen kullanıcılara bir önerimiz daha olacak. Güncel oyunları oynayabilmeniz için yüksek bellek değeri sunan ucuz ekran kartları yerine, en azından 300 TL ve üstü ekran kartlarına yönelmeniz sizin için daha doğru bir hamle olacaktır. Ayrıca, kartın özellikle DirectX 11 desteklediğinden de emin olun.
     
  7. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Asus, Nvidia Pascal mimarili Republic Of Gamers Strix GeForce GTX 1080 modelini resmen duyurdu.
    Nvidia’nın, 6 Mayıs’ta GeForce GTX 1080’i duyurmasıyla birlikte iş ortakları da harekete geçti. Son olarak Asus, Rebuplic Strix GeForce GTX 1080’in duyurusunu yaptı. Yüksek oyun performansı, sanal gerçeklik ve soğutma sistemiyle dikkat çeken yeni ekran kartının teknik ayrıntıları şöyle:

    • 8 GB GDDR5X bellek
    • OC modunda 1936 MHz hız
    • PCI Express 3.0 bağlantısı
    • OpenGL 4.5 desteği
    • 256-bit bellek arabirimi
    • DVI-D görüntü çıkışı
    • 2 x HDMI 2.0 görüntü çıkışı
    • DisplayPort 1.4 görüntü çıkışı

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ASUS FanConnect ile DirectCU III soğutma sistemlerinin kullanıldığı yeni grafik kartının referans tasarımlara göre soğutmada %30 daha yüksek performans sergilediği belirtiliyor. Ayrıca GPU Tweak II masaüstü yazılımı da yeni ekran kartına özel olarak optimize edilmiş.
     
  8. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Nvidia'nın Pascal Mimarisi ile güçlendirmiş olduğu yeni ekran kartı Nvidia GeForce GTX 1060 satışa sunuldu. GeForce GTX 1060 fiyatı ve özellikleri

    [​IMG]

    NVIDIA bugün, hız ve güç verimliliğinde başarılı bir performans sergileyen GTX 1080 ve 1070 ürünlerinden sonra, NVIDIA GeForce GTX 1060 grafik kartını Pascal oyun GPU'su ailesine ekledi ve satışa sundu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !






    GeForce GTX 1060 özellikleri ve fiyatı

    249 dolar gibi bir fiyatla piyasaya çıkan GTX 1060 da Pascal mimarisini temel alan tüm GPU ailesi gibi hız için tasarlanmıştır ve watt başına en iyi performansı sunması için optimize edilmiştir.
    Son teknoloji FinFET 16nm mimarisi ile üretilen GTX 1060, GTX 980 seviyesinde performansa ek olarak sanal gerçeklikte de iki kat daha fazla enerji verimliliği sunmaktadır. En yeni VR ve DirectX 11/12 PC oyunlarını muhteşem hızlarda çalıştıran kart yalnızca 120 watt güç tüketmektedir.
    Bünyesinde 1.280 CUDA çekirdeği, 8 Gbps hızında 6GB GDDR5 bellek barındıran ve 1.7 GHz saat çekirdek hızında çalışan GTX 1060, kolaylıkla hız aşırtması yapılabilen yapısı sayesinde daha fazla performans için 2 GHz saat hızına çıkabilmektedir.
    En popüler oyunlara bakıldığında, GTX 1060 fabrika ayarlarında en yakın rakip ürüne göre ortalama yüzde 15 daha hızlı ve yüzde 75'in üzerinde daha güç verimlidir.
    GTX 1060, geliştiricilerin kullanıcıların gördükleri, duydukları ve dokundukları şeyleri ortamın fiziksel davranışına uygun hale getirmelerine olanak sağlayarak, onları sanal deneyimlerinin gerçek olduğuna ikna eden NVIDIA VRWorks yazılım geliştirici kitini desteklemektedir.
    VRWorks, GTX 1060'ın tek bir görüntüyü her iki göze eşzamanlı olarak kusursuz bir şekilde yansıtarak önceki nesil GPU'lara göre 3 kat daha fazla VR grafik performansı sunan Eşzamanlı Çoklu Projeksiyon teknolojisini içerir.

    [​IMG]

    Bu teknoloji, GTX 1060 kullanıcılarının VR oyunları performans veya kaliteden ödün vermeden, daha gerçekçi ve sürükleyici bir deneyim sunan yüksek detay seviyelerinde oynamalarına olanak sağlar.
    Eşzamanlı Çoklu Projeksiyon, dünyanın en büyük oyun motorları Unreal Engine ve Unity’ye entegre edilmektedir. Şu anda Unreal Tournament, Poolnation VR, Everest VR, Obduction, Adr1ft ve Raw Data dâhil olmak üzere 30'dan fazla oyun geliştirme aşamasındadır.
    GTX 1060 ayrıca, oyuncuların becerilerini daha önce mümkün olmayan şekillerde keşfetmelerine, kaydetmelerine ve paylaşmalarına olanak sağlayan, güçlü NVIDIA Ansel fotoğraflama aracını destekler.
    Ansel ile kullanıcılar, oyun dünyasındaki herhangi bir bakış noktasından, kamerayı herhangi bir yöne çevirerek istedikleri çekimleri oluşturabilir ve daha sonra bir VR başlığı veya Google Cardboard ile görüntülemek üzere her iki göz için 360 derecelik görüntüler kaydedebilirler.
    NVIDIA’nın VR karnaval oyunu VR Funhouse 14 Temmuz 2016 tarihi itibariyle Valve'ın dijital dağıtım hizmeti Steam üzerinden ücretsiz olarak temin edilebilir. Epic Games’in Unreal Engine 4 oyun motoru ile geliştirilen VR Funhouse GTX 1080, 1070 ve 1060 GPU'lar üzerinde ve HTC Vive VR setleri ile çalışacaktır. VR Funhouse içerisinde kendi aktivitelerini oluşturabilmeleri için oyunun kaynak kodları geliştiricilerin ve sanatçıların erişimine açılacaktır.
     

Sayfayı Paylaş