Şekerin Tadı Geldi

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında mescer tarafından paylaşıldı.

  1. mescer
    Offline

    mescer Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    232
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Şehir:
    istanbul
    Habervaktim’in şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili kaygıları gündeme getiren haberleri ses getirdi… “Şeker özelleştirmesi”nde Hükümet politika değişikliğine gitti.

    Habervaktim'in yanı sıra Akit ve Milli Gazete'nin sakıncalarını gündeme getirdiği “şeker özelleştirmesi”nde Hükümet politika değişikliğine gitti. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla, şeker fabrikalarının satışı iptal edildi.

    “Şeker özelleştirmesinde kim kazındı?”, “Satılan rakam arsa fiyatı bile değil!”, “10 fabrikanın 5'i kapanacak” şeklinde haberler yer almıştı.

    Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan özelleştirme ihalesinde satılan B ve C portföyündeki 10 şeker fabrikasının satış işlemi, Başkanlığını Başbakan Erdoğan'ın yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından iptal edildi. Yapılan ihalelerin ‘siyasi bir kararla' iptal edilmesi sektörün geleceği açısından büyük umut verdi.
    Başbakan Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 9 Ekim tarihli kararına göre B portföyündeki Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan ve C portföyündeki Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının satış işlemleri iptal edildi.

    İŞTE O KARAR
    Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın imzası bulunan kararda, “Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye ait Portföy B; Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan şeker fabrikaları ile Portföy C; Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının portföy grubu halinde özelleştirilmesine ilişkin olarak 14/09/2011 tarihinde nihai pazarlık görüşmeleri tamamlanmış olan ihalelerin iptal edilmesine karar verilmiştir” denildi.

    SEKTÖRDE BÜYÜK SEVİNÇ
    ÖYK'nın iptal kararı sektörde özellikle pancar üreticisi ve şeker işçisi tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Kararın hukuken değil siyaseten verilmiş olması da “sektör açısından hayati önem taşıyor” şeklinde yorumlandı.

    İLLE ELDEN ÇIKARILACAKSA ASIL SAHİPLERİNE VERİLSİN
    Bu karar, şeker özelleştirmesinde hükümetin politika değişikliğine gidileceği yorumlarını da beraberinde getirirken, sektörde gerçek üretim ve istihdamı savunan taraflar, özelleştirmenin fabrikanın asıl sahiplerine verilerek yapılmasını istiyor.
    Nitekim, pancar üretiminde söz sahibi olan başta ABD olmak üzere Almanya, Fransa ve Polonya'da şeker fabrikaları devletin kontrolünde üretici ve çalışanlar tarafından işletiliyor. Türkiye'de ise şeker fabrikaları hiçbir stratejiye dayanmadan bakkal dükkanı satar gibi pancarla hiçbir alakası olmayan inşaat firmalarına satılmıştı.

    25 FABRİKANIN 18'İ KAPANACAKTI
    ÖYK bu satış işlemine onay vermiş olsaydı, 10 fabrikanın 8'i kapanacaktı. Türk Şeker'in elinde kalan diğer 15 şeker fabrikasının da satılması ile toplam 25 şeker fabrikasının 18 tanesinin kapanmasına kesin gözle bakılıyordu.
     

Sayfayı Paylaş