Sosyal Bir Toplum Olmaktan Uzaklaşınca

Konu, 'Dinlerimiz' kısmında halukgta tarafından paylaşıldı.

1. halukgta

halukgta Banlı Üye Üye

Beğenilen Mesajlar:
    0
    Her Cuma günü, toplantı salâtına yani Cuma namazınagiderken, içimde buruk bir duygu olur. Burukluğum un nedeni, Cuma namazınaAllah ın, hiç bir ayrım yapmadan, kadın erkek tüm iman edenleri bu toplantıyadavet etmesine rağmen, edindiğimiz yanlış itikatların, apaçık ayetlerin önünegeçerek, üstünü örterek bizlere yön vermesi, beni ziyadesi ile üzmektedir. Buyanlış toplumu da, sosyal açıdan kötü yönde etkilemektedir.

Tüm Ehli kitaba baktığımızda, hepsinde haftada bir gün,toplantı günü ilan edilmiştir. Bu günde Kadın, çocuk, erkek ayrımı aslayapmadan birlikte ibadet ederler. Allah bizlere de Kur’an da aynı ibadeti, hiçayrım yapmadan, Ey iman edenler, Cuma salâtına çağrıldığınızda, işi gücü bırakarakçağrıya uyun diye emrettiği halde, bizler bu emrin özünü-amacını doğruanlayamayıp nefislerimizin etkisiyle değiştirip, yalnız erkeklere çağrınınyapıldığına inandırılmışız. Elbette bu yanlışı yaptığımız içinde, toplum olarakSOSYAL değil, A SOSYAL toplum olmuşuz.

Allah toplantı salâtından bahsederken bizlere, çok önemlibir şeyin dikkatini çekiyor.

Cuma 9: EY İMANEDENLER, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeyekoşun ve alış-verişi bırakın. EĞER BİLİRSENİZ, BU SİZİN İÇİN DAHA HAYIRLIDIR.

Yüce Rabbimiz bu toplantı namazının öneminden bahsederek,bilesiniz ki bu sizin için daha hayırlıdır diyor. İşte bizler bu hayrın,güzelliğin, toplumda birlikte yaşamanın öğretisi ve düzenin asli unsurundan,kadınlarımızı soyutladığımız için, gerekli eğitimi, dersi alamıyor ve toplumolarak bizler için hayırlı olandan uzak kalıyoruz.

Peygamberimiz devrinde Cuma namazlarını bırakın, vakitnamazlarında bile kadınların, mescitlerde namaz kıldıklarını biliyoruz.Peygamberimizin ölümünden sonra, ne yazık ki bu yolla topluma verilmeyeçalışılan anlaşılamamış, ya da nefsini eğitmekten aciz insanların sayesinde,kadınlar camilerden/mescitlerden hatta sosyal yaşamdan uzaklaştırılmıştır.Amaçlarını gerçekleştirmek içinde, uydurulan hadisler sayesinde toplum, sosyalbir toplum olmaktan uzaklaştırılmıştır.

Sizlere konunun daha iyi anlaşılması için, dersalabileceğimiz, bu konuyla ilgili rivayet bir hadis örneği vermek istiyorum.

5478 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma, Resûlullahaleyhissalâtu vesselâm'ın: "Birinizin hanımı mescide gitmek için izintalep ederse ona mani olmasın (izin versin)" dediğini haber vermişti.Bilâl İbnu Abdillah:
    "Allah'a yemin olsun, biz onlara mani olacağız!"dedi. Bunun üzerine Abdullah radıyallahu anh, ona yaklaşıp öyle hakâretâmiz sözsarfetti ki, böylesini hiç işitmedim. Sonra şunu ekledi:
    "Ben sana Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'dan haberveriyorum; sen ise durmuş, "Vallahi mani olacağız" diyorsun!"
    Buhari, Cum'a 12, Ezân 162, 166, Nikâh 116; Müslim, Salât134, (442); Muvatta, Kıble 12, (1, 197); Ebu Dâvud, Salat 53, (566, 567, 568);Tirmizi, Salât 400, (570).

Peygamberimizin ölümünden sonra, ne yazık ki toplum bakınneler söyler olmuş. Tabi bu zihniyet her geçen gün güç kazanmış ve günümüzekadar güçlenerek gelmiştir. Cuma namazını Allah bizlere, hiç ayrım yapmadankadın, erkek birlikte ibadet yapmamızı istemesinin, elbette çok önemli birnedeni vardı. Ama bizler bunu anlayamadık.

Toplantı namazının asıl amacı, hep birlikte Allah a duaetmek, ondan yardım istemektir. Hep birlikte Rabbimizin önünde kıyam eder, rükûeder, secde ederek ona bağlılığımızı bildiririz. Toplantı yani Cuma namazındayine, toplumun çok önemli sorunlarına çareler aranır. Toplum her konudabilgilendirilir ki, yanlış kaynaklardan bilgi alıp aldatılmasın. Zor durumdaolan komşularımızı tespit ederek, onlara destek olmanın yollarını ararız. Bugünbu söylediklerimden hangisi yapılıyor? Sizce Cuma salâtının/namazının asılamacından, eser var mı günümüzde?

Bu toplantı ibadetlerinde, erkek ve kadın aynı çatı altında,dostça kardeşçe, bir birine art niyet beslemeden yaşayabilmenin bilincinikazanır. Ne kadın erkeğe, ne erkek kadına asla art niyetle bakmamanınbilincini, eğitimini, alışkanlığını edinir camide/ mescitte.

