Radyasyonlu hava akımı Türkiye'ye girdi

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında himm tarafından paylaşıldı.

  1. himm
    Offline

    himm Banlı Üye

    Kayıt:
    1 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.475
    Beğenilen Mesajlar:
    18
    Şehir:
    istanbul
    Radyasyonlu hava akımı 10 bin metre yükseklikte Türkiye'ye girdi

    Düşük yoğunluklu bulutların 3 Nisan'a kadar Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
    [​IMG]

    "Yalnız bizim burada bir şansımız var, dünya batıdan doğuya döndüğü için hava hareketleri de aynı aynı yöndedir. Japonya bizim doğumuzda, doğuya doğru esen rüzgarlar önce 8 bin kilometrelik Pasifik Okyanusu'nu geçti. Ardından Amerika kıtasını, Atlas Okyanusu'nu ve Avrupa'yı geçip bize geldi. Oldukça uzun bir yol katetti

    [​IMG]

    Bize gelen bulutlar 10 bin metre yukarıya çıkmış durumda, yani jet akımlarına gelen radyasyondan bahsediyoruz. Bahar yağmurlarıyla radyasyonun yer yüzüne düşme ihtimali yok, çünkü o kadar yüksekte bulutlar yağmur üretmez. Bulutlar 3-5 kilometre arasında yağmur üretir.

    ABD Japonya'ya 8 bin kilometre mesafede, biz 28 bin kilometredeyiz. Amerika'da bir şey olmuyorsa bize hiçbir şey olmaz.

    Şu an gökyüzündeki radyasyon İstanbul'da veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir sorun teşkil etmiyor.

    Yaz aylarında hasat edilecek sebze veya meyvelerde de radyasyon görülemez çünkü çok büyük bir radyasyon miktarı olması gerekiyor bunun için. Serpintinin emisyon miktarı şu an çok düşük, yüksek olsaydı riskliydi.

    Radyasyonlu bulutlar dünyayı dolaşırken zaten yarı ömürlerini tamamlamış oluyorlar. Aktif olan partiküller birkaç kilometrede yok oluyor. 11 Mart'ta nükleer sızıntı olmuştu ve aradan geçen 18 günde radyasyonun havada yaşaması mümkün değil.

    Radyasyon sadece yağmur, hava veya nefes almakla bulaşmaz, besin zinciriyle de bulaşabilir. Dünyanın herhangi bir yerine seyahat eden vatandaşlarımız Japonya'dan gelen ürünlere dikkat etmeliyiz, gümrüklerde kontrol edilmiş olması gerekiyor."
     
  2. musa21
    Offline

    musa21 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    21 Aralık 2010
    Mesajlar:
    950
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ankara
    Japonya'da Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı'ndan sızan radyasyon, dün Ege'den Türkiye'ye girdi.

    Radyasyon yüklü bulutlar 3 Nisan'a kadar Türkiye'ye gelmeye devam edecek. Çok düşük yoğunlukta radyasyon taşıyan bulutlar Pasifik, Amerika ve Avrupa rotasında 20 bin km'den fazla yol kat etti.

    Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Jet rüzgârlarıyla taşınan bu bulutlar, 10 bin metrede. 5 bin metre üstü bulut yağmur üretmediğinden, radyasyonun yağışla yere düşme olasılığı yok. Esas tehlike Japon çıkışlı gıdalarda” dedi. Meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli ise ‘‘Meteorolojik olaylarla birlikte hangi bölgelerin etkilenebileceği belirlenmeli. Türkiye’ye gelen bulutların yağmurla yere inmesi düşük ihtimal olsa da temkinli olmalı” diye konuştu. Peki ya uçak yolcuları? ‘Euro Control’dan henüz bir uyarı gelmediğini belirten havacılık uzmanı Uğur Cebeci ‘‘Radyasyon rüzgârla dağıldığı için ciddi etkiden söz edemeyiz. Kaldı ki iniş yapan tüm uçaklarda radyasyon okuması yapılıyor’’ dedi. Dün Atatürk Havalimanı’nda da radyasyon bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Japonya’dan gelen tüm uçakların içi, dışı ve kargosunda radyasyon taraması yapıldığı, herhangi bir sıkıntı olmadığı açıklandı.

    TAEK ölçüyor

    TAEK de ‘

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    hem Fukuşima’daki son durum hem de Türkiye’de kurulu 99 istasyondan alınan radyasyon doz hızı bilgilerini veriyor. Türkiye’deki ölçümler 2 saatte bir güncelleniyor. Sitede dün yapılan açıklamaya göre Türkiye’de olağandışı durum tespit edilmedi.

    Nükleer kriz aylarca sürecek

    Fukuşima civarında toprakta yüksek derecede kanserojen ‘plütonyum’ bulunması kaygıları iyice arttırdı. Yetkililere göre plütonyum sızıntısı, 3 no’lu reaktörde ısının çok yüksek olduğu ve muhafaza sisteminin işlemediğinin göstergesi. Soğutmanın ise aylarca süreceği tahmin ediliyor. Soğutma sularıyla oluşan dev ‘radyasyon havuzları’ da ayrı bir sorun.

    Radyasyon intiharı

    Fukuşima’da bir çiftçinin radyasyon nedeniyle sebzelerini satamayınca kendini astığı belirtilirken Çin, Güney Kore, Filipinler, Vietnam hava sahasında ‘sağlığa zarar vermeyecek oranda’ radyasyon bulundu. Asya ülkeleri Japonya’dan tarım ve deniz ürünü almayı kesti. Bölge ülkeleri, denize karışan radyasyonun kendi deniz ürünlerine rağbeti düşürmesinden endişeli.(Radikal)
     

Sayfayı Paylaş