Şirketler yazılım satın almak yerine kiralıyor

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Yazılım satın almak yerine kullanıcı başına daha az ücret ödeyerek yazılıma internet üzerinden ulaşan, bir anlamda kiralayan şirket sayısı artarken, bu yazılımlara yönelik yatırım rakamı da yıl sonunda 7,5 milyar dolara ulaşacak.


    Cüneyt Ateş'in haberi

    AA muhabirinin Gartner araştırma şirketinin verilerinden derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 6,4 milyar dolar olan SaaS (Servis olarak sunulan Yazılım/Software as a Service) alanına yönelik dünya çapındaki yatırımlar, bu yıl sonu itibarıyla yüzde 17,7 artarak 7,5 milyar dolara ulaşacak. Rapora göre 2013 yılına gelindiğinde ise bu rakam 14 milyar dolara yükselecek.

    Söz konusu rapora göre, yatırım uygulama yazılımları pazarı içerisinde SaaS'a yönelik 2008-2009 kıyaslama verileri, ''milyon dolar'' olarak şöyle:



    YAZILIM TÜRÜ
    2009
    2008

    İçerik, İletişim, Ortak (CCC)
    2,573
    2,143

    Ofis Yazılımları
    68
    56

    Dijital İçerik (DCC)
    62
    44

    Müşteri İlişkiler Yönetimi (CRM)
    2,281
    1,872

    Yatırım Kaynakları Planlama (ERP)
    1,239
    1,176

    Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM)
    826
    710

    Diğer Uygulama Yazılımları
    472
    387

    TOPLAM YAZILIM YATIRIMLARI
    7,521
    6,388



    -SaaS NEDİR?-

    ''Servis olarak sunulan Yazılım'' (Software as a Service - SaaS), web-tabanlı bir yazılımın, merkezi olarak barındırılması ve işletilmesi ile internet üzerinden kullanıcılara sunulmasına dayanan bir yazılım aplikasyon dağıtım modelidir.

    Kullanıcı tarafından bilgisayarlara veya sunuculara kurulan geleneksel paket uygulamaların aksine SaaS satıcısı bir yazılıma sahiptir ve bu yazılımı bilgisayarlarda kendi veri merkezlerinde çalıştırır. Müşteri, yazılıma sahip değildir ama genellikle aylık bir ücret karşılığı bunu etkili bir şekilde kiralar.

    SaaS uygulamaları yerinde kurulumdan daha ucuzdur. SaaS uygulamaları da ucuzdur. Çünkü, işletmeler yazılımları çalıştırmak için ek donanım veya altyapı almak zorunda değillerdir. Dolayısıyla SaaS'da sermaye harcamaları yoktur. Şirketlerin geleneksel kurumsal yazılımlarda olduğu gibi yazılımın kurulması için bir çok teknik eleman/danışmanı işe almasına gerek yoktur.
     

Sayfayı Paylaş