Bulut hesaplama (cloud-computing) servisleri sunan firmalar arasına her yeni gün bir başkası katılırken, Microsoft bu alanda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Firmanın 2008 yılının Ekim ayında duyurusunu yaptığı ve uygulama geliştiricilere tanıtım sürümünü sunduğu Azure bulut hesaplama platformu, 1 Ocak 2010 yılında resmen genel kullanıma açılacak. Reuters'in konuyla ilgili haberine göre Microsoft'un şef yazılım mimarı Ray Ozzie, geçtiğimiz Salı günü katıldığı bir konferansta Azure platformunun 1 Ocak 2010'da kullanıma açılacağını söyledi. Ozzie'nin beyanına göre Microsoft, Azure servisleri için ilk ay herhangi bir ücret talep etmeyecek. Ancak Şubat 2010'dan itibaren servislerin paralı bir platforma dönüşeceği belirtiliyor. Azure, uygulama geliştiricilerin ürettikleri yazılımlarla Microsoft'un sunduğu bulut hesaplama kaynaklarının entegrasyonunu yapabilmelerini sağlayan bir platform. Hatta bazı çevreler, Azure platformunu Microsoft'un internet üzerinde çalışan işletim sistemi olarak niteliyorlar. Azure ve benzeri çözümler sayesinde yazılımlar uzaktaki bilgisayarların sunduğu işlem gücünden veya veri depolama alanlarından yararlanabiliyorlar. Amazon, Google, Microsoft ve IBM gibi birçok firma, halihazırda kullanıcılarına işlem gücü kiralama ve veri depolama gibi hizmetleri ücretli veya ücretsiz olarak sunuyorlar. Microsoft'un Azure çözümüyse "yazılım - uzaktaki kaynak" ikilisinin entegrasyonunu daha da iyileştirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlıyor.