Trt kasasından 1.1 milyon lira uçup gitti

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında ahmetsami33 tarafından paylaşıldı.

  1. ahmetsami33
    Offline

    ahmetsami33 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2008
    Mesajlar:
    205
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    TRT, tarihinde örneği olmayan inanılmaz bir olayla çalkalanıyor.
    Başbakanlığın katkısıyla yaptırılan Dede Korkut Hikâyeleri adlı dizi için düzenlenen bir milyon 125 bin liralık teminat mektubu TRT’de bulunamıyor. Daha doğrusu resmi kayıtlara göre “bir milyon 125 bin lira kaybedildi”.
    Olayla ilgili soruşturma yapıldı. Teftiş Kurulu “Sorumlular şu kişilerdir, cezalandırılmalıdır” dedi.
    Genel Müdür İbrahim Şahin, “olur” dedi.
    Ama aradan bir yıl geçmişken, sorumlular cezalandırılmadı, terfi ettirildi.
    “Nasıl oluyor bu işler” demeyin. İşte inanılmaz olayın belgelere yansıyan hikayesi….
    ****
    Hikayemiz 2006’nın bahar aylarından başlıyor.
    - On iki bölümlük Dede Korkut projesi için önce Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan desteklenmesi kararı çıktı. Başbakanlık Tanıtma Fon Kurulu’nun kararı ve Başbakanlığın “oluru” ile projenin Uğur Böceği Film ve Prodüksiyon San. Tic. Ltd Şirketi’ne yaptırılması kararı alındı. Bunun için Tanıtma Fonu’ndan 1.5 milyon lira katkı sağlandı.
    - Tanıtma Fon Kurulu 2006 yılının Mayıs ayında dizinin yaptırılması ve yayını için TRT ile protokol imzaladı.
    - TRT Yönetim Kurulu da ayında dizinin her bölümü için KDV hariç 144 bin lira ödenmesine karar verdi. 2006 yılı Haziran ayında alınan kararla 12 bölüm için toplam (KDV hariç) 1.7 milyon liralık bir fatura ortaya çıktı. Tanıtma Fonu’ndan sağlanan 1.5 milyon liralık katkıyla birlikte projenin toplam bedeli de belli oldu: (KDV hariç) 3.2 milyon lira.
    - Uğur Böceği firması Vakıflar Bankası Beşiktaş Şubesi’nden TRT adına düzenlenmiş (28 Haziran 2008 tarihli) 103 bin lira tutarlı kesin teminat mektubu aldı. Süreli teminat mektubunun vadesi bir yıl (28 Haziran 2007) olarak düzenlendi. Yani teminatın bir yıl sonra paraya çevrilmesine imkan tanındı.
    - Firma ayrıca Başbakanlık Tanıtma Fonu hesabından ödenen bir milyon 125 bin liralık avansla aynı miktarda olmak üzere yine Vakıflar Beşiktaş Şube’den Resmi Dairelere Ait Avans Teminat Mektubu aldı. Bu mektup süresiz olarak düzenledi.
    - Her şey iyi güzel gider, paralar tıkır tıkır ödenirken, arada bir şeyler oldu ve TRT yöneticileri dizinin 9’ncu bölümünde “yapı paydos” dedi. Sözleşme tek taraflı olarak feshedildi.
    - Bu arada 9 bölüm için Uğur Böceği firmasına 1.5 milyon lirası TRT’den, bir milyon 50 bin lirası da Tanıtma Fonu’ndan olmak üzere toplam 2.6 milyon lira ödeme yapıldı.
    Filmde burada koptu.
    ****
    TRT Teftiş Kurulu devreye girdi. Müfettiş 18 Eylül 2008 tarihinde raporunu Kurul’a sundu. Teftiş Kurulu da 15 Ekim 2008 tarihli yazıyla raporu Genel Müdür İbrahim Şahin’e gönderdi. Şahin de raporda hükmedilen sonuçlar, suçlamalar ve cezai yaptırımlar için “olur” verdi.
    ****
    Raporda tespit edilen usulsüzlükleri aynen aktarıyoruz:
    “Sözleşmenin idarece feshedilmesine rağmen Vakıflar Bankası Beşiktaş Şubesinden alınan 103 bin liralık kesin teminat mektubunun irat (gelir) kaydedilmediği ve Kurumun 103 bin lira zarara uğratıldığı …”

    “Süreli teminat mektubunun 28 Haziran 2007 tarihinden sonra nakde dönüştürme imkânının kalmadığı ve mektubun irat kaydedilmemesi nedeniyle oluşan 103 bin liralık gelir kaybının faizi ile birlikte firmadan tahsili gerektiği…”

