oruç ile ilgili bir kaç hadis...(alıntıdır)

Konu, 'Dinlerimiz' kısmında seref-furkan tarafından paylaşıldı.

1. seref-furkan

seref-furkan Aktif Üye Üye

Beğenilen Mesajlar:
    0
    Nefsi tezkiye edip yetiştirmekte önemli bir rolü olan çok büyük ibadetlerden biri de oruçtur. Orucun fazileti hakkında bir çok hadis vardır. İşte bir kaç örnek:

Hz. Resulullah (s.a.a) buyuruyor ki:

"Oruç cehennem ateşinden korunmak için bir kalkandır."[1]

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurur: "Allah-u Teâlâ, oruç benim içindir ve ben oruçlu kimseyi mükafatlandırırım, buyurmuştur." [2]

Yine İmam Sadık (a.s) buyuruyor ki: "Oruçlu kimse Cennet bahçelerinden fadyalanır ve iftar edinceye kadar melekler onun hakkında dua ederler." [3]

Hz. Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyuruyor: "Herkim sevabı için bir gün sünnet oruç tutarsa günah ve hatalarının bağışlanması farz olur." [4]

İmam Sadık (a.s) buyurmuşlardır ki: "Oruçlu kimsenin uykusu ibadet, sükutu tesbih, ameli makbul ve duası müstecap olur." [5]

Resulullah’tan (s.a.a) şöyle naklediliyor: "Allah-u Teâlâ buyurur ki: İnsanların bütün iyi amellerine on kattan yediyüz kata kadar sevap verilir, ancak sabırlı olma bunun dışındadır. Sabrın sevabını ben vereceğim. O halde sabrın sevabını sadece Allah-u Teala bilir; sabır ise oruçtur." [6]

Hz. Ali (a.s) Mirac gecesi Resulullah’ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu naklediyor: "Rabbim! İbadetin başı nedir? "Allah-u Teâlâ" ibadetin başı sükut ve oruçtur" Cevabını verdi. Resulullah (s.a.a) "Rabbim! Orucun etkisi nedir?" diye sorunca da Allah-u Teâlâ şöyle buyurdu:

"Orucun etkisi hikmettir ve hikmet marifete sebep olur ve marifet de yakine ulaşmaya yol açar ve insan yakin derecesine ulaşınca artık zor veya rahat bir hayat yaşamaktan korkusu kalmaz."

Sayfayı Paylaş