Ramazan'da aldığınızı bayramda verin

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Ramazan ayında günde iki öğün yemek yediğimiz ve bütün gün aç kaldığımız halde niçin kilo alırız? Uzmanlar, bu durumu iki nedene bağlıyor.


    Uzun süre aç kalan vücut az enerji harcar. Sonucunda normal zamandan çok daha az hareket ederiz. İkincisi ise açlığa ancak fazla kalorili besinler yiyerek dayanabileceğimizi düşünmemiz. Sahur ve iftarlarda yenilen ağır yemeklerin üstüne bir de hareketsizlik eklenince Ramazan'dan 3-5 kilo fazlalıkla çıkarız. Bayramda ev sahibine ayıp olmasın diye yenilen tatlılar eklenince bu kilolar içinden çıkılmaz bir hal alır. Peki kış gelmeden bu kilolardan kurtulmanın yolu nedir? Konuyu diyetisyen Dr. Hüseyin Budak'la konuştuk. İşte Budak'ın önerileri:

    Egzersizler artırılmalı: Ramazan'da hareketsiz kalan vücudu eski şekline getirebilmek için egzersizler artırılmalı. Sağlığı müsaade edenler spor yapmalı. Yaşlıların ise mutlaka en az yarım saat yürüyüş yapması gerekiyor. Hanımlar ev içerisinde step plates gibi hafif egzersizler yapabilir. Ancak egzersizler düzenli olmalı.

    Tatlıyı mümkün olduğunca az yemeli: Şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmeli. Daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli. Bayram sabahı zeytin, peynir, domates, salatalık, sütten oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. Kahvaltıdan sonra ara öğün olarak meyve de ihmal edilmemeli.

    Öğlen yemeğine yüklenilmemeli: Ramazan boyunca iki öğün yemeğe alışmış vücut, öğlen yemeğini yadırgayacaktır. Bu yüzden öğlen yemeğinde çok az ve hafif şeyler yenilmeli. Çorba ve salata ya da yağsız bir ana yemekle birlikte yenilen salata doğru seçim olabilir.

    Bayram rahatsızlıklarına dikkat: Bir anda ikiden fazla öğüne geçilmesi ve sık sık yenilen tatlılar şekerin birdenbire yükselmesine neden olacaktır. Bu durum da mide bulantısı, terleme, baş dönmesi, kusma gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Şeker hastalarında hipoglisemik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden azar azar ve sık sık beslenilmeli. İlaç kullanan yaşlılar tatlılardan uzak durmalı ve az yemeli.

    Ramazan'da aldığınız kiloları vermek için bir diyet

    Sabah kahvaltısı: 1 bardak yağsız süt (150 gr), 1 dilim ekmek (50 gr), 2 kibrit kutusu kadar az yağlı beyaz peynir, bir miktar zeytin (8-10 adet), 1 domates, 1 salatalık, 1-2 yeşil biber, 1-2 bardak çay (şekersiz ya da az şekerli)

    Öğle yemeği: 2 yumurta büyüklüğü kadar derisiz tavuk eti veya balık ya da 8 yemek kaşığı kuru baklagil yemeği, 1 porsiyon etsiz yeşil sebze (4 yemek kaşığı), 1 su bardağı az yağlı yoğurt, yağsız salata, 1 dilim ekmek veya yerine iki kaşık pilav, 2 kaşık makarna ya da haşlanmış patates.

    Akşam yemeği: 3 yumurta büyüklüğü kadar derisiz tavuk veya balık eti (ızgara veya buğulama), 1 porsiyon etsiz sebze yemeği, 1 su bardağı yağsız yoğurt, yağsız salata, 1 dilim ekmek.
     

Sayfayı Paylaş