Son 23 yılda 46 km çekildi

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında musa21 tarafından paylaşıldı.

  1. musa21
    Offline

    musa21 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    21 Aralık 2010
    Mesajlar:
    950
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ankara
    Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Burdur Gölü'nün son 23 yılda 46 kilometrekare çekildiğini belirterek, gölle ilgili sorunun sadece Burdur'un değil, ülkenin gündemine taşınması için çalıştıklarını söyledi.

    Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu, Vali Süleyman Tapsız başkanlığında İl Encümen Salonu'nda toplandı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Tapsız, gündemdeki tek maddenin ''Komisyon üyeleriyle 30 Aralık 2010 günü gerçekleştirilen arazi çalışmasının sonuçlarının değerlendirilmesi'' olduğunu açıkladı. Bu gezideki amacın, göl yönetim planındaki bir madde üzerinde değişiklik yapılmasıyla ilgili olduğunu aktaran Vali Tapsız, ''Sulak alanlar genel olarak suyun korunması, ekolojik dengenin ve biyolojik çeşitliğinin korunmasında büyük önem taşıyor. Ülke ekonomisine de büyük katkısı var. 2008 yılında ulusal sulak alan komisyonu tarafından göl yönetim planı onaylanan Burdur Gölü de ülkemizin en önemli sulak alanlarından birisi'' dedi.

    Burdur Gölü'nün, 12 kilometre eninde ve 75 kilometre boyunda bir alan üzerinde kapalı bir havzada bulunduğunu bildiren Vali Tapsız, en uzak kıyılar arasındaki mesafenin 35, en yakın kıyılar arasındaki mesafenin ise 4 kilometre olduğunu vurguladı. Ortalama derinliğin 75 metre, en derin yerin ise yaklaşık 110 metre olduğunu aktaran Tapsız, şu bilgileri verdi:

    'Kapalı bir havzada bulunan Burdur Gölü'nün deşarj olmadığı için suyu acı ve tuzludur. Fakat buna rağmen 300 bine yakın su kuşunu barındırmaktadır. Nesli tehlikede olan ve toplam sayısı 12 milyon civarında olan dikkuyruk ördekleri, kışlamalarının üçte ikisini bizim gölümüzde gerçekleştirmektedirler. Ancak gölümüz son 23 yılda 46 kilometrekare çekilmiş. Bu durum göl kenarından baktığımızda da açıkça görülüyor. Bunun en önemli sebepleri küresel ısınma, yağışın az düşmesi, gölü besleyen yerlere göletler, barajlar yapılmasıdır. Bu toplantılarda, gölün eski konumuma kavuşması ya da en azından mevcut konumunu koruması için neler yapılması gerektiğini görüşüyoruz. Zaman zaman konuyla ilgili sıkıntılarımızı Ankara'ya taşıyoruz. Gölle ilgili sorunların ülkemizin gündemine taşınmasını sağlamak ve çözüm yolları bulunmasını sağlamak için çalışmalarımız sürecek. Son 23 yılda 46 kilometrekare çekilen Burdur Gölü'nü ulusal gündeme taşımak için çalışıyoruz.''
     

Sayfayı Paylaş