Kayseri demir ağlarla örülüyor

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında nino tarafından paylaşıldı.

  1. nino
    Offline

    nino Süper Üye Üye

    Kayıt:
    5 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    3.849
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Şehir:
    Everywhere
    Kayseri'de 1,5 yılda 33 milyon yolcu taşıyan raylı sistem, yeni güzergahlarla büyüyecek.
    Kayseri'de faaliyete geçtiği 1,5 yıl içinde 33 milyon yolcu taşıyan raylı sistem (KAYSERAY) yeni güzergahlar ile büyüyecek.

    [​IMG]

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Ağustos 2009'da işletmeye açılan KAYSERAY'ın, Organize Sanayi Bölgesi ile Mimarsinan Kavşağı arasındaki 17,5 kilometrelik hatta günlük ortalama 70 bin ve toplamda 33 milyon yolcu taşıdığını söyledi.

    İlk aşamada 22 adet raylı sistem aracı ile faaliyete başlayan sistemin, yeni ilavelerle araç sayısını 38'e yükselttiğini belirten Özhaseki, şehir içi toplu taşımada önemli bir işlev kazanan raylı sistem projesinin devamı için Büyükşehir Belediyesi olarak yeni adımları atmaya başladıklarını kaydetti.

    Yeni güzergahlar ile birlikte 17,5 kilometrelik mevcut güzergahın, yaklaşık 16,5 kilometre daha artarak 34 kilometreye ulaşacağını ifade eden Özhaseki, şu bilgileri verdi:
    ''KAYSERAY'ın İldem ve Talas'a kadar uzanacak yeni güzergahları için 2. ve 3. etap çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda, 2. etap projemizle raylı sitem güzergahı, Mimarsinan Kavşağı'ndan Sivas yolu üzerinden Beyazşehir ve İldem bölgesine ulaşacak. Yaklaşık, 9 kilometrelik yeni hatta 11 yolcu istasyonu ve hat sonunda 8 raylı sistem aracının park edebileceği park alanı bulunacak.

    3. etap projemizde ise mevcut raylı sistem hattı, Sivas Caddesinden 30 Ağustos Bulvarı bağlantısı ile Talas ilçesine ulaşacak. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünden Talas Bulvarına devam edecek bu hat, Cemil Baba mezarlığında son bulacak. Yaklaşık 7,5 kilometrelik bu hatta da 11 yolcu istasyonu bulunacak.''

    Her iki yeni güzergahta da, mevcut hatta olduğu gibi rayların arasının çimlendirileceğini ve hat boyunca ağaçlandırma çalışmaları yapılacağını belirten Özhaseki, ''Gesi ve Talas güzergahları ile 16,5 kilometrelik yeni hat kazanacak olan KAYSERAY, hat uzunluğunu iki katına çıkarmış olacak. İldem ve Talas uzatma hattı projelerinin toplam 24 ay içerisinde tamamlanarak, işletmeye açılmasını planlıyoruz. İldem hattının Beyazşehir'e kadar olan kısmı ve Talas hattının Erciyes Üniversitesi'ne kadar olan kısmının yapımdan itibaren 15 ay sonra faaliyete geçmesini hedefliyoruz'' dedi.
    Özhaseki, projeler tamamlandığında, Organize Sanayi Bölgesi'nden İldem'e yaklaşık 65 dakika, Talas'a 55 dakikada, Cumhuriyet Meydanından İldem'e 35 dakika ve Talas'a 25 dakikada ulaşım sağlanabileceğini hatırlattı.

    Ayrıca, uzatma projelerinden bağımsız olarak 14 yeni raylı sistem aracı daha alınacağını bildiren Özhaseki, böylece güzergahlardaki sefer sıklığının da artırılacağını söyledi.

    ULUSLARARASI ÖDÜLLÜ SİSTEM

    Özhaseki, raylı sistem projesinin Kayseri'ye kazandırdıkları en büyük projelerden biri olduğunu ve projenin faaliyete geçtiği kısa süreye rağmen önemli başarılar elde ettiğini belirtti.
    Türkiye'nin birçok yerinde raylı sistem projelerinin çok uzun yıllar tamamlanamadığını, ancak KAYSERAY'ın 3 yıl gibi kısa sürede faaliyete geçtiğini vurgulayan Özhaseki, ayrıca KAYSERAY'ın Türkiye'de en ucuza mal edilen raylı sistem projesi olduğunu kaydetti.

    Kayseri'nin uzun yıllar sonra karşılaşabileceği sorunları bugünden çözebilmek için projeler geliştirdiklerini dile getiren Özhaseki, sözlerini şöyle tamamladı:
    ''Kayseri'de raylı sistem kısa sürede önemli başarılar elde etti. Raylı sistem, faaliyete geçeli henüz 1,5 yıl gibi bir süre olmasına rağmen 33 milyon yolcu rakamına ulaştık. Ayrıca, sistemin diğer toplu taşıma sistemleriyle entegre olması da örnek teşkil etti. KAYSERAY, bu alandaki başarılarından dolayı Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği tarafından ve İngiltere Hafif Raylı Taşıma Sistemi Birliği tarafından uluslararası alanda iki ayrı ödül kazandı. Projenin devamı olarak 2. ve 3. etap çalışmalarına vakit kaybetmeden başladık. İldem ve Talas güzergahının ardından yolcu kapasitesine göre büyük ihtimalle daha sonra da Erkilet güzergahını devreye alacağız. Böylece, Kayseri'nin dört bir yanını raylı sistem ile birbirine bağlamış olacağız.''
     

Sayfayı Paylaş