KKTC ile Abhazya arasındaki ilişkiler gelişiyor

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında sevilir tarafından paylaşıldı.

  1. sevilir
    Offline

    sevilir Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    445
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    adıyaman
    Abhazya Heyeti KKTC temaslarından memnun ayrıldı

    Osmanlı döneminden kalma benzer kültürel ve sosyal yapı yanında dünya tarafından tanınmamış yapılarıyla siyasi konumları de benzerlik gösteren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Abhazya Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler gelişiyor.
    Kıbrıs Türk Kadın Konseyi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Talat’ın eşi Oya Talat başkanlığındaki kadın heyetinin temmuz ayında bu ülkeye ilk ziyaretiyle kurulan ilişki, Abhazya’dan resmi bir heyetin ilk kez KKTC kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılması ve hemen ardından Oya Talat’ın bu ülkeye ikinci ziyaretiyle hızlı bir sürece girdi.
    Aralarında Ticaret Odası ve Müteahhitler Birliği’nin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi kadınla temmuz ayında Abhazya Cumhuriyeti’ne resmi ziyarette bulunan Kıbrıs Türk Kadın Konseyi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Talat’ın eşi Oya Talat, KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamalarında da Abhazya’dan 3 kişilik resmi heyeti konuk etti. Hemen ardından da Oya Talat, geçtiğimiz günlerde Abhazya’nın davetlisi olarak Uluslararası Ekonomik Forum için yeniden bu ülkeye gitti.
    --İLK RESMİ ZİYARET--
    15 Kasım kutlamaları için KKTC’ye gelen Abhazya Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcısı Bayan Agrba Irene, Milletvekili ve İnsan Hakları Komitesi Başkanı Batal Kobakhıa ile İşkadınları Derneği Başkanı Yulia Gumba, resmi törenlere katılım yanında ilgi alanlarına göre bir dizi temaslarda da bulundu. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 1. Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş, Meclis Başkanı Hasan Bozer’le görüşen heyet, Abhazya Meclis Başkanı’nın 15 Kasım kutlama mesajını iletti.
    Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü ile Abhzya’dan öğrencilere eğitim imkanlarını görüşen heyet, İnsan Hakları Vakfı, Ticaret Odası ve İşkadınları Derneği’yle de işbirliği imkanlarını ele alan görüşmeler yaptı.
    KKTC’den ayrılmadan TAK muhabirine temaslarını değerlendiren heyet, memnuniyetlerini ve işbirliği imkanlarını geliştirme arzularını ifade ederken, “hoşgörülü, yabancılara karşı önyargısız, modern” ifadeleriyle de Kıbrıs Türkü’yle ilgili olumlu izlenimlerini dile getirdiler.
    --SİYASİLER ARASI DİYALOGA HAYRAN…--
    “Çok iyi bir organizasyonla çok yararlı temaslar yaptık. İlk kez KKTC’yle ilgili yerinde inceleme ve gözlem imkanı bulduk. Kısa sürede Kıbrıs Türkü’nü tanıma fırsatımız oldu” diyen heyet üyeleri, siyasiler arasındaki sıcak diyaloglara hayranlıklarını da ifade etmekten kaçınmadı. Cumhurbaşkanı Talat ile Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş arasındaki saygıya dayalı ilişkiye hayranlık belirten Abhazya heyeti, otoriter duruşlar olmamasına da gıptayla baktıklarını ifade ettiler.
    --KKTC ÇOK DAHA İYİ DURUMDA…--
    Abhazya’nın savaşın ardından 1990’lı yılların başında Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan ettiğine ve Rusya ile Nikaragua ve Venezüella dışında tanınmamış bir devlet olduğuna dikkat çeken Abhazya heyeti, “Benzerliklerimiz çok. Bizim ülkemiz gibi sizler de savaştan çıktınız ve yeni bir devletsiniz. Ama gerek alt yapı, gerek kurumsallaşma olarak KKTC çok daha iyi durumda. Hizmet sektörü çok daha iyi. Sizden alacağımız ders çok” diye konuştu.
    --BAĞIMSIZLIKTAN BAŞKA DÜŞÜNCE YOK…--
    KKTC’ye ilişkin gözlemlerini aktarırken, “Buradaki gözlemlerimize göre Güney Kıbrıs’la birleşme, bugünkü durumun devamı ve Türkiye’ye bağlanmayı savunanlar olmak üzere üç ayrı grup, yaklaşım var. Bizde böyle bir durum yok. Bir yerlere bağlanmak isteyen yok. Ne tekrar Gürcistan’a, ne Rusya’ya…Herkes bağımsız cumhuriyetten yana” kıyaslamasını yapan heyet, izolasyon yaşayan bir ülke olarak KKTC’nin bu konuda yaşadığı sıkıntıları da çok iyi anlayabildiklerini vurguladı.
