"Tahrir Meydanı'nda yaşananlar komplo"

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında yusuf121 tarafından paylaşıldı.

  1. yusuf121
    Offline

    yusuf121 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    170
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Mübarek'in atadığı Başkan Yardımcısı Süleyman konuştu: Hesabı sorulacak..

    Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, Tahrir Meydanı'ndaki çatışmanın bir komplo olduğunu söyledi. Devlet televizyonuna konuşan Süleyman, "Sorumlulardan hesap sorulacağını" söyledi.

    Süleyman, Mısır'da kaos ortamından çıkmak için tüm partilerden görüşme talep ettiklerini söyledi. "Bazı siyasi figürlerle de bir araya gelmeyi düşünüyorum" diyen Süleyman, diyaloğun tüm siyasi partileri kapsaması gerektiğini kaydetti.

    Müslüman Kardeşler'le de irtibata geçtiklerini belirten Süleyman, "Ancak hala endişeleri var. Görüşmeye yanaşmıyorlar" dedi.

    Süleyman şöyle devam etti: "Anayasal değişiklikler için 70 güne ihtiyaç var. Diğer konularda da zaman çerçevesi belirlemeyi planlıyorum. 5-10 gün içinde görüşmeleri bitirip karara bağlayacağız. Tüm proserdüleri Temmuz ayı içinde bitirmemiz gerekiyor. Adaylıkları açıklayabilmek için de 30 güne ihtiyaç var. Dolayısıyla 5-10 gün içinde tüm partilerle diyaloğu bitirmemiz gerekiyor."

    Süleyman, Tahrir Meydanı'ndaki gösterilerle ilgili olarak da, "Bu noktayı soruşturmamız gerekiyor. Yapılanları soruşturmamız gerekiyor. Bu komplodur bize göre ve bunu yapanları bulup cezalandırmamız gerekiyor. Sokağa çıkanlar taleplerini dile getiriyorlardı. Herhangi bir müdahale olmamıştı. Ama Tahrir Meydanındaki gösterilerin arkasında kimin olduğunu bilmemiz gerekiyor. " şeklinde konuştu.

    Bu orada Reuters Haber Ajansı, dün başlayan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 10'a ulaştığını duyurdu.

    Habertürk
     
  2. yusuf121
    Offline

    yusuf121 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    170
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor

    Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, iktidarı bırakmak istediğini ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini söyledi.

    Hüsnü Mübarek, Amerikan ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulundu. Mübarek, açıklamada, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini kaydetti. Konu başlıkları internet sitesinde verilen röportaj daha sonra yayımlanacak.

    Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Mısır ordusundan ülkedeki gösteri ve çatışmaları izleyen gazetecilerin güvenliğini sağlamasını istedi. Cannon televizyonda yaptığı açıklamada, Kanada Dışişleri Bakanlığından Mısır Büyükelçisini çağırarak, Ottawa'nın derin endişesini ve Mısır ordusunun gazetecilerin güvenliğini sağlaması talebini iletmesini istediğini belirtti.

    Kahire'de güvenlik güçleri tarafından görevlerini yaparken gözaltına alınan gazetecilerden Belçika'nın Le Soir muhabiri ile Fransız televizyon kanalı France 24'ün üç çalışanı ve üç Polonyalı gazeteci serbest bırakıldı. Brezilya televizyonunun bir kameramanı ile bir radyo muhabiri de serbest bırakıldıktan sonra sınırdışı edildi.

    Bu arada, Mısır'daki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarında çalışanlar ve ailelerinden oluşan yaklaşık 300 kişi de ülkeden tahliye edilerek Kıbrıs Rum kesimine iki uçakla götürüldü.

    "MÜBAREK YANLILARI GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRMEDİ"

    Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarının, hükümet karşıtı göstericileri öldürmediğini söyledi.
    Yeni bir gösterinin düzenlenmesine birkaç saat kala Amerikan ABC televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Süleyman, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilere ateş açılmasıyla ilgili soru üzerine, Mübarek yanlılarının ''gayet iyi davrandığını'' ve ''kimsenin açılan ateşle ölmediğini'' belirtti. Silahlı kuvvetlerin de göstericilere karşı şiddete başvurmadığını belirten Süleyman, ''Ama biz onlara 'evlerinize dönün' dedik'' ifadesini kullandı.

    Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor.

    NEW YORK TIMES GAZETESİ: ABD YÖNETİMİ, MISIRLI YETKİLİLERLE MÜBAREK'İN DERHAL İSTİFA ETMESİ KONUSUNU GÖRÜŞÜYOR

    ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), ABD yönetiminin, Mısırlı yetkililerle Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in derhal istifa etmesi konusunu görüştüğünü yazdı.

