Samsung Galaxy Spica i5700

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında LORD_KING tarafından paylaşıldı.

  1. LORD_KING
    Offline

    LORD_KING Süper Üye Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.097
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Topraktan
    Samsung'un Android harikasını test ettik.

    [​IMG]



    Google'ın internet devi olmasının yanı sıra kendisini ön plana çıkaran pek çok niteliği de var. Bunlardan bir tanesi kuşkusuz Android işletim sistemi. Mobil cihazlar için kullanıma sunulduğundan itibaren epeyce ilgi gören Android işletim sistemini bu sefer, test merkezimize konuk olan Samsung i5700 Galaxy Spica ile inceleme fırsatı bulduk.
    Bakalım Android işletim sistemli i5700 bize nasıl bir kullanım deneyimi sunacak?..


    [​IMG]
    Tasarım
    Galaxy Spica'nın tasarım olarak gayet sade ve hoş bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Cihaz 115 x 57 x 13.2 mm ebatlarında ve 124 gram ağırlığında. Ürünün arka kapağındaki Android logosu duruma bambaşka bir hava katıyor. Cihazın ön alt tarafı ise biraz kalabalık olduğu gibi, tasarımsal açıdan göze pek hoş gelmiyor. Bu kısımda seçenek, geri, Google Search, Home, arama açma kapama ve 4 yönlü navigasyon tuşu ile birlikte OK tuşunu barındırıyor.
    Üzerinde 3.2" 16 milyon renk kapasitif dokunmatik ekran bulundurması sebebiyle, bu navigasyon ve onay tuşunu biraz gereksiz bulduğumuzu söyleyebiliriz.


    [​IMG]



    Ürünün sağ tarafına baktığımızda kamera ve tuş kilitleyip ekranı kapatmamıza yarayan butonlar bulunuyor. Sol tarafta ise gözümüze sadece sesi ayarlamamıza yarayan bir tuş grubu olduğunu görüyoruz. Üst kısımda 3.5 mm'lik kulaklık girişiyle birlikte microUSB girişi mevcut. Bu giriş vasıtasıyla telefonumuzun başka bir cihazla bağlantısını klurabileceğimiz gibi, şarj işlemini de yapıyoruz.


    [​IMG]



    Android işletim sistemiyle birlikte gelen cihazı açtığımızda karşımıza tabir-i caizse panoromik bir görsel çıkıyor. Totalde elimizde 3 farklı masaüstü bulunuyor, ancak arkaplanda kalan görsel tek parça. Bu bakımdan işletim sisteminin göze çok iyi hitap ettiğini söylemeliyiz. Mesela, telefonu kapatacağınız zaman arkaplan tamamen bulanık bir hal alıyor. Ya da ekran kilidini açtığınızda meydana gelen animasyonlar da çok şık.
    3'lü masaüstümüzün orta kısmında arama, mesajlaşma, rehber gibi seçenekler yer alıyor. Sağ ve sol taraflar ise boş bulunuyor; tamamıyla Widget'lara ayrılmış durumda. Masaüstünüze Widget, kısayol ya da istediğiniz herhangi bir klasörü eklemek için ekranın boş bir yerine kısa süreliğine basılı tutmanız yeterli. Açılan menüden istediğiniz öğeyi eklemeniz mümkün. Menüyü açmak için ise, ekranın orta alt kısmında bulunan ufak çentiği yukarı doğru çekmemiz yeterli.


    [​IMG]



    Tabii bu öğeleri de istediğiniz yere konumlandırmak sizin elinizde. İlgili öğenin üzerine basılı tuttuğunuzda bu öğe taşınabilir oluyor. Bu işlemi yaparken, menüyü açmamıza yarayan çentiğin üzerinde bir çöp kutusu ikonu beliriyor. Buradan istediğimiz öğeleri masaüstümüzden kaldırabiliyoruz.
    Ana ekran erişim açısından kullanıcıya gayet kolaylıklar sunuyor. Ekranın en üst tarafından parmağınızı aşağı doğru çektiğinizde bir bildirim paneli açılıyor. Burada, gelen mesajları, cevapsız çağrıları ve açıksa müzik çalarda hangi şarkının çaldığını öğrenebilirsiniz.


