Terahertz devrimi

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında cihat çapa tarafından paylaşıldı.

  1. cihat çapa
    Online

    cihat çapa Guest

    TÜBİTAK, Terahertz teknolojisiyle canlı bombayı uzaktan teşhis eden çok özel bir cihaz geliştirdi.
    [​IMG]
    ABD Büyükelçiliği ardından da Somali'deki Türkiye Büyükelçiliği'ne yönelik intihar saldırılarıyla yeniden gündeme gelen "canlı bombalar" için çok özel bir denetim sistemi tamamlandı. Türk mühendisler TÜBİTAK öncülüğünde canlı bombayı 10 metre uzaktan tespit edecek, x-ray cihazlarından üstün bir sistem geliştirdi.

    SİVİL VE ASKERİ DURUM
    Uzaktan algılama olarak bilinen bu sistem ile bomba, silah, bıçak, uyuşturucu taşıyan insanların uzaktan tespit edilebileceği belirtildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de ilk kez geliştirilen cihazın sivil ve askeri tesislerde kullanılabileceğini belirterek, insan sağlığı üzerinde de hiçbir zararının bulunmadığını açıkladı.

    10 METRE ÖZELLİĞİ
    Sistemde, 'Terahertz' teknolojisinin kullanıldığını anlatan Bakan Ergün, "Sistem ile 10 metre uzaklıktan görüntü alınacak. Bu görüntü ile üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Ayrıca savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık, uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek" dedi.

    EN ÖZEL ÇALIŞMA
    Uzmanlar, TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen bu yeni cihazı, 'canlı bomba' teşhisinde "dünyadaki en başarılı çalışma" olarak değerlendirdi. 10 metre uzaklıkta teşhis edilen bomba ve benzeri silahlara karşı müdahale şansı tanıyacak olan 'Terahertz' teknolojisiyle geliştirilen alet üzerinde, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın yapıldığı belirtildi. Birçok ülkenin de, bu özel cihazdan temin etmek için Türkiye ile irtibata geçtiği ifade edildi.

    TERAHERTZ
    Elektromanyetik spektrumun mikrodalga ile kızıl ötesi bölgenin arasına denk gelen bir aralıkta bulunan yaklaşık kâğıt kalınlığı boyutlarında dalga boyuna sahip ışınımlara Terahertz ışınımı deniliyor.
     

Sayfayı Paylaş