Windows 7 ve Windows 8 Performans Karşılaştırması !

Konu, 'Windows işletim sistemi' kısmında MEST tarafından paylaşıldı.

  1. MEST
    Offline

    MEST
    Yetkili
    Moderator

    Kayıt:
    20 Şubat 2010
    Mesajlar:
    3.369
    Beğenilen Mesajlar:
    131
    Şehir:
    ist.
    [​IMG]


    Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 8′in 90 günlük deneme sürümünü kullanıcıya sundu. Yeni işletim sistemi Şubat ayında çıkan önizleme versiyonu ile birlikte çok büyük ses getirdi.
    Bunlardan biri, Win95′ten beri gözümüz kapalı bulabileceğimiz Başlat düğmesinin artık kalkmış olması. Win8 kullanırken eğer gözümüzü kapatıp Başlat düğmesini olduğu yere tıklarsak Metro arayüzü karşımıza çıkıyor ve aklımız karışıyor. Kullanıcıların çoğu bunun bir alışma devresi olduğunu kabullense de profesyonel anlamda bir PC ekranından çok geniş bir cep telefonu ekranı görüyor olmamız bazılarımızı sinirlendirmişe benziyor.
    Grafik arayüz bir kenara, Windows 8 artık alıştığımızdan farklı bir işletim sistemi. Performans açısından da belirgin değişiklikler var. Bunların başında hızlı açılma avantajı geliyor. Bu anlamda Win7 ve Win8 arasında belirgin bir fark var. Bir de SSD kullanıyorsanız keyfinize diyecek yok.
    Tabii ki PR cümleleri kullanıcı için artık yetersiz. Aşağıda

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Steven Walton tarafından derlenmiş, açılış-kapanış sürelerinden dosya kopyalama hızına, video çözmeden web tarama ve oyuna kadar birçok test yer alıyor.
    Testler, Asrock X79Extreme11 anakart üzerinde Samsung Spinpoint F1 (1TB) sabit depolama, Intel Core i7-3960X işlemci, 16GB DDR4-1866 RAM ve GeForce GTX670 ekran kartlı bir sistemde gerçekleştiriliyor. AS SSD Benchmark ve Windows Explorer testlerinde ise Kingston SSDNow V+ 200 (256GB) kullanılmış.


    Açılış – Kapanış Süreleri

    Windows 7′de 27 saniyeden Windows 8′de 18 saniyeye düşen açılış süresi gerçekten etkileyici. Windows 8, %33 daha çabuk açılıyor. Kapanış süresi de benzer şekilde azaltılmış. Windows 8, 8 saniyede kapanarak Win7′dekinden 4 saniye daha az bekletiyor.
    [​IMG]
    [​IMG]




    3D Grafik Performansı
    3D grafik performansını ölçmek için 3Dmark 11 kullanılmış. Burada ekran kartı sürücüleri önemli bir rol oynuyor olsa da performans her iki işletim sisteminde benzer skorlar kaydediyor. Ama şimdilik Win7 daha iyi.
    [​IMG]


    Multimedya Performansı
    Windows 8 ile gelen multimedya deneyiminin çok daha iyi olacağı söylenmişti. PCMark 7 skoruna göre de Windows 8, bir önceki versiyona göre %9 daha hızlı.
    [​IMG]


    Web Tarayıcı Performansı
    Tarayıcı performansında Windows 8 için IE10, Windows 7 için ise IE9 kullanılıyor. Win8′de IE10 tarayıcısının masaüstü versiyonu, Win7 üzerinde IE9 ile aynı. IE10 Metro versiyonu ise %3 gibi ufak bir hız farkı yakalıyor.
    Firefox ve Chrome tarayıcılarla yapılan testlerde her iki tarayıcının da Windows 8 altında Internet Explorer’a göre daha hızlı olduğu görülüyor. İlk testte düşük süreler, ikinci testte ise yüksek skorları Chrome tarayıcı topluyor.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Video :
    Multimedya performansında Windows 8′in daha iyi olduğunu görmüştük. x264 açısından da Win8′in daha üstün olduğunu görüyoruz.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Microsoft Excel Performansı
    Windows 8 üzerindeki yeni Microsoft Office 2013, Windows 7 üzerindeki Office 2010 versiyonundan %10 daha hızlı. Bu hem yeni ofis versiyonundaki yeniliklerden, hem de Win8′in CPU döngülerini daha verimli kullanmasından kaynaklanıyor.
    [​IMG]