    “ Sözleşmenin 50’inci maddesine aykırı olarak dizinin son bölümünün kabulünün ardından iade edilmesi gereken bir milyon 125 bin liralık avans teminat mektubunun, bölümler tamamlandıkça bankaya yazılan yazılarla kısım kısım serbest bırakıldığı…”
    ****
    Peki sorumlular kimler?
    Genel Müdür Şahin’in “olur” verdiği Teftiş raporu, önce yukarıdaki usulsüzlükleri tespit ediyor ardından da sorumluları şöyle sıralıyor:
    “…dönemin Televizyon Daire Başkanı Muharrem Sevil, o dönemde drama yapımlarından sorumlu Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Nurullah Karakaş, Drama Koordinasyon ve Bütçe Kontrol Müdürü Gülnur Kaya ve Yardımcısı Nimet Ersin’in kusurlu oldukları ve sorumluluklarının bulunduğu…
    ****
    Raporun devamındaki en çarpıcı bölüm ise şöyle:
    “Hizmetle ilgili bir belgeyi (Vakıflar Bankası Beşiktaş Şubesince Kurum (TRT) adına düzenlenen 1.125.000 lira tutarlı Resmi Dairelere Ait Avans Teminat Mektubu aslını) odasında muhafaza altında iken kaybeden Gülnur Kaya’nın sorumluluğunun bulunduğu…”
    Raporun akıbetini, sonrasında yaşananları ayrıca haber yapacağız. Şimdilik “kaybedilen” 1.1 milyon liranın hikayesini aktarmış oluyoruz.
    Odatv.com




    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !











    GENEL MÜDÜR ŞAHİN NE YAPTI?


    Ortaya Teftiş Kurulu raporunu koyduk. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in “sorumlular hakkındaki yaptırımların uygulanmasına” ilişkin “oluruna” dikkat çektik.
    Peki sonuçta ne oldu?
    Suçlanan bütün görevliler terfi etti.
    Terfi ettiler ama …
    Yönetim, en riskli işleri de bu kişilerin üzerine yıktı.
    ****
    Teftiş raporuyla suçlananlar ve istenen cezalar şöyle:
    T Televizyon Dairesi Başkanı Nurullah Karakaş, Başkan Yardımcısı Nimet Ersin ile Ankara Televizyon Müdürlüğü Program Müdürlüğü’nde prodüktör olarak görev yapan Muharrem Sevil’in “kusurlu oldukları” için “kınama cezası ile cezalandırılmaları.
    T Televizyon Dairesi Başkanlığı Drama Koordinasyon ve Bütçe Kontrol Müdürü olarak görev yapan Gülnur Kaya’nın kusurlu davranışlarından dolayı iki defa kınama cezası ile cezalandırılması. (Teftiş Kurulu, Gülnur Kaya’nın sicilinin temiz olması nedeniyle cezaların birer derece hafifletilerek uygulanmasını tavsiye etti)
    O Oluşan kurum zararlarının yapımcı firma olan Uğur Böceği şirketince karşılanması.
    K Kurum zararlarının Uğur Böceği şirketinden tahsil edilememesi halinde, “bu zararların olayda müteselsil sorumlulukları tespit edilen, Muharrem Sevil, Nurullah Karakaş, Gülnur Kaya ve Nimet Ersin’den tahsil edilmesi …
    ****
    Teftiş Kurulu TRT yöneticilerinin suçlayıp cezalandırılmasını isterken, Genel Müdür Şahin “olur” dedi. Suçlananlar, Genel Müdür’ün “suçlusunuz” dediği raporu tebellüğ (kabul) etti.
    Tebellüğ tarihi ne? 3 Kasım 2008
    Peki aradan geçen 10 ayda neler oldu?
    Suçlananlar tebellüğ tarihinden iki ay sonra - 29 Aralık 2008 tarihinde önemli bir sözleşmeye imza attılar.
    TRT yönetimi One Haber Ajansı’nın yeni kurulan TRTTürk kanalına 17 milyon avro + KDV bedelle, 3 yıl süresince (dış yapım olarak) haber hizmeti sunmasını sözleşmeye bağladı. Sözleşmedeki imzalar arasında tanıdık isimler vardı: Nimet Ersin ve Nurullah Karakuş ve Muharrem Sevil.
    Ancak bu sözleşmede ilginç bir detaya rastladık. Teftiş Kurulu’nun 15 Kasım 2008 tarihli raporla “suçludur” dediği Muharrem Sevil, Aralık ayında terfi aldı. Ankara Televizyon Müdürlüğü Program Müdürlüğü’nde prodüktör olarak görev yapan Sevil, birden TRTTürk’ün koordinatörü oldu.
    Nimet Ersin, Televizyon Dairesi Başkanı oldu. Gülnur Kaya da Televizyon Dairesi Başkanlığı Darama Programları Müdürlüğü’ne atandı.
    ****
    İyi güzelde Teftiş Kurulu raporu ne oldu?
    Edindiğimiz bilgilere göre TRT Genel Müdürü Şahin, sorumluları (suçluları) affetti?
    Nasıl yani …
    Peki oluşan kamu zararını kim karşıladı?
    Kimse karşılamadı. Paralar ödenmedi.
    TRT’nin kamu zararını hangi muhasebe oyunu ile kapattığını da, doğrusu çok merak ediyoruz.
    Odatv.com




    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     

Sayfayı Paylaş