    [​IMG]



    Cihazın içerisinde Facebook, Myspace, Gmail, Goolge Maps, Google Talk gibi uygulamalar yer alıyor. Özellikle Facebook uygulamasını başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Dilerseniz Facebook uygulamasının masaüstü aracını kullanarak, durum güncellemelerini ana ekran üzerinden anında okuyabilirsiniz. E-posta açısından da cihaz kullanıcıyı tatmin edecek nitelikte. İster Gmail, ister diğer e-posta adresinizi kullanın, size kalmış! 3.15 megapiksel kamerası bulunan üründe, kamera için flaş bulunmuyor. Tabii bu durumun gece çekimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanında ikincil kamera da göremiyoruz. Bu da, video arama yapamayacağınız anlamına geliyor. Böylesine nitelikli bir telefonda video aramanın olmaması gerçekten üzücü.
    Bağlanabilirlik bazında ürün kullanıcılarına HSDPA 3.6 Mbps, Wi-Fi, 802.11 b/g, GPS ve Bluetooth 2.1 desteği sunuyor. Menüde yer alan 'Anahtarlayıcı' adlı aracı masaüstünüze ekleyerek, Wi-Fi, Bluetooth, GPS bağlantılarını kolayca açıp kapatabilirsiniz.


    [​IMG]



    Cihazın içerisinde 800 MHz'lık bir işlemci bulunuyor. Bu işlemcinin kapasitif ekran dolayısıyla da gerçekten telefon için yeterli miktarda olduğunu söyleyebiliriz. Ürünün dokunmatik ekranı gerçekten çok iyi. Hareketlerinize anında tepki veriyor. Hatta, dokunmatiğin iPhone'la yarışabilecek düzeyde olduğunu söyleyelim. Ancak mesaj yazarken meydana gelen bazı problemler bu özelliği tamamıyla geri planda bırakıyor.





    [​IMG]



    Telefonu dik bir şekilde kullanırken gerek Samsung, gerekse Android klavyeyle gayet rahat şekilde yazı yazabiliyorsunuz. Ancak telefonu yan yatırarak, klavyeyi tam boy kullanmak istediğinizde cevap verme süreleri uzuyor, kullanım deneyiminiz aniden düşüşe geçiyor. Bu bakımdan cihazın pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz.
    Bunun yanında dahili hafızası 180 MB olan ürün, harici olarak microSD kartlarla 32 GB'a kadar veriyi bünyesinde barındırabiliyor.


    [​IMG]
    Medya bakımından seçeneklerinizin bol olduğunu söyleyebiliriz. Galaxy Spica2nın medya oynatıcısı MP4, H.263, H.264, WMV ve DivX video formatlarını oynatabiliyor. Ses ortam dosyaları olarak ise MP3, eAAC+ ve WMA dosyalarını açabiliyorsunuz. Ancak ortam oynatıcısı olarak bazı problemlerimiz var.
    Ürünün kulaklık ses kalitesi iyi, ancak üst sınırın çok yüksek olmadığını belirtelim. Anlaşılan ürün bu bazda Avrupa Birliği'nin yeni ses standartlarına takılmış durumda. Cihazda ses yükseltmek için bir araç bulunmaması, kendisine müzikseverlerin gözünde bir eksi katıyor.
    Galaxy Spica'nın müzikçalar bazında diğer bir eksisi de, ekolayzır bulundurmaması. Kulaklığın ses yüksekliğini ayarlayamadığınız gibi, dinlediğiniz müziğin bas-tiz ayarını da yapamıyorsunuz. Bu durumdan ötürü dinlenen müzikler kullanıcılara biraz boğuk gelebilir.
    Ancak bunun yanında müzikçaların gerçekten mükemmel bir özelliği bulunuyor. Dinlediğiniz şarkı ya da albüm isminin üzerine basılı tuttuğunuzda, doğrudan ilgili şarkı ya da albüm isminin Google arama sonuçlarına ulaşıyorsunuz. Bu özelliği çok beğendiğimizi belirtebiliriz.