İşte bizler bu eğitimden uzak bir nesil yetiştirmenin, neyazık ki acısını çekiyoruz. Sizlere bu konuda bir örnek vermek istiyorum. Dinikonularda eğitim almış ve yüksek mevkilerde de görev yapmış, dini anlatan birbüyüğümüzün, yakında televizyon programın da, erkek kayın validesinin eliniöpmeli midir sorusuna verdiği cevabı, bizlere ibret olması adına nakletmekistiyorum.

( Kayınvalide yaşlıysa sorun yok, genç olursa damadınniyetine bağlı. Gencecik kayınvalideler var. Damat, genç kayınvalidenin eliniöperken şehvet hissine kapılmamalı, gönlüne hâkim olmalı. )

Değerli din kardeşlerim, bizler nefislerimizi gerektiği gibieğitmekten kendimizi uzaklaştırdığımız gibi, Kur’an ın rehberliğinden dehabersiz yaşayıp gidiyoruz. Kur’an dan haberi olan bir insan, eşinin annesininkendi annesi ve kız kardeşi gibi sayılıp, Kur’an ın evlenme yasakları arasındaolduğunu bilir. Bunu bilen bir Müslüman ın aklından, böyle şeyler geçer mi?Rabbim sen bizlere akıl, fikir ihsan eyle.

Bunu bilen, bundan haberdar olan bir topluma, böyle bir sözsöyleniyorsa, bu söz söylenen topluma büyük bir saygısızlıktır, hakarettir. AmaKur’an a iman ettiğini zanneden bir toplum yetişmişse, bu sözler hakkında fazlakonuşanda olmayacaktır. Gelin bu sözler ve düşünce üzerinde, kısaca birliktedüşünelim.

Evli bir erkek, eşinin annesinin elini öperken, şehvethissine kapılır mı? Bu satırları yazarken bile üzüntü duyuyor utanıyorum. Amabu sözleri de yabana atmamalıyız. Çünkü böyle düşünenler var ki, bu türdüşünceler/sözler çekinmeden söylenebiliyor.

Ne yazık ki İslam toplumu olarak, sosyal olmaktan çokuzaklaştık. Kadın ve erkek kamplara ayrıldık. Adeta birbirine hasım cinslerolarak yetiştirildik. Hâlbuki Allah kadını ve erkeği, birlikte bir bütün olarakyaratmıştır. Ayrıca imtihanımızın da çok önemli bir unsurudur birlikte yaşamak.Allah birbirimizle bizleri her an imtihan etmektedir. Bu imtihandan korkarak,ya da kaçarak kadını yakınımızdan uzaklaştırmakla, kendimizi kurtaramayız. Bunuyaparak ancak toplumun düzenini bozarız.

Cuma salâtının da özü ve amacı, kadını ve erkeği, sosyal birortamda yaşanır, birbirleri ile bütünleşmenin, birlikte yaşamanın sağlandığıtoplumlar haline getirmesidir. Böylece her iki cinsin birlikte nasıl yaşamasıgerektiğinin bilinci verilir bu toplantı salâtında. Bizler kadını Cumasalâtından uzak tuttuğumuz içinde, bu bilinci toplum olarak ne yazık kialamadık.

Biz Müslümanlar, Allah ın bu çok önemli emrini yerinegetirmediğimiz içindir ki, kadını yanımızda görmeye alışık olmadığımız dan,onları hayallerimizde yaşattık. Kadında erkeği yakınında görmeye alışmadığı,onu gerektiği gibi tanımadığı için, aynı yanlışı onlarda yaptı. Sonuç ortada.Söylenenlerden utanmamak elde değil.

Değerli din kardeşlerim. Nasıl olur da, bir erkek, eşininannesinin elini öperken, ona karşı cinsel bir haz hissedebilir? Bunu hisseden,açıkça SAPIKTIR. Nasıl olurda böyle bir düşünceyi sanki normal ve geneldeolabilecek bir örnekmiş gibi topluma söyleyebiliriz, benim anlayamadığım kısımaslında burası.

Demek toplum olarak, inanılmaz uç noktalarda yaşıyoruz.Konuşulması örnek verilmesi, söylenmesi bile tiksindirici bir olayı, eğerbizler sanki normal bir şeymiş gibi söyleyebiliyorsak, Kur’an ın zerre kadarterbiyesini almadığımızın kanıtı olduğu gibi, bu toplumun ahlak anlayışını dasorgulamaya açmamız gerektiğini düşünüyorum.

Kadını ve erkeğiyle birlikte yaşamasını eğer öğrenmeyeçalışmak yerine, hala kadını, sosyal toplumdan soyutlamaya devam edersek, bunabenzer kişilerin aklın, mantığın ve Kur’an ın kabul etmediği, adeta sapkınlıkmertebesindeki bu düşüncelerin gündeme geldiğine, daha çok şahit oluruz.

Neye layıksak Allah onu verecektir. Onun içindir ki huzur vemutluluğu yakalamak istiyorsak, elde Kur’an onun rehberliğinde yaşanacak,sosyal bir toplum yaratmanın çabasında olmalıyız. Bunu beceremeyen toplumlar,sonucuna da katlanmasını bilmelidir.

Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK

Sayfayı Paylaş