'Şehitliğe giriş paralı değil, sadece kılavuz ücreti alınacak' Çanakkale'de şehitliğin Ana Tanıtım Merkezi'ni ihaleyle alan Ayışığı firması, şehitliğe toplu girişte para alınmadığını söyledi. Her yıl ortalama 3 milyon kişinin ziyaret ettiği şehitliğe toplu girişlerde kılavuzluk ücreti talep edilecek.Zaman'ın gündeme getirdiği 'Şehitlikte ayakbastı parası' haberinde yer alan 'Şehitliğe toplu girişlerde 105 YTL alınıyor' ifadesinin yanlış olduğunu savunan Ayışığı şirketinin avukatı Tahir Sönmez, "Böyle bir ücret alınmamaktadır. Sadece yönetmeliğe göre 12 kişiden fazla olan gruplardan milli park kaynak değerlerini koruma ve ziyaretçi yönetiminin sağlanması amacıyla alan kılavuzu ücreti alınacaktır. Henüz yürürlüğe girmeyen bu ücretlendirme sadece alan kılavuzluğu ücretidir." dedi. Sönmez, Ana Tanıtım Merkezi'ni 2005 yılında aldıklarını ve şirketlerinin 330 dönüm büyüklüğündeki Milli Park'ın 8 dönümü üzerinde olduğunu anlattı. Tahir Sönmez, "Ziyaretçilere sunulan kahvaltı, yemek, otopark, tuvalet, sinema gibi hizmetler karşılığı olarak makul bedeller alınmaktadır. Bu alanda 700'e yakın hediyelik eşya satıcısı vardır. Sadece tanıtım merkezindeki hediyelik eşya standı şirketimiz uhdesindedir." bilgisini verdi. 2005 yılı başındaki ihaleye ilk başta katılmadıklarını ve ikinci ihalede sürece dahil olduklarını belirten Sönmez açıklamasını şöyle sürdürdü: "İkinci ihaleye 7 firma katıldı ve 4'ü yeterlilik aldı. Firmamız yüzde 101'lik artırımla hizmeti yükümlenmiştir." Çanakkale gezilerinin tüm kontrolünün istense bile bir firmanın kontrolüne bırakılamayacağını savunan avukat Sönmez, Çanakkale'de 15, Türkiye genelinde ise 100'e yakın turizm firmasının şehitlik gezisi organize ettiğini söyledi. Sönmez, "Merkezimiz bu firmalara da hizmet vermektedir. Ayrıca fiyat düzenlemesinden kasıt eğer alan kılavuzluğu ücreti ise bu bedel çıkacak yönetmeliğe göre devlet tarafından tespit edilecektir." diye konuştu.