    [​IMG]



    Gmail kişilerinizi telefon rehberinizle eşleyebiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için Gmail hesabınızı telefona eklemeniz yeterli. Tabii 'Ayarlar' bölümünden de otomatik senkronize/güncelleme özelliğini açmanız gerekiyor. Aksi takdirde Gmail uygulamasına her girdiğinizde "Your e-mail will appear shortly," yani "E-postanız kısa bir süre sonra görünecektir" şeklinde bir ileti görmeniz mümkün.
    Ancak SIM ve telefon kişilerini aynı anda kullanamıyorsunuz. Bu durumdan kurtulmak için illa ki SIM kartınızda yer alan kişileri telefon hafızasına kopyalamanız gerekiyor. Ancak SIM kişilerinizden birisi için "şöyle bi' bakıp çıkıcam" diyorsanız, Rehber'e girdikten sonra kişi kopyalama seçeneğini seçerek buradaki numaraları görebilirsiniz.


    [​IMG]



    Cihaz, kullanıcıılara uzun bir pil örmü sunuyor. 1500 mAh Lityum-İyon pili bulunan Galaxy Spica, 650 (2G)/580 (3G) saate kadar bekleme, 11:30 (2G)/ 6:50 (3G) saate kadar da konuşma süresi sunuyor. Açıkçası Wi-Fi'lı, 3G'li, görüşmeli, SMS'li 3 günlük yoğun bir kullanımdan sonra, cihazın anca kapandığını belirtmemiz gerekiyor.


    [​IMG]



    Cihazda yer alan diğer bir güzel özellik ise ekran kilidi. Ayarların altında ulaşabileceğiniz bu özelliği aktif duruma getirerek, kendinize özgün bir ekran kilidi oluşturabilirsiniz.
    Kişisel ekran kilidi özelliğinde, ekranda 9 adet nokta beliriyor. Siz, önceden belirlemiş olduğunuz nokta birleştirme kombinasyonunu gerçekleştirmedikçe, ekran kilidi açılmıyor. En az 4 noktayı birbiriyle birleştiriyor olmanız gerekiyor. Daha fazlası da kabul tabii.
    Hazır konu buraya gelmişken, test esnasında belirlediğimiz ekran kilidi şeklini unutup, çeşitli kombinasyonları deneyerek tekrar bulana kadar sıkıntılı anlar yaşadığımızı da dipnot olarak belirtelim.


    [​IMG]

    Android işletim sistemini böyle yüksek performansa sahip bir telefonda görmek gerçekten güzel. Cihazın gerçekten üst seviye bir kapasitif dokunmatik ekrana sahip olması kendisini tercih edilebilir kılıyor. Tabii tasarım açısından, alt kısımda bulunan dört yönlü navigasyon tuşunun gerçekten gereksiz olduğunu söylemiştik. Kullandığınızda, bu bölümle pek işinizin olmadığını göreceksiniz.
    Mesaj yazarken bazı problemlerin meydana gelmesini ve ortam yürütücüsünde ekolayzır ayarlarının olmayışını dert etmezseniz, Galaxy Spica'nın seveceğiniz bir telefon olacağını söyleyebiliriz.
    Puan: 7/10
    Bilgi için:

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Artılar:
    Kapasitif dokunmatik ekran
    Android işletim sistemi
    Telefon genelinde Google entegrasyonu
    Eksiler:
    Yatay olarak mesaj yazmak zor
    Ekolayzır yok
    Cihazın alt tarafı gereksiz kalabalık
     

Sayfayı Paylaş