Wireless 802.11 AC Nedir, Ne İşe Yarar?

Konu, 'İnternet Alemi' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Son günlerde adını duymaya başladığımız ve gelecekte yeni kablosuz bağlantı standardı olacak olan 802.11 AC nedir? Bizlere ne gibi artılar getiriyor?

    [​IMG]Günümüzde en çok kullandığımız teknolojik cihazlar nedir diye düşündüğümüzde, mobil cihazlar ilk olarak aklımıza gelecektir. Taşınabilir bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler derken pek çok cihazı aktif olarak, gün içerisinde kullanıyoruz.
    Mobil cihazların kullanım oranlarının artması, hiç şüphesiz kablosuz bağlantı teknolojilerinin de gelişimini hızlandırdı. Artık kablosuz bağlantılar, günümüzün bir gerçeği halini aldı.
    Hem evimizdeki kişisel ağları hem de ofislerdeki ağları kurduğumuz kablosuz ağlar, adındaki gibi bizi kablolardan kurtardı. Fakat hala kablolu bağlantı performansını vermekten uzak(tı).
    Makalemize konu olan 802.11ac kablosuz bağlantı standardı sayesinde, artık Gigabit bağlantı, kablosuz olarak da kurulabilecek. Kısaca teoride kablosuz bağlantının hiç bir dezavantajı kalmıyor.

    Farkı nerede hissedeceğiz?
    Kullandığımız internet hizmetinin gerektirdiği bant genişliğini çok rahat karşılayan eski nesil kablosuz teknolojiler, bu konuda biz teknoloji severlere bir sorun teşkil etmiyor. Kablosuz teknolojilerin esas yetersiz kaldığı nokta, iki ve ya daha fazla cihaz arasındaki dosya aktarım hızı.
    Dosya aktarımı yarı yarıya hızlanacak
    Özellikle NAS kullananlar ya da kablosuz ağ yapısı kuranların da bildiği gibi, kablosuz ağ üzerinden, büyük bir dosya aktarımı yaptığımızdaperformans, kablolu bağlantı kadar verimli olmuyor. 802.11ac standardını destekleyen bir router ve ona bağlanan ac destekli istemciler, kablolu bağlantı hızını yakalayacaklar.
    Peki 802.11ac nasıl bu kadar hızlı?
    Günümüzde kullanıdğımız kumandalar, kablosuz klavyeler, fareler ve pek çok kablosuz cihaz ve mevcut pek çok kablosuz modem,2.4 GHz bandını kullanıyor. Bulunduğumuz ortamın içerisinde o kadar çok 2.4 GHzfrekansını kullanan cihaz var ki, ortamdaki iki cihaz arasındaki bağlantıda aksamalar olabiliyor.
    [​IMG]
    802.11ac standardı, sadece 5 GHz bağlantıyı destekliyor. Bazı 802.11nmodellerinin de 5 GHz desteği sunduğunu biliyoruz ama aralarında epey farklılıklar bulunuyor. Buradaki tek marifet 5 GHz'de değil.
    Kısacası 802.11ac, 5 GHz üzerinden temiz sinyal alış verişi yapabiliyor. Bu da bize engelsiz bir ortam sunuyor.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Diğer farklılılar neler?
    802.11ac'nin iç yapısı, tamamen kablolu bağlantı performansını yakalamak için yenilenmiş ve kullanılan kanalların bant aralığı artırılmıştır. En son sürümde 40 MHz olan bu aralık, 80 MHz seviyesine çıkartılmıştır.
    Bir diğer etmende QAM'daki yenilikler. QAM'ın ne olduğunu da açıklayalım. Tüm kablosuz alıcı ve verici sistemlerinde kullanılan QAM terimi, fiziksel bir kanalda verinin iletilebilmesi için oluşturulan, 90 derece faz farkı olan iki sinusoidal ile işaretin modüle edilmesidir. Kısaca verinin gitmesi için oluşturulan kanallardır.
    Wireless 802.11n'deki 64QAM seviyesindeki modülasyon, 802.11ac'de256QAM seviyesine çıkarılıyor.
    Toplamdaki hız farkı ne kadar?
    Teorik olarak 1300 Mbps'e kadar aktarım hızına çıkabilen 802.11ac'de, sadece tek modun aktif olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Piyasadaki bazı cihazların hem 802.11ac hem de802.11n uyumlu olduğu görülüyor. Onlardaki performans, biraz daha düşük seviyede olacaktır. Çünkü n'i de desteklemesi için QAM seviyesinde ve 80 MHz hızında olan aktarım hızı,40MHz'e düşürülmüştür.
    Teorik olarak 450 Mbps desteği sunan 802.11n'den sonra Gigabit Wireless, bizi yeni bir çağa hazırlıyor.
    [​IMG]
    Artık kablosuz ağlar, kablolu ağlardan daha performanslı bile çalışabilecek. Özellikle kablonun uzun olduğu alanlarda, hız farkı daha da belirginleşecek.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Yaklaşık bir senedir hayatımızda olan kablosuz ağ standardı 802.11ac bizlere neler sunuyor, ne gibi avantajları ve dezavantajları var? Hepsini sizler için değerlendirdik.


