Yetersiz uyku çocuklarda depresyon sebebi

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Abur cubur yiyip bilgsayar ya da TV karşısında fazla vakit harcayan çocuklarda uyku düzensizliği yaşanıyor. Bu da çocuklarda obezite ve depresyon riskini artırıyor.


    Memorial Suadiye Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yıldırım, yeterince uyuyamayan çocuklarda obezite ve depresyon tehlikesinin bulunduğunu söyledi. Yıldırım, "Bu çocuklarda abur cubur yeme, fazla kalorili içecekler içme ve televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirilen süre daha fazladır. Günlük 7-7,5 saat uykuyla yetinen çocuklarda depresyon eğiliminin daha fazla olduğu görülmektedir." dedi.

    Çocuklarda uykunun önemi hakkında bilgi veren Dr. Murat Yıldırım, yalnızca bir dinlenme aracı olmayan uykunun, beyin başta olmak üzere tüm organların rejenerasyonu için gerekli olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Uyku sırasında stres hormonları azalırken büyüme hormonu salınımı artar.

    Bu sayede uyku sırasında vücut kendini onarır, yeniden yapılandırır, protein sentezi artar ve vücut kendini yeni güne hazırlar. Çocuk uyku sırasında büyümektedir. Çocuk ne kadar küçükse, büyüme o kadar hızlı, uyku ihtiyacı da o kadar fazladır. Düzenli uyuyan çocukta büyüme daha hızlı olacaktır. Yine bu çocuklarda öğrenmenin daha net, hafızanın daha güçlü olduğu ortaya konmuştur." diye konuştu.

    Yetersiz uyuyan çocuklarda durumun tam tersi olduğunu belirten Yıldırım, "Yeterince uyuyamayan çocuklarda obezitenin daha sık olduğu saptanmıştır. Bu çocuklarda abur cubur yeme, fazla kalorili içecekler içme ve televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirilen süre daha fazladır. Günlük 7-7,5 saat uykuyla yetinen çocuklarda depresyon eğiliminin daha fazla olduğu görülmektedir." dedi.


    22.00'DAN ÖNCE UYUYAN ÇOCUKLARDA DEPRESYON RİSKİ DAHA AZ

    Okul öncesi çocuklarda düzenli uykunun hiperaktivite ve depresyonu azalttığını ifade eden Yıldırım, "Okul öncesi çocuklarda uyku süresi en az 11 saattir. Ergenlik döneminde uyku zamanı genellikle gece yarısından sonraya sarkar ve çocuk az uykuyla yetinmeye başlar. Günlük 7-7,5 saat uykuyla yetinen çocuklarda depresyon eğiliminin daha fazla olduğu görülmüştür.

    Bu çocuklarda depresyon sıklığının gece saat 22.00 den önce yatağa giren çocuklara göre yüzde 42 daha fazla olduğunu belirlenmiştir. Ergenlik döneminde ideal uyku zamanı 9 saat iken, birçok çocuk 7-7,5 saat uyku ile yetinmektedir. Tüm çocukluk boyunca uykuya yatma zamanının mutlaka gece saat 22.00'den önce olması sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.


    BESLENME ALIŞKANLIKLARI UYKU DÜZENİNİ ETKİLİYOR

    Gece yarısı kan şekerinin düşmesinin uyanmaya yol açtığını belirten Dr. Murat Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu açıdan uyku saatine yakın karbonhidrattan zengin gıdalardan (unlu ve şekerli) kaçınmak gerekir. Gıda alerjileri de kaşıntı, astım ve sindirim problemlerine yol açarak uyku kalitesini bozacaktır.

    İnek sütü alerjisi olan çocukta inek sütünün diyetten çıkarılması uyku kalitesinde düzelmeler sağlamaktadır. Ayrıca gıda alerjileri çocuklarda bademcik ve geniz etinin büyümesine yol açarak uyku problemlerine yol açacaktır. Kalsiyum, magnezyum ve B vitaminlerinin (özellikle B6) az alınması gece uyanmalarını artırır. Yatmadan önce alınan kafeinli gıdalar uyarıcı etkisi nedeniyle uykusuzluğa neden olabilir.
     

Sayfayı Paylaş