    Gazetede Amerikalı yetkililere ve Arap diplomatlara dayandırılarak çıkan haberde, iki taraf arasında görüşülen bir plana göre, Mısır ordusunun da desteğiyle Mübarek'in yetkisini Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın başkanlığını yapacağı geçici bir hükümete devretmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

    Haberde, Mübarek'in şimdilik görevini bırakmaya yanaşmasa da ABD ve Mısır yönetimlerinin, Ömer Süleyman'ın, Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sami Enan ve Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Tantavi tarafından desteklenerek, ülkede derhal anayasal bir reform sürecini başlatmasına yönelik bir plan hakkında görüşmelerini sürdürdükleri belirtildi.

    New York Times, görüşülen planda, geçici hükümetin, Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere Mısır'da muhalefet gruplarına, ülkede Eylül ayında özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi amacıyla seçim sisteminin görüşülmesi için çalışmalara başlanması yolunda çağrıda bulunmasının öngörüldüğünü de yazdı.

    Haberde, ABD yönetimi yetkililerinin, sözkonusu planın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifa etmeye ikna etme amacıyla Mısırlı üst düzey yetkililerle üzerinde görüşülen birkaç seçenekten biri olduğunu belirttikleri, ancak sonucun Mısır'ın kendi anayasal kurallarına ve Mısır'da sokağa dökülen protestocuların ruh haline de bağlı olduğunu söyledikleri, bu anlamda ihtiyatlı konuştukları bildirildi.

    Gazeteye konuşan yetkililerin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ya da Mısır ordusunun Mübarek'i terk etmeye istekli oldukları konusunda henüz bir belirti bulunmadığını ifade ettikleri, ayrıca ABD yönetiminin Mısırlı yetkililerle yaptıkları özel konuşmalarda Mübarek'in hemen gitmesine yönelik bir tutum gösterseler de Mübarek'in kendisinin Eylül ayındaki seçimlere kadar başta kalmaya hala kararlı olduğunu söyledikleri de kaydedildi.

    Mübarek yanlısı Mısırlı yetkililerin ifadelerine de yer veren gazete, üst düzey bir Mısırlı yetkilinin, planın uygulanamayacağını belirterek teknik olarak konuşması gerekirse, Mısır anayasasının Cumhurbaşkanı Yardımcısının ülkenin başına geçmesine imkan tanımadığını, Cumhurbaşkanının yerine ancak Meclis Başkanının geçebileceğini bildirdiğini, siyasi olarak düşüncesinin de ''ABD'nin kendi işine bakması gerektiği'' olduğunu vurguladığını yazdı.

    CLINTON: DERHAL MÜZAKERELER BAŞLAMALI

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Mısır'da barışçıl ve düzenli dönüşüm için, ülke muhalefetinin, sivil toplumunun ve politik gruplarının en geniş ve temsil açısından en yeterli yetkilileriyle hükümet arasında acilen ve ciddi müzakereler yapılması konusunda uyarıyorum" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, gazetecilere ve protestoculara yapılan saldırıları şiddetle kınadığını kaydetti.

    Bu arada, Kahire'deki olayları izleyen İsveç devlet televizyonunun (SVT) muhabiri Bert Sundstroem'in bıçakla ağır yaralandığı bildirildi. SVT'den yapılan açıklamada, Kahire'de hastaneye kaldırılan ve ameliyata alınan gazeteciden gün ortasından beri haber alınamadığı belirtildi.

    MÜBAREK'E İKTİDARI DEVRET ÇAĞRISI

    ABD Senatosu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidarı geçici bir hükümete devretmeye çağıran karar tasarısını onayladı.
    Kongre'deki etkili isimlerden olan, Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Demokrat Senatör John Kerry tarafından hazırlanan tasarı, Senato'da sesli oylama yöntemiyle kabul edildi. Bağlayıcılığı olmayan kararda, Mübarek'e, "demokratik bir siyasi sisteme düzenli ve barışçıl geçişi" derhal başlatması çağrısında bulunuluyor. Kararda, bunun, bu yıl özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için gerekli reformların hayata geçirilmesi amacıyla "Mısır'daki muhalefet liderleri, sivil toplum ve orduyla koordinasyon halinde, iktidarın kapsayıcı bir geçici hükümete devredilmesini" de içermesi gerektiği belirtiliyor. Kerry, Senato oturumunda yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin "birkaç gün içinde" geçici hükümetin kurulması yönünde harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

    AMERİKAN İSTİHBARATI OBAMA YÖNETİMİNİ UYARMIŞ

    Öte yandan, Reuters ajansının haberine göre, Amerikalı üst düzey bir istihbarat yetkilisi, istihbarat yetkililerinin geçen yılın sonunda ABD yönetimini, Mısır'da istikrarsızlığa dair uyardığını söyledi. ABD Ulusal İstihbarat Direktör Başyardımcılığı görevine aday gösterilen, CIA görevlisi Stephanie O'Sullivan, Senato'da katıldığı oturumda yaptığı açıklamada, geçen yılın sonunda Mısır'da istikrarsızlığa dair ABD Başkanı Barack Obama yönetimini uyardıklarını, ancak o tarihte, bu istikrarsızlığın isyanı başlatacağını öngöremediklerini belirtti.

