Panda Antivirus & Firewall 2008 Boyut : 40.7 Mb Kullanım izni : 30 Gün Dil : Türkçe Platform : Windows 2000/XP/Vista TANITIM Iste en iyi Virüs tarayicisi, Güvenlik Duvari paketi. Daha önceki sürümleri ile oldukça basarili bir grafik yakalayan Panda, 2008 sürümü ile de yine liderligi ele almis gözüküyor. Bu sürüm, güvenlik duvari ile birlikte komple bir paket olarak geliyor, içerisin de antivirüs uygulamaindan tutun, dialer, trojan önleyicisine kadar hemen hemen tüm koruma araçlari bulunuyor. ucretsizdownload.com Üst Editörü Boslukun Antivirüs Yazilimlari Incelemesi, Yorumu Yaklasik 1 aydir Net üzerindeki gerek e-posta yolu ile olan, gerekse web siteleri vasitasiyla yayilan virüslerde gözle görülür bir artis mevcut. Programlarla çokca ugrasan biri olarak benim de virüsler, truva atlari ile oldukça sorunum oldu. Temizlemek için Norton Internet Security (2006), F-Prot (DOS, Windows son sürümleri), AVG Antivirüs, Mcafee (Son sürüm), Avast Free Edition tarayicilarinin hepsiyle bir deneme yaptim; zaten bir süredir en iyi virüs tarayicisinin hangisi olduguna dair bir test yapma fikrim de vardi. Pandanin buradaki sürümünü ise rastgele bir aramam sonucunda gördüm, teste dahil ettim. Iyiki de etmisim, tahmin edeceginiz gibi en iyisi Panda 2007 çikti, buradaki sonucu da virüs tarama, temizleme, sistemi yavaslatip yavaslatmama derecelerine göre degerlendirdim. Alt tarafta Pandanin neden 1. geldigini göreceksin, umarim virüslerle sorun yasayan kullanicilarimiza bir yardimi dokunacaktir, saygilarimla..... Neden Panda ? * Öncelikle temizleme gücü. (Sistemimdeki W32-Jafoo, Doom, Ayrıca sistem dosyalarina saldiran bazi virüsleri SILMEDEN sadece TEMIZLEYEBILEN tek uygulama Panda oldu. Digerleri, buradaki tarz dosyalar temizlenemez mesaji verip havlu attiklari sirada Panda tümünün temizlendigini bildirdi.) * Çalisan uygulamalari da temizleyebilme (Iste altin özellik bu. Windows XP, Windows 98de başka TÜMÜNÜN aksine Panda güvenli kipte açilma gereksinimi olmadan üstelik de explorer.exe , icq.exe gibi sistemde aktif olarak çalisan dosyalari da aninda temizleyebildi.) * Tarama Hizi (3 farkli sabit sürücüdeki toplam 150GBlik veri tüm dosyalar ile başkalerinden yaklasik 1 saat önce tarandi.) * Güvenlik duvari (Norton, McAfee disindakilerde zaten bulunmayan buradaki ek özellik yine Pandada oldukça hizli, aktif antivirüs temizligi ile de çok daha üstündü.) * Çalisma hizi (Gelelim en çok sikayet edilen sistem baslangicini etkileme, aktif çalisirken PCi oldukça yavaslatma sorunlarina; Nortonda bariz bir biçimde olan buradaki hiz sorunu, McAfeede daha az hissediliyor, ancak yine de Panda ile hem aktif virüs taramasi hem de güvenlik duvari olarak çalismasina ragmen hiz düsüklügünü hissetmiyorsunuz bile, sadece sistem açilis, kapanisindaki birer dakikalik bir gecikme var, ancak buradaki kadar güçlü, sorunsuz bir tarama için buradaki normaldir diye düsünüyorum. Çalisirken, Nette ise böyle bir yavaslama söz konusu degil.) * Ek Ayrıcar (Iste Pandanin tek zayif yönü. Gerçi kullanicilar için gereksiz Ayrıcar olmayan bir sürüm