Korsan yazılım düşüşte!

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında LORD_KING tarafından paylaşıldı.

  1. LORD_KING
    Offline

    LORD_KING Süper Üye Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.097
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Topraktan
    Lisanssız yazılım kullanım oranını üst üste 2 yıl gerileyen Türkiye düşüş trendine girdi.

    [​IMG]

    Business Software Alliance (BSA) ve araştırma firması International Data Corporation (IDC)111 ülkede 2009 yılında Türkiye’de korsan yazılım kullanımı 2008 yılına göre 1 puan azalarak yüzde 63’e geriledi. İki yıldır süren bu düşüşe paralel olarak, Türkiye’de işbirliği ile gerçekleştirilen yazılım korsanlığı araştırmasının 7.’sinin sonuçları açıklandı. gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre,yasal olmayan yollarla yüklenen korsan yazılımların yıllık ticari değeri de 415 milyon dolar’a geriledi. Bu gerilemeye rağmen, Türkiye 2009 yılında korsan kullanım değeri en yüksek 30 ülke23. sırada yer aldı. 2005-2009 yılları arasında yüklenen korsan yazılımların ticari değeri 147 milyon dolar’lık artış göstererek, Türkiye’yi bu sıralamada da 21. basamağa taşıdı.
    sıralamasında 2009 yılında dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluğa karşın lisanssız yazılım kullanımı 111 ülkenin birçoğunda gerilerken, dünya genelindeki korsan kullanım oranı 2008 yılına göre 2 puan artarak yüzde 43 oldu. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi bilgisayar pazarının hızla geliştiği ülkelerin etkili olduğu bu artışa rağmen, korsan yazılım oranı 111 ülkenin 54’ünde gerilerken, sadece 19 ülkede yükseldi. Dünya genelinde yasal olmayan yollarla yüklenen korsan yazılımların ticari değeri ise toplam 51.4 milyar dolara ulaştı.
    Araştırmaya göre korsan yazılım kullanım oranının en yüksek olduğu ülkeler, yüzde 95 ile Gürcistan, yüzde 92 ile Zimbabve ve yüzde 91 ile Moldova. Yüzde 20’lik korsan kullanım oranı ile ABD, yüzde 21 ile Japonya ve yine yüzde 21 ile Lüksemburg, bu yıl da araştırmaya katılan ülkeler arasında en düşük korsan yazılım kullanım oranına sahip ülkeler oldu.
    BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay araştırma sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu araştırma, BSA’nın Türkiye’de yazılım telif hakkı hırsızlığını azaltma çabalarının boşa gitmediğinin, önemli farklılıklar yaratıldığının, ancak önümüzde daha katedilmesi gereken uzun mesafe olduğunun ciddi bir göstergesidir. IDC verilerine göre Türkiye’de lisanssız yazılım kullanımı son 2 yılda 2 puan gerilemiş olsa da, yüzde 63 seviyesinde seyreden bu oran halen çok yüksektir. Bununla birlikte, son yıllarda resmi merciler, özel kuruluşlar ve tüketicilerle yazılım hırsızlığınının riskleri ve korsan yazılım kullanımının, Türkiye’de teknolojinin gelişimi ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalara devam etmemiz açısından bizim için motivasyon sağlayan pozitif bir gelişmedir. Lisanssız yazılım kullanımı ve telif hakları ihlallerinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinden biri de yabancı yatırımcı için negatif bir gösterge olarak ele alınmasıdır. Kişilerin ve kurumların bilgi güvenliğini riske atan bu durumun minimize edilmesi hem istihdamı hem de ülkeye yapılacak yatırımları arttıracaktır ” dedi.
     

Sayfayı Paylaş