Üç Boyutlu Yazıcı Nedir?

Konu, 'Donanım' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, bir çok farklı malzemeyi kullanarak üç boyut modeli katmanlarına ayırıp, tasarlanan modeli gerçek bir ürün olarak ortaya çıkarır. Üç boyutlu bilgisayar çizimleriyle ya da internetten indirilen 3D yazıcı programlarla çıktı almak mümkün. Yani tasarladığınız, düşlediğiniz herhangi bir ürüne 3D yazıcı sayesinde dakikalar içinde ulaşabiliyorsunuz.

    3D yazıcı teknolojisinde ihtiyaç duyulan donanımlar; bilgisayar çizimi, malzeme yığma özelliğine sahip üç boyutlu yazıcı ve ham madde. Ayrıca farklı bir çok malzeme kullanılabildiği gibi ham madde gereksiniminin ve fire miktarının kullanılan diğer klasik yöntemlere göre daha az olduğu bilinmekte.
    Bu yeni 3D teknolojisi:
    1- lazer sinterleme
    2- bileşimli yığma
    3- polimer kürleme tekniklerini kapsıyor.

    En çok kullanılan cihazlar ise bileşimli yığma tekniği ile çalışılan cihazlar. Böylece bilgisayarda üç boyutlu çizilen model iki boyutlu katmanlar halinde yığılarak üç boyutlu ürün haline geliyor.
    [​IMG]
    3D yazıcı teknolojisi son 10 yılda yaygın şekilde kullanılmakta. Sanayi sektöründe kullanılan yazıcıları yakın zamanda geliştirilmiş masaüstü modelleriyle evimizde bulundurup istediğimiz ürünü üretebilme imkanına sahip olacağız. Ürünü kendimiz çizebileceğimiz gibi bilgisayara da indirebiliriz.Ayrıca ürünü istenilen sayıda, istenilen renkte basıp çoğaltarak kişiselleştirmek mümkün.
    Bazı klasik otomobillerin piyasada zor bulunan yedek parçaları, bazı uçak parçaları, Audi’ nin bir kısım otomobil parçaları 3D yazıcılar ile üretilmeye başlandı. En dikkat çekici örneklerden biri ABD li bir araştırmacının geçen yıl bir hastadan aldığı dokuları işleyip 6 saat içinde 3D yazıcıdan böbrek çıkarmayı başarması. Ayrıca Belçika’da yapılan araştırmaya göre, iki ayrı hastaya 3D yazıcıda üretilen yüz ve çene takılmıştır. Bu açılardan bakıldığında 3D teknolojisinin bilimsel gelişmelerde etkisi güçlü ve çok önemli olacağa benziyor.
    Üç boyutlu yazıcıların fiyatları 500 dolarla birkaç milyon dolar arasında değişiyor. Şuan ki piyasa değeri 1.3 milyar dolar olan 3D yazıcı sektörünün 2020 yılında 5.2 milyar dolar olacağı tahmin edilmekte.
    [​IMG]
    Yakın zamanda evlerde kullanımı başlayacak 3 boyutlu yazıcıların üretim tüketim ilişkilerini nasıl etkileyeceği merak konusu. Herkes ihtiyaç duyduğu ürünü istediği miktarda üretip satabilecek, kullanabilecekse diğer üretim yapan firmaların güç kaybedeceği ihtimali ortada.Yazıcıların kullanacağı baskı malzemelerinin ve yazılım programları satan firmaların da güç kazanacağı düşünülmekte. Ayrıca en merak edilen soruysa; bu yazıcılar ile kanunsuz ilaç, silah gibi üretimlerin nasıl önüne geçileceği, ne gibi önlemler alınacağı..
    Üç boyutlu yazıcılar dişçilik, mimarlık, havacılık, ayakkabı sanayi, mücevher, robot, heykel, aksesuar, müzik aletleri, inşaat mühendisliği, uçak-otomotiv sanayi, tıp sektörü, kimyasal alan gibi birçok sektörde üretim teknolojisine devrim yaratacak ve hiç şüphesiz geleceği inanılmaz biçimde değiştireceğe, şekillendireceğe benziyor.
     

Sayfayı Paylaş