Sosyal medya kısa süredir hayatlarımızda olsa da iş yaşamı için önemli bir yere sahip oldu. Facebook ve Twitter gibi büyük sitelerde bulunmayan şirketler artık sektörde bir adım geride kalıyor. Kısa sürede hayatımızda önemli bir yere sahip olan sosyal medya kavramı hakkında çoğu şirket ya da kullanıcı tam bir yönetim planına sahip değil. Uzmanına sorun köşemizde bu hafta sosyal medya uzmanı Damla Pekgöz ile konuştuk. Şirketininizi sosyal medya da nasıl temsil etmelisiniz? Sosyal medya üzerinde popüler olmak size neler sunar?
Soru 1: Sosyal medyada şirketimi tanıtmak istiyorum. Facebook ve Twitter sayfası açtım. İstediğim ilgiyi göremedim. Başarılı olabilmek için bir kaç tavsiyede bulunur musunuz? Damla Pekgöz: Öncelikle şirketinizin sosyal medyada olması için doğru mecrayı seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Markanız sürekli içerik üretecek yeterliliğe sahip değil ise Twitter çok doğru bir kanal olmayacaktır. Facebook’ta ise doğru kitleye hedefli reklamlar vererek sayfanıza çekebilir, sonrasında mümkünse bağlantılı içerikler ile markanızı besleyebilirsiniz.
Soru 2: Twitter ve Facebook'u karşılaştırırsak, hangisi daha başarılı bir sosyal medya mecrası? İkisi arasındaki reklam farklarını söyleyebilir misiniz? Damla Pekgöz : Twitter ve Facebook çok farklı içerikleri olan ve kullanım yolları da yine aynı farklılıkta ilerleyen mecralar. Facebook’ta yaptığınız reklamlar, kullanıcıyı “ beğen” meye yönlendirirken, Twitter’da bir “ takip “ mekanizması var ve içerikler çok daha metinsel olduğu için kullanıcı çok kolay kaybedebilirsiniz. Facebook geri dönüşün daha kolay olduğunu düşündüğümüz bir mecra. Her iki sosyal medya mecrasında da basit ve güzel kurgular ile iyi geri dönüşler alınabildiğini bildiğimiz için markanın ihtiyaçları ve hedef kitlelere göre kullanım alanları değişebilir.
Soru 3: İnsanlar, Twitter'da Facebook'ta olduğundan daha hızlı ünlü oluyor. Şimdiden, bir sürü Twitter ünlümüz var. Bu işin sırrı nedir? Twitter'da ünlü olmak niye bu kadar kolay? Damla Pekgöz: Twitter’da içerikler metin yolu ile ilerliyor bildiğiniz üzere, 140 karakterde kendinizi ne kadar anlatırsanız o kadar müthiş oluyorsunuz. Şöyle düşünün; normalde paragraflarla anlatacağınız bir tespitinizi ya da heyecanınızı 140 karaktere sığdırmanız gerekiyor, ya yaratıcı olacaksınız ya da bu işi bırakacaksınız. Tabii ki ünlü olanlar yaratıcı olmayı seçenler. Bu yüzden kendilerini daha iyi ifade edebilen kişiler daha çabuk ünlü oluyor ve kolay yayılıyorlar.
Soru 4: Sizce, firmalar ya da kişiler hangi sosyal medya mecrasını, hangi amaçlarla kullanmalılar? Damla Pekgöz: Firmalar, kendi içeriklerine uygun olan sosyal medya mecrasını iyi tayin etmeliler. Facebook, Twitter, Youtube, FriendFeed gibi bir çok mecranın kendine has kullanım alışkanlıklarını iyi belirleyip markalarını nerede parlatmak istediklerini seçmeliler. Her mecrada olmak dışında, kullandıkları mecraları iyi parlatmak önemlidir. Kişiler için ise, Facebook ve Twitter kişisel iletişim açısından çok mantıklı. Elbette profesyoneller için LinkedIn’ı de unutmamak gerekir.
Soru: Son yıllarda çok fazla, viral reklam örneği görmeye başladık. Sizce bir viral reklamın başarılı olabilmesi için ne gibi bir içeriklere sahip olması gerekli? Sizi en çok etkileyen viral reklam çalışması hangisiydi Damla Pekgöz: Viral çalışmaların aslında çok yanlış anlaşıldığı kötü örneklerler karşılaşıyoruz son zamanlarda. Bir viral reklamın başarılı olabilmesi için öncelikle “ reklam “ olduğunun belli olmaması gerekir. Çok net bir şekilde gözden kaçırılan bu ayrıntı ile aslında bir çok viral reklam amacının dışında bizlere sunuluyor diyebilirim. İlk bakışta marka kokan, reklam kokan videoları artık herkes tanır oldu, bu hataya düşmeyip, basit ve yaratıcı fikirlerle başarılı olabilirsiniz. Favori viral çalışmalar arasında birincisi Bir diğeri ise bu aralar aşırı moda olan Gangnam Style. [video=youtube;9bZkp7q19f0]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9bZkp7q19f0[/video]