Serbest Bölgelere Yapılan Teslimlerde Ötv'de İhracat İstisnası Uygulanmayacak

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında dimo79 tarafından paylaşıldı.

  1. dimo79
    Online

    dimo79 Guest

    Maliye Bakanlığı, Serbest bölgeye ve Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde ÖTV uygulamasına açıklık getirdi. Buna göre serbest bölgelere veya yetkili gümrük antreposu işletmecilerine yapılan teslimlerde ÖTV yönünden ihracat istisnası uygulanması söz konusu olmayacak. Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara ÖTV kapsamına giren malların tesliminde ÖTV istisnası uygulanması veya tahsil edilen ÖTV'nin iadesi yapılmayacak.

    Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'de 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu uygulamalarına açıklık getirdi. Buna göre Serbest bölgelere veya yetkili gümrük antreposu işletmecilerine yapılan teslimlerde ÖTV yönünden ihracat istisnası uygulanması söz konusu olmayacak. Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara ÖTV kapsamına giren malların tesliminde ÖTV istisnası uygulanması veya tahsil edilen ÖTV'nin iadesi yapılmayacak. Ayrıca serbest bölgeye veya Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde ihracat istisnası uygulanmadığından, serbest bölgeye veya Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara teslim edilecek malların ÖTV mükelleflerinden satın alınmasında, ÖTV Kanununun 8/2'nci maddesi kapsamında tecil-terkin uygulamasının olmayacak.

    -İHRAÇ KAYDIYLA YAPILAN TESLİMLERDE SÜRE-


    Maliye Bakanlığı, ÖTV Genel Tebliğ'iyle ihraç kaydıyla yapılan teslimlerde süreye yönelik açıklık getirdi. Buna göre ihraç kaydıyla teslim edilen malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmemesi halinde, ilgili vergi dairesinden KDV uygulaması açısından ek süre alınmış olsa dahi, tecil edilen ÖTV'nin gecikme zammı mücbir sebeplerin varlığı halinde tecil faizi ile birlikte tahsil edilecek.

    -TECİL-TERKİN KAPSAMINDA SATILAN MALLARIN İADESİ


    Tebliğ'de tecil-terkin kapsamında satılan malların iadesine de açıklık getirildi. Tebliğ'e göre satın alınan malların, gerek Kanunda belirtilen yasal süreler içerisinde (8/1 inci maddedeki 12 ay, 8/2 nci maddedeki 3 ay), gerekse bu süreler geçtikten sonra iade edilmesi durumu, tecil-terkin şartlarının ihlal edilmesi sonucunu doğurduğundan, anılan madde kapsamında teslim edilen malların iade edilmesi durumunda tecil edilen verginin vade tarihinden itibaren gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte tahsil edilmesi gerekecek.

    -ÖTV'YE TABİ MALLARIN İMALATINDA KULLANILAN YAKITLAR ÖTV'YE TABİ OLMAYACAK-

    ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2002'den sonra petrol rafinerilerince imal veya ithal edilen ÖTV'ye tabi malların yine ÖTV'ye tabi malların imalatında yakıt olarak kullanılmasının ÖTV'ye tabi tutulması söz konusu olmayacak.

    -TÜRK LİRASI DA TEMİNAT OLARAK KULLANILACAK-

    Petrol ürünleri ve doğalgaz türevlerinden oluşan 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "I Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Türk Lirası da teminat olarak kabul edilecek. Petrol ürünleri ve doğalgaz türevlerinden oluşan 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "I Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat" başlıklı (16.3.) bölümünde, belirlenen tutarda banka teminat mektubunun gümrük idarelerine verilmesi, bu şekilde teminat verilmediği sürece gümrükleme işleminin yapılmaması öngörülüyordu. Tebliğ'le bu uygulamada banka teminat mektubuna göre daha likit değer olan Türk Lirasının da teminat olarak kabul edilecek.

    -İHRAÇ AMAÇLI SOLVENT İTHALATINDA VERGİ İDARESİ BİLGİ FORMU DÜZENLEMEK İÇİN ÖTV BEYANI DA ARANACAK-

    Sanayi girdisi olan solvent ve benzeri ürünler ile bunların türevlerini ithalatçı imalatçıların, imalatta kullanmaları halinde, bu kullanımın yeminli mali müşavirler tarafından düzenlenen üretim raporu ile tevsik edilmesi üzerine vergi idaresinde bilgi formu düzenlenmesi için artık

    yeminli mali müşavirlerce düzenlenen raporlarda imal edildiği belirtilen malların teslimine dair ÖTV beyanını da aranacak.
    (HGS/HF) (Ankara Haber Ajansı)
     

Sayfayı Paylaş