    [​IMG]Hayatımıza giren her yeni teknolojiyle birlikte, bir öğrenme sürecinden geçiyoruz. Kablosuz ağlara yeni bir boyut getiren WiFi standardı 802.11ac çıktığından beri modem almadıysanız, yeni bir sisteme geçmeden önce aşağıdaki sorulara ve yanıtlara göz atmanızda fayda var:
    802.11ac ne kadar hızlı?

    Teorik olarak 80211ac teknolojisi gigabit/saniye seviyesinde hızlar vaat ediyor. Elbette kullanılan teknoloji ve ekipman ile bulunduğunuz alandaki mimari bu performansı çok etkiliyor.
    Bu teknoloji hangi frekansta çalışıyor?

    Bugüne kadarki birçok iletişim sistemi uluslararası olarak lisanssız kullanılan 2,4 GHz frekansında çalışıyordu. Standart olmayan ekipmanlara örnek verirsek kablosuz klavye ve fareleriniz ve benzer dijital veri iletimi için kullanılan sistemler hep 2,4 GHz frekansı civarında, farklı bantlardadır. 802.11ac ise 5 GHz’de çalışmaktadır.
    5 GHz’de çalışmasının avantajı var mı?

    Olmaz mı! En büyük avantajı elbette yeni teknolojinin sağladığı nimetlerden (değişen modülasyon, daha geniş bantlar) ancak yüksek frekansta faydalanılabilecek olması. Bunun yanında çevremizdeki 2,4 GHz kirliliği biz çok fark etmesek de kablosuz ağ performanslarımızı oldukça azaltıyor, özellikle de oyuncuları çileden çıkartacak kadar gecikmelere sebep olabiliyor.
    Peki ya kötü yanları?

    5 GHz daha yüksek iletim hızları sağlasa da 2,4 GHz’e göre katı cisimlerin arasından geçebilmek konusunda daha başarısız. Dolayısıyla birkaç tane duvar geçecekseniz 802.11ac iletişiminiz 802.11n’e göre daha fazla kayba uğrayacak; fakat sağladığı ileri seviyedeki bant genişliği nedeniyle veri aktarım hızlarınız sürekli olarak daha yüksek kalabilir.
    Ne zamandır var?

    Son bir senedir üretilen ve Intel’in Haswell çekirdekleriyle birlikte sunulan birçok dizüstü bilgisayarda 802.11ac desteği bulunuyor. Geçtiğimiz sene kasım ayından bu yana bu bilgisayarları yer yer bulmak mümkün. Daha eski bilgisayarlarda ise 802.11n desteği mevcut.
    Kablosuz erişim noktaları sadece 5 GHz mi çalışacak?

    Genellikle hayır. Kablosuz erişim noktalarında 5 GHz ve 2,4 GHz için farklı kablosuz ağ yapıları bulunduğu ve bulunacağı için 802.11b/g/n desteği de sunacaklar ve sunuyorlar. Tabii ki bazı firmalar isterlerse sadece 5 GHz’de çalışacak cihazlar da üretebilir. Bu da sınırlı sayıda cihazın erişebilmesi anlamına gelecektir.
    Cihazım eski ama nasıl 5 GHz ağı görüyor?

    802.11n stndardında genel olarak kullanılan bir teknoloji var; bu da dual-band dediğimiz çift bant teknolojisi. Birçok 802.11n destekli cihazda bugün çift bant teknolojisini bulmak mümkün. Bu cihazlar hem 2,4 hem de 5 GHz frekansında ağları görebiliyorlar.
    Yeni bir kablosuz erişim noktası alırsam tüm cihazların çalışır mı?