    MÜSLÜMAN KARDEŞLER DİYALOG TEKLİFİNİ REDDETTİ

    Mısır'daki Müslüman Kardeşler hükümetin diyalog önerisini reddetti.
    Müslüman Kardeşler sözcüsü internet sayfasından, rejimle diyaloğu reddettiklerini açıkladı. Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler, hükümetle görüşmeye davet edilmişti. Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, tüm taraflarla diyalog arayışının bir parçası olarak Müslüman Kardeşler'in yeni hükümetle görüşmeye davet ettiklerini belirtmişti.

    KAOSA ÇAĞRI

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ulusal televizyondaki röportajında, Cumhurbaşkanı Mübarek'in hemen gitmesi için yapılan çağrının kaosa çağrı olduğunu belirterek, göstericilerin Tahrir meydanını terk etmelerini istedi.


    Habertürk
     
  3. yusuf121
    Offline

    yusuf121 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    170
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist
    İran Dışişleri Bakanlığı'ndan Mısır yorumu

    İran Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da hükümet karşıtı protestoların, "Ortadoğu'da İslami Rönesansın işareti" olduğunu belirtti.

    Bakanlığın bugünkü açıklamasında, bu ayaklanma ve protestoların, "gerçekten bağımsız bir Ortadoğu'nun ortaya çıkmasına yol açabileceği" ifade edildi.

    Açıklamada, "İran, Mısır halkının haklı taleplerini destekler ve bunların karşılanması gerektiğini vurgular" denildi.

    ABD ve İsrail'in, Mısır halkının adalet arayan hareketini, karşı devrimci göstericileri kullanarak "yolundan çıkarmaya çalıştığı" iddia edilen açıklamada, diğer ülkelerin ABD ve İsrail'i bu nedenle kınamaları gerektiği savunuldu.

    Açıklamada, "İran, Mısır halkının hareketine karşı herhangi bir karşı hareketin, dünyadaki bütün Müslümanların öfke ve nefretine yol açacağı konusunda uyarır" ifadeleri kullanıldı.
     
  4. yusuf121
    Offline

    yusuf121 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    170
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    TBMM Başkanı Şahin, kuzey Afrika'da son günlerde meydana gelen olayların, değişimin, dönüşümün sancıları olduğunu söyledi

    Mehmet Ali Şahin, Letonya'daki ilk gününde, Parlamento Başkanı Solvita Aboltina ile görüştü.

    Daha sonra Şahin ile Aboltina başkanlığında heyetler arası görüşmeye geçildi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından iki Meclis Başkanı ortak açıklama yaptı.

    Aboltina, görüşmede, AB'nin genişleme sürecini de ele aldıklarını, Letonya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki desteğini teyit ettiklerini belirterek, ''Bizler müzakereler esnasında yeni müzakere başlıkları açılmasını temenni ettik. Türkiye'ye AB ile müzakerelerde ve katılım sürecinde başarılar diledik'' dedi.

    TÜRKİYE'DEN KAYNAKLANMAYAN NEDENLERLE AĞIR İŞLİYOR

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de sözlerine, Letonya'da bulunmaktan, Aboltina'nın konuğu olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı. Şahin, konukseverliği için teşekkür ettiği Albotina'yı Türkiye'ye davet etti.
    Türkiye ile Letonya'nın, müttefik ve dost iki ülke olduğunu, bölge, dünya barışına katkıda bulunmak için her alanda örnek işbirliği yaptıklarını belirten Şahin, Aboltina ile çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

    Şahin, iki ülke ilişkilerini geliştirmek için parlamentoların önemli bir rol oynayacağını düşündüklerini ve bunu karşılıklı olarak teyit ettiklerini dile getirdi. Şahin, parlamentoların, halkları temsil ettiğini, parlamentolar arası ilişkilerin doğrudan doğruya halklar arasındaki ilişkiler gibi olduğunu vurguladı. Şahin, bundan sonra iki ülke parlamentoları arasında çok daha sık, ciddi bir işbirliği gerçekleştirmeyi düşündüklerini ifade etti.