    Okuma/Yazma, Dosya Transferi
    Testte kullanılan Kingston SSDNow V+ 200 256GB SSD, AS SSD Benchmark testinde her iki işletim sisteminde de benzer sıralı okuma ve yazma performansını gösteriyor. Diğer taraftan ISO testinde Win7′nin (3 testte ortalama) %9 daha hızlı olduğu görülüyor.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Windows 8 ile gelen yeni explorer arayüzünde, dosya transferleri hem ayrı ayrı görüntüleniyor, hem de daha gerçekçi tahmini süreler sunuyor. Performans tarafında ise çoklu kopyalama işlemclerinde farklar var. Birden çok dosyanın aynı anda ve ayrı ayrı kopyalanmasında (aynı pencerede ve ayrı pencerelerde) her iki işletim sistemi de benzer performans gösteriyor.
    [​IMG]
    [​IMG]


    Oyun:
    Oyun performansı için Just Cause 2, Hard Reset ve Battlefield 3 kullanılmış. 3DMark testinde olduğu gibi burada da performansın ekran kartı sürücüsüne bağlı olduğunu hatırlatmak gerek. Görülebileceği gibi her iki işletim sistemi de benzer performansa sahip, fakat Windows 7 biraz daha deneyimli görünüyor.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Düşük Bütçeli Sistemlerde Windows 8 Performansı
    Tabii ki yukarıdaki test konfigürasyonu orta sınıf kullanıcının elindeki bilgisayardan çok uzak. Bu yüzden TechSpot bir de düşük bütçeli bir bilgisayarda Windows 7 ve Windows 8 karşılaştırması yapmış. Bence çok yerinde bir düşünce.
    Bu sistemde AMD Athlon II X4 645 işlemci, 4GB RAM ve Radeon HD 6570 ekran kartı kullanılıyor. Temel testler ve sonuçlar aşağıdaki gibi.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Sonuç:

    Microsoft’un yeni işletim sistemlerinin eskisi ile boy ölçüşebilmesi için genellikle biraz zaman gerekiyor. Gerçi Vista bir ölçüt olmamalı, fakat WinXP ve Vista performanslarını hatırlarsanız sürücü sorunları ve diğer yazılımlar nedeniyle bir dönem oldukça zor geçmişti. Şirket Windows 7 ile tüm bunları unutturmak için hızla çalıştı ve yeni metodlar buldu. Bu çalışmaların meyvelerini Windows 8′de topluyor.
    Yeni işletim sisteminin açılış-kapanış süreleri ve multimedya performansı, kullanıcıyı zaten daha ilk açılıştan itibaren memnun edecek. Diğer açılardan da en azından gerileme sözkonusu değil. AMD ve Nvidia’nın Windows 8 sürücü desteği için kolları sıvamış olması ayrı bir avantaj.
    Tarayıcı testlerinde Microsoft, rakiplerine bir ziyafet hazırlamış gibi. Bu noktada şirkete IE tarayıcısını tekelleştirmeye çalışmak gibi bir ithamda bulunulması sözkonusu bile değil.
    Diğer taraftan grafik arayüzde Metro’nun gelmesi ve klasik masaüstü görüntüsünden vazgeçilmesi, kullanıcının bu avantajlardan faydalanmasını birkaç gün geciktirebilir, fakat Metro arayüzü Microsoft’un hem akıllı telefon, hem tablet, hem de masaüstü sistemlerde homojen ve uyumlu bir platform yaratabilmesi için belki de en doğru seçim. HM.
     
  2. varan74
    Offline

    varan74 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    19 Nisan 2009
    Mesajlar:
    153
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    istanbul
    Kullanıcıların window7^ye geçişlerindeki hızı windows8'e geçerken görülmeyeceğini tahmin ediyorum. Vista canımızı çok sıktı bu sebeple windows 7 ile devam etmek hemen upgrade yapmamak akıllıca olur.
     
  3. carmageddon63
    Offline

    carmageddon63 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    26 Ocak 2013
    Mesajlar:
    104
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    mardin
    wowwwwwwwwwwwwww
     

Sayfayı Paylaş