    Evet. Pratik olarak bütün 802.11ac erişim noktaları aynı zamanda 802.11b/g/n desteklediği için bütün cihazlarınız yeni alacağınız 802.11ac destekli, 2,4 ve 5 GHz frekanslarında çalışan erişim noktanızla sorunsuz şekilde çalışacaktır.
    İki frekans birbirini etkiler mi?

    Hem 2,4 Ghz hem de 5 GHz’de çalışan kablosuz ağ sistemleri birbirileriyle girişime sebep olmayacaktır; dolayısıyla kablosuz ağ erişimi nedeniyle birbirlerinin önünü kesmeyeceklerdir.
    Tüm cihazlar birbiriyle uyumlu mu?

    Bir 802.11ac erişim noktası aldığınızda diğer tüm 802.11ac cihazlarınız bu erişim noktasıyla sorunsuz çalışacaktır ve size yüksek erişim hızları sağlayacaktır. Eğer ağınızdaki cihazların hepsi 802.11ac veya Dual Band 802.11n desteğine sahipse 2,4 GHz frekansından yayın yapma özelliğini de kapatabilirsiniz.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    802.11ac hızıyla tanışın!

    802.11ac Wi-Fi teknolojisi, zengin teknolojik işlevleriyle evlerde ve işyerlerinde devrim yaratacak!

    [​IMG]