demek daha dogru olur ancak Norton buradaki konuda bir adim önde, zira ek olarak popup yani açilan reklam pencerelerini de önleyebiliyor, yine de Pandanin da buna karsilik bir kozu var, o da MSN tarzi sohbet uygulamalari tarama, korumasi ile Outlook gibi E-Posta istemcilerini tarayabilmesi) * Güncellik (Bu kategoride rakipler hemen hemen ayni. Hepsinin de aylik, haftalik yada günlük güncellemeleri var, ancak sistemimdeki virüsleri TEK temizleyebilen Panda oldugu için buradaki kategorinin de lideri o sayilabilirsinsin) Sonuç : Panda 2008, gerçekten bir numara, 5 puani degil 10 puani hakediyor hemen her alanda. Özellikle çalisan uygulamalari da silmeden temizleyebilmesi olaganüstü, daha önceki virüs tarayicilarinda alisik olmadigimiz bir sistematik. Umariz bundan sonraki tüm virüs tarayicilari da hem sistemi yavaslatmaz (ki buradaki konuda hala bazi eksiklikleri var Pandanin da), hem de çalisan uygulamalari da en az onun kadar iyi temizleyebilirsinsinler. Zira karantinaya atmak ya da dosyanin adini degistirip silmek iyi bir antivirüs uygulamaindan beklenen özellik degil. Bu test kisisel bir PCda, komple Editor boslukun kendi çabalari, yorumlariyla yapilmistir, ancak teste, yorumlara katilmiyorsaniz en iyisi Virüslerin nasil temizlendigini kendiniz görün, alttaki baglantidan ulasabileceginiz Çevrimiçi Tarama destegi ile uygulamai PCiniza kurmadan da uzaktan tarama yapabilirsinsinsin. Tavsiyem başka virüs uygulamalari ile temizlenemeyen virüs klasörlerinizi seçip bir deneme yapmak. Böylece Pandanin gücünü siz de evinizde deneyebilirsinsinsin. Alttaki baglantiya tiklayip açilan sitedaki Scan Your PC tusuna basmaniz yeterlidir. Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! Programin Eksileri Bilgisayarimdaki tüm virüslü dosyalari silmeden direkt olarak temizledigi için tarama, güvenlik konusunda bir eksigini ben bulamadim, buradaki testi de son dönemde oldukça sik yayilan virüsler, Dialer tarzi uygulamalar ile yaptim. Ancak kanimca başka virüsler ile de sorunsuz koruma, temizleme saglayacaktir. Ancak her gülün bir dikeni vardir misali Panda da ne yazik ki ücretsiz degil. Yine de eger lisansli bir Antivirüs, Güvenlik Duvari uygulamainiz olsun istiyorsaniz 35$lik fiyatiyla Panda 2008, oldukça isabetli bir seçim olacaktir. Yeni test, uygulamalarda görüsmek üzere... Ek : Kaspersky ile yaptigim denemelerde de asagi yukari ayni sonucu aldim, virüs tanima becerisi Kasperskynin büyük bir artisi ancak o da sistem dosyalarina bulasmis virüsleri anlik olarak yani Windowsu güvenli kipte açmadan full olarak temizleyemiyor; sadece bazilarini silebiliyor. Programi uninstall yapamama sorunu ile 15 kere denememe ragmen karsilasmadim WinXPde. Ayrica yavaslik konusunda da açilis, kapanista 1er dakikalik bir bekleme yasaniyor hepsi bu. Tabii buradaki gecikme farkli sistem, konfigurasyonlarda degisebilirsinsin. Benim sistemim P3-750, 512MB RAM, 40-13-8GB Sabit Sürücüler, Geforce FX-5200, Creative Live! Ses Karti, 2 USB ek aygit, PCI Modem, Avermedia TV Karti. Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !