Vücutta Eriyebilen Elektronik Devreler

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında 27BeLa tarafından paylaşıldı.

  1. 27BeLa
    Online

    27BeLa Guest

    Elektronik devreler günümüzde neredeyse her noktada karşımıza çıkmakta. Bilgisayarınızdan akıllı telefonunuza, ev eşyalarınızdan oyuncaklara kadar birçok alanda kullanılan elektronik devreler, tabii ki tıp dünyası için de büyük önem taşıyor.

    [​IMG]

    Elektronik endüstrisindeki ilk hedef, uzun ömürlü, hatta ölümsüz elektronik devreler üretmekti. Ancak işin içine insan sağlığına müdahale edecek devreler girince bu hedef bazı noktalarda değişime uğradı. Arizona Üniversitesi, bu doğrultuda özellikle tıp dünyasını yakından ilgilendiren bir çalışma başlattı. Üniversitenin hedefi, bir süre çalıştıktan sonra eriyip giden devreler üretmek.

    İpek Kapsüller İçinde Saklanan Çözünebilir Devreler

    Vücutta tamamen eriyip yok olan transistörler, diyotlar, kablosuz güç bobinleri, sensörler, osilatörler ve antenler üreten üniversite, bu cihazları ipek kapsüller içerisine yerleştirerek çözünüm süresini ayarlayabildiklerini belirtti. Kullanılan ipeğin yapısına göre, devrelerin çözünüm süresinin dakikalar ya da günler kadar kısa; haftalar, aylar ya da yıllar kadar uzun sürebildiği vurgulandı.

    [​IMG]

    Silikonun yeterince inceltilerek kulanılması halinde sıvılarla çözünebildiğini söyleyen araştırmacılar, destekleyici üretim materyalleri ve bazı özel tekniklerle bu işlemi son derece verimli bir şekilde kullanabileceklerine inanıyor.

    Çözünebilir elektronik devreler sadece tıp dünyasına değil, doğamızın korunmasına da faydalı olabilir. Yeşil Teknoloji anlayışı doğrultusunda doğada kendi kendine çözünebilen elektronik cihazlar üretmeye katkıda bulunabilecek olan araştırma, çok büyük ihtimalle elektronik dünyasında sıradışı örnekler görmemizi sağlayacak.
     

Sayfayı Paylaş