Kriz döneminde ucuz meyve sebze..

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında severimseni tarafından paylaşıldı.

  1. severimseni
    Offline

    severimseni Süper Üye Üye

    Kayıt:
    10 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    512
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Şehir:
    istanbul
    Vatandaş artık krizde sebze meyveyi ucuza yiyecek

    Hükümetin hazırladığı tasarıyla vatandaş ekonomik krizde meyve ile sebzeyi pazarda ve markette neredeyse tarla fiyatına satın alabilecek... Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Yeni Hal Tasarısı' Meclis'e sunuldu. Tasarıya göre üretici komisyon ödemeden ürününü doğrudan satabilecek. Bu da fiyatları aşağı çekecek...

    sebze

    Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Yeni Hal Tasarısı', meyve ve sebzeleri neredeyse tarla fiyatına vatandaşa ulaştıracak. Düzenlemeye göre, meyve ve sebze fiyatları, belediye ve komisyoncu paylarında yapılan kesintiyle, ilk etapta yüzde 13'e varan oranlarda ucuzlayacak. Krizden bunalan vatandaş, meyve ve sebzeyi daha ucuza tüketecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan hal tasarısı, Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Kanun Tasarısı adıyla Meclis'e sunuldu. Önümüzdeki yasama döneminde yasalaşacak olan tasarı, sebze ve meyvelerin hallerde işlem görme usullerini sil baştan değiştiriyor. Buna göre, üretici, komisyon ödemeksizin ürününü doğrudan satabilecek. Bu da sebze ve meyve fiyatlarında indirimin önünü açacak.

    Sebze meyveye kalite şartı
    SEBZE ve meyve piyasasına çeki düzen verecek düzenlemeyle, ciddi yaptırımlar da gündeme gelecek. Fiyatların yükselmesine sebebiyet vermek için malların satışından kaçınılması, stoklanması, yok edilmesi, bu amaçla propaganda yapılması önlenecek. Malların, gıda güvenliğine, kalite ve standardına, teknik ve hijyenik şartlara aykırı olarak satışa sunulması yasaklanacak.

    Üretici de pazarda olacak
    TASARI, semt pazarlarına da çeki düzen getiriyor. Semt pazarları, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkanları, semt pazarı sayısı ve bunların birbirlerine yakınlığı ile semt pazarının çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler göz önünde bulundurularak kurulacak. Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 10'u özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak.

    Bağırarak müşteri çağırmaya yasak
    HALDE oluşan mal atıklarının ayıklanarak hal içinde ya da dışında toptan veya perakende satılması yasaklanacak. Aynı kap veya ambalaj içine değişik kalitede veya üzerinde yazılı olan miktardan az mal konulması kanuna aykırı olacak. Ölçü ve tartı aletlerinin hileli bir şekilde kullanılması ya da hileli olarak karışık veya standartlara aykırı mal satılmasının önüne geçilecek. Toptancı halinde veya pazar yerlerinde, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapılması, alıcı veya tüketiciye karşı sözlü veya fiil” kötü muamelede bulunulması da kanunla yasaklanacak.

    Komisyonlar azalacak, fiyat inecek
    MEVCUT sistemde, hal dışında yapılan satışlarda ürüne, % 15 belediye payı, % 4 zirai stopaj ve % 1 Bağ-Kur payı ekleniyor. Bu da ürünün % 20 ek maliyetle satılmasına neden oluyor. Bu nedenle, tarlada 1 lira olan salatalık, vatandaşa 1 lira 20 kuruşa ulaşıyor. Yeni düzenleme, belediye payını % 15'ten % 2'ye çekiyor. Bu da ürünün fiyatını % 13 oranında aşağı çekecek. Böylece, tarlada 1 lira olan salatalık 1 lira 7 kuruşa vatandaşa ulaşacak.

    Komisyoncu payı % 6'ya çekiliyor
    HAL içinde yapılan satışlarda ise yüzde 8 komisyoncu kesintisi, yüzde 2 belediye payı, yüzde 2 zirai stopaj, yüzde 1.8 KDV, yüzde 1 Bağ-kur olmak üzere çok sayıda ek maliyet bulunuyor. Bu da fiyatları yüzde 14.8 oranında artırıyor. Yasalaşması beklenen düzenlemeyle, komisyon oranı yüzde 6'ya, belediye payı da 1'e indirilecek. Bu da hal içi satışlarda yüzde 3 indirim sağlayacak.

    Enflasyonun düşmesine katkı
    TASARININ gerekçesinde de enflasyonun makul seviyelere çekilmesinin temel hedef olduğu belirtilerek, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların enflasyon üzerinde büyük etkisi bulunduğu vurgulandı. Gerekçede, düzenlemeyle sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşün enflasyona da olumlu katkı yapacağına işaret edildi.

    Ürün kayıplarının önüne geçilecek
    TASARIYLA, fiyatların artmasına neden olan ürün kayıplarının da önlenmesi hedefleniyor. Depolama ve taşıma koşulları nedeniyle % 25'leri bulan ürün kayıpları, toptancı halleri ve satıcılara getirilen zorunlu depolama ve taşıma şartlarıyla en aza indirilecek. Tasarıyla, fiyatların serbest rekabet şartları içinde oluşması da esasa bağlanıyor. Meslek mensupları, serbest rekabeti engellemek amacıyla aralarında veya üreticilerle fiyat belirlemek için ticari anlaşma yapamayacak, hakim durumlarını kötüye kullanamayacak.
     

Sayfayı Paylaş