    802.11ac, ev eğlence sistemleri için oyunun kurallarını değiştiren bir yenilik. Bu teknoloji, daha hızlı ve yüksek kalitede veri aktarımı ile birlikte daha kararlı bir ağ mimarisine ulaşılmasını sağlıyor. 802.11ac ayrıca çok daha geniş kapsama gücüyle evlerdeki kör noktalara internet bağlantı taşıyor. 802.11b gibi daha eski teknolojiler, daha düşük bir bant genişliğine sahip oldukları için zaman zaman zayıf bağlantı kalitesi sorunuyla karşılaşıyorlardı. Bu teknolojiyle tek seferde birden fazla medya akışı gerçekleştirildiğinde videolar donuyor, ses bağlantıları kopuk bir şekilde sunulmak zorunda kalınıyordu. Ancak 802.11ac, sağladığı 1Gbps'ye varan veri aktarım hızıyla bu sorunların üstesinden gelebiliyor. Bu yeni teknoloji, öncülü 802.11n'den üç kat daha hızlı.
    Video izlerken donma ve bekleme sorunları mazide kaldı
    802.11ac ile sunulan yüksek hızlar sayesinde online video izleyen kişilerin en büyük problemi olan videonun dolmasını beklemek, artık tarihe karışıyor. Daha yavaş bağlantı hızlarında video izleyebilmek için videonun donmadan izlenebilmesi için önce ön belleğe alınması gerekiyordu. 802.11ac teknolojisindeki eşsiz hızlı veri aktarım özelliği sayesinde yüksek kalitede video akışı için bile videonun ön belleğe alınmasını beklemek gerekmiyor. 802.11ac teknolojisi ile ağ bağlantılı televizyonlar, oyun konsolları, bilgisayarlar ve mobil cihazlarda donma ve bekleme sorunu olmadan HD kalitesinde video akışı kesintisiz sağlanabiliyor. Böylece çocuklar odalarında online oyunlarını oynarken, ebeveynler de HD kalitesindeki online filmleri oturma odalarında eş zamanlı izleyebiliyorlar.
    Yüksek frekans modülasyonu, oyun severlerin yanında...
    802.11ac'nin sağladığı yüksek veri aktarım hızının üç ana avantajı mevcut; daha geniş radyo frekans spektrumu, daha fazla anten ve yüksek frekans modülasyonu. Bu yenilikler, daha yüksek hıza ulaşılmasının yanında, daha kararlı bir ağ mimarisi sunuyor ve sinyal gücünün artmasıyla birlikte bağlantı kopma sorunlarının azalması sağlanıyor. Böylece evlerde kablosuz bağlantının esnekliğinden faydalanılırken, aynı zamanda kablolu bağlantının sunduğu hız ve kararlılık özelliklerinden de yararlanılmış olunuyor. 802.11ac'nin sunduğu kararlı ağ yapısı, özellikle sinyal gücünün yüksek ve sürekli olması gereken online müzik ve film servisleri için son derece önemli. Ayrıca bu kararlı mimari sayesinde online oyun severler de kendileri için çok önemli olan sinyal gecikmesi ve donma sorunlarından kurtulabiliyorlar.
    Mobil cihazlar için dost bir teknoloji
    802.11ac teknolojisinin bir diğer faydası, geniş kapsama alanı sunuyor olması. Şimdiye dek yayınlanan tüm kablosuz standartları destekleyen bu teknoloji, mobil cihazlar için dost bir teknoloji. 802.11ac kablosuz erişim noktası ürünlerinde anten sayısının fazla olması sayesinde ev içi kapsama gücü ve kalitesi artıyor ve eskiden "kör nokta" olarak tarif edilen alanlar bu yeni teknolojiyle birlikte kapsama alanına dahil edilebiliyor. Böylece örneğin tablet cihazla video görüşme yapılırken bağlantı sorunları yaşanmıyor. 802.11ac'de mobil kullanıcıları sevindirecek bir diğer yenilikse daha uzun bir pil ömrü sunabilmesi. 802.11ac kablosuz erişim noktasının radyo vericisi, çok daha kısa sürede daha fazla veri aktarımı sağlayabildiği için aktarım sonrasında mobil cihazın bekleme/uyku süresi artmış oluyor. Böylece mobil kullanıcılar, aynı gücü harcayarak daha fazla veri aktarımı gerçekleştirebildikleri için cihazlarının pil ömürleri de uzamış oluyor. Bu teknolojiden faydalanan kullanıcılar, daha önce hiç deneyimlemedikleri HD kalitede çoklu akış hizmetlerinden, minimum bağlantı sorunları ve en geniş kapsama gücüyle yararlanabiliyorlar.
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=3]Sadece evler yararlanmıyor![/h][​IMG]802.11ac teknolojisiyle sadece evler değil, iş yerlerinde de avantaj sağlanıyor
    Her geçen gün büyüyen iş dünyasında, veri bağlantısına her yerde ve her zaman ihtiyaç duyuluyor. Wi-Fi, bu büyük talebi karşılamak için birbiriyle rekabet eden yeni teknolojiler ve standartlar arasında vazgeçilmez bir konumda yer alıyor. 802.11ac'nin öne çıkan önemli faydalarından biri, 802.11n kullanan önceki nesil erişim noktalarına ve istemcilere göre, daha az trafiğe sahip 5 GHz bandında servis vermesi ve daha az enterferansa sahip olması. Bu avantaj, aynı zamanda tüm erişim noktalarından desteklenen müşteri sayısının da artmasını sağlıyor. Artan hız, verimlilik, saniyede bir gigabiti aşan ve çoklu istasyon WLAN üzerinde tek link için en az saniyede 500 megabitlik hız, aynı zamanda dosya indirme ve elektronik posta senkronizasyonu, 802.11ac'nin diğer performans avantajları arasında yer alıyor. Beşinci Nesil Wi-Fi'ı destekleyen yeni ağ cihazları, yüksek sayıdaki paralel HD video akışları içeren üstün akış yönetimi ve performans sağlıyor. 802.11ac teknolojileri ile uyumlu çalışan ürünler ile fotoğraf paylaşımı veya film akışı, kesintisiz ve daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
    İnternet servis sağlayıcıları için de kritik öneme sahip bir çözüm
    802.11ac teknolojisi, hizmetlerini ve uygulamalarını geniş bir yelpazeyle sunan ve abonelerinin iç ve dış mekânlarda bu olanaklara erişmesini isteyen internet servis sağlayıcıları için de kritik öneme sahip bir çözüm. 802.11ac radyo, 3G cep telefonu, Wi - Fi istemci ve Wi-Fi/3G dual mode dahil olmak üzere tüm mobil cihazlar için geniş bant erişim sağlıyor. Aşırı trafik yüklenmesine bağlı Makro BTS kapasitesi ve servis kalitesi kesintilerinden kurtulmak için ev tipi kullanıcı kaynaklı sesli çağrılar ve mobil veri trafiği hâlihazırdaki geniş bant internet erişim ağına aktarılabiliyor. Böylece hem ev tipi kullanıcılar hem de seyahat halindeki kullanıcılar için en iyi servis sunumu gerçekleştirilmiş oluyor.
    Çift bant kablosuz AC/N VDSL2 VoIP Combo WAN Gigabit IAD, binlerce aboneye ulaşan bir kapsama alanına sahip bir servis sağlayıcıdan önemli ölçüde hız, performans, esneklik ve ağ verimliliği sağlıyor. Vektör teknolojisi desteği, farklı VDSL hatları arasında çapraz konuşmayı veya müdahaleyi ortadan kaldırdığı gibi, kablo ve fiber teknolojisi gibi pahalı altyapı değişikliklerine kıyasla, maliyet yükü olmadan hizmet kapsama alanını genişleterek bit hızlarını yükseltiyor. 802.11ac teknolojisi, 1.3 Gps'e ulaşan yüksek veri hızı ile multimedya kullanımları için istikrarlı ve güvenilir kablosuz bağlantı sağlayabiliyor.
    Bu yeni teknoloji, tüm bu faydaları 802.11a, 802.11b ve 802.11n gibi Wi-Fi standartlarıyla uyumlu bir biçimde sunuyor. Daha eski teknolojiyi destekleyen cihazlara 5Ghz bant genişliği üzerinden bağlanılıyor. Böylece, söz konusu teknolojilerin kullandıkları 2.4Ghz spektrumunda enterferans sorunları minimuma inmiş oluyor. 802.11ac'nin sağladığı faydalardan tam olarak yararlanabilmek için ev eğlence sistemleri, PC'ler, tabletler ve akıllı telefonların güncellenmesi ve bu teknolojiyi destekleyen bir üst modellere geçiş yapılması gerekiyor.
     