    AB'nin Türkiye için stratejik bir hedef olduğuna dikkati çeken Şahin, Türkiye'nin AB ile katılım müzakereleri içinde olduğunu anımsattı. Şahin, bu süreçte Letonya'ya her aşamada verdiği destek dolayısıyla teşekkür ettiklerini bildirdi.

    Şahin, Aboltina ile görüşmesinde, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin, Türkiye'den kaynaklanmayan nedenlerle biraz ağır işlediğini ifade ettiğini, Letonya Dışişleri Bakanı'na da görüşmesinde daha ayrıntılı şekilde bunu ileteceğini anlattı.

    BÖLGENİN TEK DEMOKRATİK ÜLKESİ TÜRKİYE

    TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin coğrafi olarak, dünyanın en sorunlu bölgelerinden birinde yer aldığına işaret ederek, Ortadoğu'da yıllardır çözülemeyen sorunların, burada yaşayan halkları huzursuz, tedirgin ettiğini, çoğu zaman insan kayıplarına yol açtığını söyledi.

    Bölgenin tek demokratik ülkesi olan Türkiye'nin, gerek bölgede gerek dünyada barışın tesisinde önemli sorumluluklar üstlendiğini kaydeden Şahin, '' Türkiye bunun bilinci içindedir. Üzerine düşeni yerine getirmek için yoğun, gayretli bir çaba içerisindedir'' dedi.

    Şahin, açıklamaların ardından soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Türkiye'nin, bölgedeki tek demokratik ülke olduğunu söylediniz. Türkiye, Ortadoğu'daki bütün bu ülkelere demokrasi açısından örnek oluşturur mu yoksa ülkeler, kendi demokrasi modelini mi bulmalı?'' sorusuna Şahin, şöyle karşılık verdi:
    ''Çağımızda bilim ve teknoloji, kitle iletişim araçlarındaki baş döndürücü gelişmeler, tüm dünyayı, ülkeleri, halkları yakından etkilemektedir. Kuzey Afrika'da son günlerde meydana gelen olaylar, aslında bir değişimin, dönüşümün de sancılarıdır diye düşünüyoruz. O bölgelerde yaşayan hakların demokrasi istediklerini, hukukun üstünlüğüne bağlı yeni bir anlayışın ülkelerinde hakim olmasını arzu ettiklerini görüyoruz, şahit oluyoruz. Bir-iki ülkede değişim isteyen halkların önderi durumundaki kişilerin, 'Biz Türkiye'deki gibi demokratik bir yapı istiyoruz' demeleri, sorunuzun da cevabını oluşturuyor."
     
  5. yusuf121
    Offline

    yusuf121 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    170
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist
    Mısır'da 7 genç lider El Baradey ile görüştükten sonra tutuklandı

    Aileleri, protesto hareketinin en az 7 genç liderinin muhalefetin önde gelen ismi eski diplomat Muhammed El Baradey ile görüştükten sonra tutuklandığını belirtti.

    Aileler, Amr Salih, Şadi El Gazali, Amr Ezz, Ahmed Duma, Amr Arafat, Mustafa Şevki ve Nasır Abdülhamid'in geçen hafta Hüsnü Mübarek rejimine karşı gösteri çağrısı yaptıklarını kaydetti.

    Gençlerin El Baradey'in piramitlerin yakınındaki Gize'de bulunan evinin civarında bir kafede tutuklandığını belirten aileler, çocuklarının bilinmeyen bir yere götürüldüğünü bildirdi.

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, bu akşam yaptığı açıklamada, internette örgütlenerek Mısır'da reform talebini ateşleyen gençlere teşekkür etmişti.

    Öte yandan, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Amerikan ABC televizyonundan Christiane Amanpour'a verdiği röportajda, kendisinin iktidardan çekilmesi durumunda, yasaklanmış Müslüman Kardeşler hareketinin iktidarı ele geçireceğini söyledi.

    Bu arada, Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kahire sokaklarında göstericilere karşı girişilen şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

    Mısır ve Tunus'a yönelik çok pasif bir tutum izlemekle eleştirilen Ashton, Mısır'da siyasi geçiş için derhal önlem alınmasını istedi.

    Bu arada, merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonu, Mısır'da görev yaparken gözaltına alınan 3 muhabirinin serbest bırakıldığını duyurdu.

    Daha önceki bir haberinde 3 muhabirinin gözaltına alındığını, diğerinin kayıp olduğunu bildiren televizyon, söz konusu 3 gazetecinin serbest bırakıldığını bildirdi.

    Konuyla ilgili detaylı bilgi vermeyen El Cezire'de, diğer gazetecinin akıbeti konusunda açıklama yer almadı.
     

Sayfayı Paylaş