Samsung'un yeni Android 2.2 işletim sistemini kullanan telefonunu inceliyoruz. Google'ın Android işletim sistemi son yıllarda mobil devrimi en çok etkileyen olaylardan biri oldu dersek yanılmayız. Bu ücretsiz işletim sistemini Nokia, Apple ve Microsoft hariç tüm üreticiler oldukça sevdi. Artık tabletlerde, cep telefonlarında bir sürü firmanın Android işletim sistemini kullanan modellerini görebiliyoruz. Dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Samsung, üretim yaptığı her alanda iddialı. Cep telefonlarında da durum değişmiyor. Alt segment, orta segment ve üst segmentte iddialı modelleri ile oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşıyor. Samsung orta üst, ve üst segment telefonlarında ve tablet modellerinde Android işletim sistemi kullanılıyor. Bizde Android 2.2 sürümünü kullanan, piyasaya yeni çıkacak olan GT-S 5830 kod adlı Galaxy ACE'i inceliyoruz. Samsung, kendisi komponent ve parça üretimi yapabildiği için, gelişmiş modelleri rakiplerine göre daha uygun fiyata sunabiliyor. Telefonlarındaki işlemcileri Samsung kendisi üretiyor buna ekran, kamera gibi birimlerde dahil. Bu bileşenleri başka firmalardan alan diğer üreticilere ekstradan maaliyet olarak yansımakta bu durum. Bahsettiğimiz avantajlarını kullanarak Samsung, orta üst seviye denilebilecek segmente yeni modelini duyurdu. Teknik özellikleri : -800MHz hızında çalışan Qualcomm MSM72271 Turbo işlemci -Adreno 200 GPU -158 MB ROM, Micro SD ile 32 GB'a kadar genişleme imkanı -3.5 inç kapasitif HVGA ( 320 X 420 ) çözünürlüğünde multi-touch ekran -Android 2.2 Froyo işletim sistemi -5 MP otofokus ve LED flaş destekli kamera -QVGA @ 15fps video kaydı -Stereo FM radyo, Entegre GPS -3G, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth -Micro USB 2.0 konnektörü ve 3.5 mm ses jakı -1350 mAh batarya Kutu İçeriği Samsung Galaxy ACE'in kutu içerisindeki ürünlere göz atalım -Sarj adaptörü -USB kablosu -Kulaklık USB kablosundan şarj edebildiğiniz gibi adaptörden de şarj yapabiliyorsunuz. Adaptör ile şarj edildiği taktirde batarya çabuk doluyor. Kutu içerisinden gelen kulaklığın ses kalitesi fena değil. Ama bass seslerinde pek başarılı değil. Kulaklık üzerinde ayrıca telefon açma kapama tuşu ve mikrofon bulunuyor. Yanlız elimizdeki ürün mühendislik örneği. Satışa sunulacak kutu içeriği daha farklı olabilir. Kasa Yapısı Telefon oldukça hafif, ince ve şık. Kenarlarında ****lik gri kaplama bulunan telefonun, ahize ızgarası ve home tuşu etrafında kullanılan ****lik gri renk, yan tarafla uyum sağlıyor. Dokunmatik ekranın camı oldukça kullanışlı bir yüzeye sahip. Parmaklarınız ekranın yüksek dokunmatik hassasiyeti ile beraber oldukça iyi bir kullanım deneyimi yaşatıyor. Yanlız malzeme olarak kolay çizilecek hissi uyandırıyor. Home tuşununun yanında dokunmatik olarak geri ve ayarları açan tuşlar mevcut. Kullanım sırasında alttan ışık verilerek aydınlatılan bu tuşların da dokunmatik hassasiyeti oldukça başarılı. Arka kısımda ise 5 MP'lik kamera, LED flaş ve hoparlör bulunuyor. Tırtıklı ve yumuşak sayılabilecek bir yüzeyden oluşan arka kapak, oldukça şık ve elde kullanımı oldukça rahat. Kasa Yapısı Telefonun üst kısmında ise 3.5 mm'lik ses jakı ve ufak sürgülü kapağın arkasında bulunan Mini USB bağlantısı bulunuyor. Kapağın konulması oldukça olumlu. Bu tip detaylar tozlanmayı engellediği gibi kötü görünümüde ortadan kaldırıyor. Sol tarafta ses seviyesini ayarladığımız tuşlar bulunuyor. Sağ tarafta ise Micro SD kart girişi ve açma-kapama ve tuş kilidi imkanı sağlayan tuş bulunuyor. Alt kısımdaki ufak boşluğa tırnağımızı koyarak açtığımız arka kapağı kaldırıyoruz ve 1350 mAh'lık batarya ve iç yapısına göz atıyoruz. SIM kart girişi kamera ile hoparlörün ortasına konulmuş. SIM kart girişleri bence artık hafıza kartları gibi dışarıdan yapılması gerekliliğini vurgulamadan da edemeyeceğim. Web Browser ve