Sandıktan Türkiye için kötü sonuç

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin genel başkanı olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2005 yılından bu yana Sosyal Demokrat Parti ile sürdürdükleri koalisyonu dağıtma hedefine ulaştıklarını söyledi.


    Türkiye'nin AB üyelik sürecini yakından ilgilendiren Almanya'daki seçimlerde ilk sonuçlara göre Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi toplam yüzde 33,9 oy aldı.

    Merkel'in, Sosyal Demokratlar yerine koalisyon ortağı olarak istediği liberal Hür Demokratlar da (FDP) yüzde 14,6 oranında oy topladı. Merkel'in en büyük rakibi, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 23,1'de kalırken, Yeşiller Partisi yüzde 10,6, Sol Parti yüzde 12, diğer partiler de yüzde 6 oranında oy aldı. Bu durumda Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Demokratlar ile FDP, hükümeti kurmaya yetecek kadar milletvekili çıkarıyor.

    Resmî olmayan sonuçlara göre Hıristiyan Birlik Partileri, meclisteki sandalye sayısını 237'ye çıkarıyor. Hür Demokratlar, 32 sandalye daha kazanarak milletvekili sayısını 92'ye; Sol Parti de 22 artırarak 76'ya yükseltiyor. Yeşiller ise 16 artışla 67 sandalye kazanıyor. Seçimde kan kaybeden tek parti Sosyal Demokratlar'ın ise 75 sandalye kaybederek 147'ye düştüğü görülüyor.

    ALMANYA 4 YIL BOYUNCA MERKEZ-SAĞ KOALİSYONA EMANET

    SPD, bu tablo ile tarihinin en kötü seçim sonuçlarından birini alırken, FDP ve Yeşiller Partisi seçimlerde bugüne dek en iyi sonucu elde etti. Alınan bu sonuçlara göre gelecek dört yıl ülkeyi merkez sağ partileri Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile Hür Demokrat Parti (FDP) yönetecek. Sonuçlar, seçmenlerin CDU/FDP koalisyonunun ülkeyi ekonomik krizin etkisinden daha erken sürede çıkaracağına inandığını gösteriyor.

    Daha liberal ekonomik programların uygulanmasının beklendiği gelecek dört yıllık süreçte göçmenlere yönelik ise daha sağ politikaların gündeme gelmesi bekleniyor. Göçmenlerin gönlünden geçen SPD-Yeşiller koalisyonunun gerçekleşmemesi sebebiyle Türklerin beklenti içinde olduğu çifte vatandaşlık, yerel seçimde oy hakkı, Alman vatandaşlığına geçisin kolaylaştırılması ve Göç Yasası'nın yumuşatılarak Türkiye'den aile birleşimi yolu ile eşlerini Almanya'ya getirebilme kolaylığı sağlanması konularında olumlu bir adım atılması beklenmiyor.

    Diğer taraftan Fransa lideri Nicolas Sarkozy ile birlikte Türkiye'nin AB üyeliğine kesin karşı çıkan Merkel'in bundan sonra Türkiye muhalefetini Brüksel'de daha yüksek bir sesle dile getireceği belirtiliyor. Gözlemcilere göre Steinmeier'in yerine merkez-sağ koalisyonunda dışişleri bakanı olması beklenen FDP'nin Genel Başkanı Guido Westerwelle'nin Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmaması Merkel'in elini güçlendirecek.

    Seçim sonuçlarını değerlendiren Alman Yeşiller Partisi'nin Türk asıllı eşbaşkanı Cem Özdemir yüzde 10'dan fazla oy almalarına rağmen Almanya'nın 3. güçlü partisi olma ve koalisyonda yer alma hedeflerini gerçekleştiremediklerini söyledi. 700 bin Türk seçmenin bulunduğu ülkede katılım oranı, yüzde 72,5 ile bugüne kadarki en düşük oran oldu.
     

Sayfayı Paylaş