Nefsi tezkiye edip yetiştirmekte önemli bir rolü olan çok büyük ibadetlerden biri de oruçtur. Orucun fazileti hakkında bir çok hadis vardır. İşte bir kaç örnek: Hz. Resulullah (s.a.a) buyuruyor ki: "Oruç cehennem ateşinden korunmak için bir kalkandır."[1] İmam Sadık (a.s) şöyle buyurur: "Allah-u Teâlâ, oruç benim içindir ve ben oruçlu kimseyi mükafatlandırırım, buyurmuştur." [2] Yine İmam Sadık (a.s) buyuruyor ki: "Oruçlu kimse Cennet bahçelerinden fadyalanır ve iftar edinceye kadar melekler onun hakkında dua ederler." [3] Hz. Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyuruyor: "Herkim sevabı için bir gün sünnet oruç tutarsa günah ve hatalarının bağışlanması farz olur." [4] İmam Sadık (a.s) buyurmuşlardır ki: "Oruçlu kimsenin uykusu ibadet, sükutu tesbih, ameli makbul ve duası müstecap olur." [5] Resulullah’tan (s.a.a) şöyle naklediliyor: "Allah-u Teâlâ buyurur ki: İnsanların bütün iyi amellerine on kattan yediyüz kata kadar sevap verilir, ancak sabırlı olma bunun dışındadır. Sabrın sevabını ben vereceğim. O halde sabrın sevabını sadece Allah-u Teala bilir; sabır ise oruçtur." [6] Hz. Ali (a.s) Mirac gecesi Resulullah’ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu naklediyor: "Rabbim! İbadetin başı nedir? "Allah-u Teâlâ" ibadetin başı sükut ve oruçtur" Cevabını verdi. Resulullah (s.a.a) "Rabbim! Orucun etkisi nedir?" diye sorunca da Allah-u Teâlâ şöyle buyurdu: "Orucun etkisi hikmettir ve hikmet marifete sebep olur ve marifet de yakine ulaşmaya yol açar ve insan yakin derecesine ulaşınca artık zor veya rahat bir hayat yaşamaktan korkusu kalmaz."