Ekran Samsung GT-S 5830'da ekran büyüklüğüne göre biraz düşük bir çözünürlük kullanılmış. Üst seviye telefonlar ile kıyaslarsak eğer, Web sayfalarının en küçük halinde yazılar pek net okunamıyor. Sayfaları biraz yakınlaştırmanız gerekiyor. Bunun haricinde oyunlarda, ekran koruyucularında, menülerde çözünürlük herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. PES 2011, NFS Shift, Amgry Birds ve Motorbike GP oyunlarında herhangi bir sorun yaşamadan oynadık. Youtube ve her flash dosyayı açan tarayıcı için pek olumsuz yön bulunmuyor. Ekran çözünürlüğünü öğrendiğimde biraz düşük görmüştüm ama kullanım sırasında sadece Web sayfalarının tam sayfa gösterim sırasında yaşanan kalite kaybı hariç bir sorun oluşmadı. Ekranın dokunmatik hissiyatı oldukça başarılı. Dokunuşlarınıza hızlı bir şekilde tepki verebildiği gibi bu tepkiyi ayarlar kısmından daha da arttırabiliyorsunuz. Bazı dokunmatik telefon ve tabletlerde yaşadığım, dokunduğum yerin altını ve ya üstünü algılama gibi bir sorunda yaşamadım. Kısaca dokunmatiği üst seviye ürünleri aratmıyor. Video ve Müzik Oynatıcı Android telefonların en büyük dezavantajları müzik dinlerken ekolayzer ayarları yapamamanız. Herhangi bir ayrı uygulama ile sağlanabilecek bir özellik olsa bile, orjinal müzik oynatıcısında olmaması oldukça büyük bir eksiklik. Fakat Samsung Galaxy Ace, çeşitli ekolayzer ve ses efektleri imkanı sağlıyor. Ayrıca 5.1 kanal ses dönüşümünüde yapabiliyor. Açıkcası ben flat ekolayzer ile müzik dinlemem kulaklıkla. Müzik sever olarak bu konuda Samsung beni sevindirdi. Hem Android hemde müzik iyi bir noktada buluşmuşlar. Müzik çalar çalışıyorken ayar tuşuna basıp setting / ayarlar kısmına geldiğimizde ses ayarları karşımıza çıkıyor. Ekolayzır kısmında bir sürü ses efekti ve ekolayzer ayarı mevcut Dış ses açısından da oldukça başarılı. Kullandığım daha üst seviye Android telefonlardaki düşük dış ses sorunu bu modelde bulunmuyor. Sabah alarm olarak, telefon sesi olarak ve de müzik dinleme açısından oldukça tatminkar ve yüksek bir ses imkanı sunuyor. Ayrıca müzik oynatıcısı MP3/ WAV/ eACC+ kodeklerini destekliyor. Video oynatıcısı ise MP4/ H.264/ H263 kodeklerini destekliyor. Pil Süresi Mobil bir cihazda en önemli nokta şarjının uzun gitmesidir. Kullanmadığım zaman Wifi- GPS gibi özellikleri kapatarak ve yarı ekran parlaklığında 2 gün şarjı dayandı. Müzik dinlerken, mesajlaşırken yada konuşurken şarj pek azalmıyor. Ama Wi-Fi aktif iken internette uzun süre durursanız sarj süreniz azalabiliyor. Ama ben aynı kullanımım ile 1 günü zor bitirdiğim Android telefon mevcuttu. Bu yüzden sarj süresi bence iyi. Kameranın Fotoğraf Kalitesi 5 Megapiksel çözünürlüğündeki otofokus destekli kamera, LED flaş desteği ile beraber nasıl bir performans sunuyor hep beraber bakalım. Açık alan Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! Makro çekim Gece iç mekan ( Akkor lamba ) Yorum İşlemcisi oldukça yeterli geliyor. Telefon gayet seri çalışıyor ve multitasting oldukça başarılı. Müzik dinlerken 4 pencere açık bir şekilde internette herhangi bir yavaşlama yaşamadan kullanım imkanı sunuyor. Ekran çözünürlüğü pek yüksek olmasada 16 Milyon renk destekli ekran gerçekçi görünüm sunuyor. Müzik oynatıcısında ekolayzer olması benim gözümde çok önemli bir artı sunuyor. Orta üst segmente gelecek telefonun fiyatı tam olarak belli değil fakat 750 lira seviyelerinden piyasada olacağı düşünülüyor. Eğer bu fiyat seviyesinden girecekse oldukça başarılı ve tercih edilebilecek bir cep telefonu Puan 8.5 / 10 Artılar -Başarılı dokunmatik hassasiyeti -800 MHz hızında çalışan işlemci oldukça tatminkar -Ekolayzer ve ses efektleri sunan müzik oynatıcı -5 Megapikselli otofokus özellikli ayrıca LED flaşı olan kamera -Şarj süresi Eksileri -3.5 inç ekran boyutuna bu çözünürlük bazı yerlerde hoş görüntü oluşturmuyor. -Video kayıt kalitesi daha iyi olabilirdi