Orta Asya'da Eriyen Buzullar Endişelendiriyor

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında dimo79 tarafından paylaşıldı.

  1. dimo79
    Online

    dimo79 Guest

    Orta Asya'da global iklim değişikliğine bağlı olarak eriyen buzullar, bölgeyi endişelendiriyor. Sadece Kırgızistan'da mevcut buzulların yüzde 20 oranında eridiği bildirildi.
    Orta Asya'yı besleyen suların ambarı konumunda olan buzulların erimesinin devam etmesi halinde, yakın bir dönemde bölgede ciddi manada su sıkıntılarının baş gösterebileceği belirtiliyor

    Kırgız Jeolog Bakıtbek Ermenbayev Orta Asya'yı besleyen suların deposu konumunda olan buzulların yaşanan iklim değişikliklerine bağlı olarak ciddi bir erime tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.


    Yerel basına açıklamada bulunan Kırgız Jeolog, yaşanan ısınmanın devam etmesi halinde ise sadece Kırgızistan'da bulunan 2 bin 200 buzulun bir asır içerisinde tamamen yok olabileceği uyarısında bulundu.

    Ülkedeki önemli buzullardan 'Anovisi Adigine'nin' son 50 yılda yüzde 20 oranında yok olduğunu dile getiren Ermenbayev, bu bölgeye yakın 'Aksay' buzulunun ise tamamen yok olduğuna dikkat çekti. Uzman Ermenbayev'e göre erimenin tek sebebi global iklim değişikleri. Kırgızistan ve Tacikistan dağlarında bulunan buzulların Orta Asya'nın su dengesi için önem arz ettiğine dikkat çeken Ermenbayev, "Yaşanan bu erimenin sürmesi halinde bölgedeki su dengesi de aynı ölçüde olumsuz etkilenecek" diye uyarı bulundu.


    Ermenbayev, "bölgede normalde yazın eriyen buzulların kışın kendini toparlaması gerekirken bu yapılanmanın çok yetersiz kaldığı, bunun da mevcut buzulların hacmini küçülttüğünü" aktardı.

    Bu arada son 20 yılda yaşanan erimenin önceki döneme göre çok daha fazla olduğu belirtildi.





    (Cihan Haber Ajansı)
     

Sayfayı Paylaş