  6. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=3]802.11ac ürünleriyle öne çıkıyor![/h][​IMG]ZyXEL, 802.11ac teknolojisine sahip sahip ürünlerle fark yaratıyor
    Günümüzde multimedya uygulamaları ile eskiye oranla daha yüksek boyutlu içerikler transfer edebiliyoruz. Bu durum, notebook, tablet ve akıllı telefon gibi mobil cihaz kullanıcılarını doğrudan etkiliyor. İş ve özel hayatlarında yüksek boyutlu dosya transferi gerçekleştirmek için kullanıcılar, iyi bir bağlantı hızına ve kesintisizliğe gereksinim duyuyorlar. Sektördeki eğilim ve gelişmeleri takip ederek kullanıcılarını en son teknolojiler ile buluşturan ZyXEL, 802.11ac teknolojisine sahip NBG6716 ve VMG8924 ürünleri ile dikkat çekiyor.
    802.11ac çift bant teknolojisi ile üretilen NBG6716 Eşzamanlı Dual Bant Kablosuz AC1750 Medya Router NBG6716, özellikle yüksek çözünürlükte video ve diğer dijital multimedya içeriklerde, kablosuz veri iletiminin daha yüksek hızlara ulaşmasını ve daha verimli hale gelmesini sağlıyor. NBG6716, ev kullanıcılarına mükemmel bir kablosuz bağlantı deneyimi yaşatmak için tasarlandı. ZyXEL, bu ürünle birlikte PC, laptop ve mobil cihazlar için 802.11ac standardının sunduğu yüksek kablosuz hızın avantajlarından faydalanmak üzere NWD6605 802.11 AC USB adaptörü de piyasaya sürmüştü. Ürün, sabit ve mobil kullanıcılar için yüksek performans ve kompakt tasarımı ile kolay taşınabilme özelliğine sahip.
    Çevre dostu özellikleri ile dikkat çeken Kablosuz AC1600 VDSL2/ ADSL2+ Multi WAN Gigabit Modem/Router'ı ise (VMG8924-B10A) yeni nesil 802.11ac standardının getirdiği üstün kablosuz veri aktarım hızı ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip videoları, en yüksek performans ve kalitede, güvenli bir şekilde kablosuz aktarabilmek için optimize edildi. Eş zamanlı çift bantlı 802.11ac kablosuz ağ teknolojisine sahip ürün, hem 2.4 GHz, hem de 5 GHz bantlarında eş zamanlı veri paketlerinin taşınabilmesini sağlayan dual bant teknolojisi ile fark yaratıyor. 5 GHz bandını tercih eden kullanıcılar, yoğun olarak kullanılan 2.4 GHz bandındaki trafikten uzaklaşarak daha hızlı ve verimli kablosuz erişimin olanaklarından faydalanabiliyorlar.
     

Sayfayı Paylaş