    Heyet üyeleri, “Abhazya’nın tanınmamasının nedeni dünyanın, büyük ülkelerin ikiyüzlülüğü. Büyük ülkeler sorunlarını bizim üzerimizden çözmeye çalışıyorlar. Abhazya jeopolitik konumu bakımından önemli bir bölgede. Bir tarafta Rusya, diğer tarafta başka ülkeler… Ve Amerika… Herkes etkinlik kurmaya, bizim üzerimizden menfaat sağlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
    --ÇOK KÜLTÜRLÜLÜĞÜN GETİRDİĞİ TOLERANS…--
    Heyet üyeleri, Yakın Doğu Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Doç Dr. Erdal Güryay’ın Rusça’dan tercümesiyle Kıbrıs Türkü’ne ilişkin tespitlerini de aktardılar. Aynı zamanda Tarih Profesörü de olan ve Bizans tarihi üzerindeki uzmanlığı yanında Kıbrıs tarihini yakından incelediğini belirten Meclis Başkan Yardımcısı Agrba Irene, Kıbrıs Türk toplumu ile ilgili gözlemlerini aktarırken, “Ben okuduklarımdan hareketle daha agresif bir toplum bulmayı beklerken çok toleranslı bir toplum gördüm. Bunun nedeni sanırım bu topraklardan birçok kültürün geçmesi, kültürel zenginlik. Çok kültürlülük insanları toleranslı yapıyor. Türkiyeli Türk ile Kıbrıslı Türkü her an her yerde ayırt edebilirim artık... Kendimi bu ülkede çok rahat hissettim” ifadelerini kullandı.
    --TÜRKİYE İLE MESAFELİ…”OYA TALAT BAŞKANIMIZ OLABİLİR”--
    Oya Talat’tan da övgüyle bahseden, hatta “Oya Talat’ı bizim ülkede cumhurbaşkanı yapabilsek keşke” diyen Irene, Abhazya’nın Türkiye’yle ilişkilerinde sorun olup olmadığı sorusuna ise, detaya girmeden yanıt verdi… “Türkiye’ye saygılıyız, saygıya dayalı ilişkimiz var. Türkiye’de çoğunluk 19. yüzyılda sürgün edilen 1 milyon civarında diaspora olduğu tahmin ediliyor. Türkiye iyi davrandı bu nüfusa, kültürünü ve dilini koruyabildi buradaki Abhazya toplumu, diaspora. Türkiye’nin Rusya’yla ilişkileri geliştikçe, bizimle de gelişiyor, daha dengeli oluyor…”
    --TALAT: “ÇOK İYİ AĞIRLANDIK…”--
    Temmuz ayındaki ilk resmi ziyaretinin ardından, şu günlerde Uluslararası Ekonomik Forum için yeniden Abhazya’da bulunan Oya Talat da TAK muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Bu kez de heyetimizle birlikte çok iyi ağırlandık” dedi. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, KITSAB ve Sanayi Odası’nı temsil eden kadın heyetiyle Abhazya’da bulunan Oya Talat, Rusya, Osetya, Azerbaycan, Ermenistan, Dağlık Karabağ ve Türkiye’den iş kadınlarının da hazır bulunduğu geleneksel Ekonomik Forum’da KKTC’yi anlatan bir konuşma yaptı. Devlet töreniyle karşılanan, Cumhurbaşkanı’yla görüşen, Cumhurbaşkanı’nın eşi tarafından verilen resepsiyonda özel ilgi gören Oya Talat, “Bizim ülkemizin lobi faaliyetlerine, onların da açılıma ihtiyaçları var. Benzerliklerimiz ve imkanlarımız çok. Bunlar karşılıklı geliştirilebilir. KKTC’ye geldiklerinde bu imkanları yerinde de gördüler ve çok memnun kaldılar. Üniversite sektörü, turizm, ticari ilişkiler vs. bir çok alanda ilişkiler geliştirilebilir ve geliştirilmeli” dedi. İlk ziyarette kurulan dostluk ilişkisi ve işbirliğinin meyvelerini vermeye başladığını anlatan Talat, işbirliğine yönelik çalışmaların sivil toplum örgütleri kanalıyla devamını diledi.
    Özellikle üniversiteler ve ticaret kesiminin bu bölgeyle ilişkilerini geliştirip işbirliği imkanları araması gerektiğini anlatan Talat, Abhazya’nın KKTC’yle benzerliklerine vurgu yaptı ve birçok alanda deneyimlerin paylaşılabileceğini belirtti. Bölgenin doğasına hayran kaldıklarını anlatan Talat, iyi bir planlamayla Kıbrıs Türkü için turizm bölgesi olabileceğini ekledi.
    Karadeniz kıyısında, Rusya ile Gürcistan arasında yer alan Abhazya, 1993 yılında Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan etti, ancak bağımsız devlet olarak dünya tarafından tanınmadı. Sadece Rusya, Nikaragua ve Venezüella tarafından tanınan Abhazya’nın özellikle Rusya’yla yakın ilişkileri bulunuyor. Bayrak ve marşı olmasına karşın para basmayan, Rus para birimi Ruble kullanan Abhazya’nın nüfusu yaklaşık 300 bin. Abhazya, Karadeniz kıyısında ve Kafkas dağlarının eteklerindeki konumuyla muhteşem doğasıyla, doğal botanik ortamıyla tanınıyor…
    11/23/2009 10:07:29 AM
     

Sayfayı Paylaş