Kapı eşiği unutkanlık yapıyor !

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında MEST tarafından paylaşıldı.

  1. MEST
    Offline

    MEST
    Yetkili
    Moderator

    Kayıt:
    20 Şubat 2010
    Mesajlar:
    3.369
    Beğenilen Mesajlar:
    131
    Şehir:
    ist.
    [​IMG]


    Bir odanın kapısından girdiğiniz anda ne söyleyeceğinizi veya ne yapacağınızı unuttuğunuz oldu mu? Notre Dame Üniversitesi psikoloji profesörü Gabriel Radvansky, herkesin başına gelen bu minik hafıza kayıplarının sebebini araştırmış ve psikolojik bir açıklaması olabileceğini bulmuş. Yani eski sevgilinizi unutmak için birkaç kapıdan geçmeniz yeterli.
    Radvansky’e göre bir kapıdan girmek ya da çıkmak, zihinde bir olay sınırı olarak görev görüyor ve faaliyet episotlarını birbirinden ayırıp bir kısmını beyinde başka bir rafa kaldırıyor. Az önce farklı bir odada verilen kararı hatırlamak da bu yüzden zorlaşıyor.
    Radvansky bunu göstermek için üniversite öğrencileri ile 3 deney yapmış; onlara odalar arasında geçiş yaparken ve kapılardan çıkarken gerçekleştirmeleri için bazı görevler vermiş.
    İlk deneyde deneklerden sanal bir ortamda odalar arasında geçiş yapmadan önce bir masanın üzeride bulunan nesnelerden birini seçmeleri istenmiş. Denekler, diğer odadaki masada daha önce seçtiklerinden farklı bir nesneyi göstermişler. Radvansky, deneklerin kapıdan çıkarken (bir oda içinde aynı mesafeyi yürürken unuttuklarından) daha fazla unuttuklarını görmüş. Bu da kapı eşiklerinin bellekte birer olay sınırı olarak kabul edildiğini göstermiş.
    İkinci deney, gerçek dünyada ve deneklerin masa üzerinde bulunan nesnelerden birini yine masanın üstündeki kutulardan birinin içine saklamaları, daha sonra oda içinde biraz dolaştıktan sonra kapıdan çıkıp tekrar girmeleri istenmiş. Sonuçlar, kapı eşiğinden geçmenin gerçekten unutkanlık yaptığını doğruluyor.
    Son test, kapı eşiklerinin gerçek anlamda olay sınırı olarak kabul edilip edilemeyeceğini, ya da verilen kararın, yine o kararın verildiği ortamda daha rahat hatırlanıp hatırlanmayacağını tespit etmek için yapılmış. Denekler birçok kapıdan geçirilip sonunda başladıkları noktaya geri döndürülmüşler. Sonuçlara göre hatırlamada herhangi bir düzelme olmamış. Yani bir kapıdan geçtiğimizde zihin olayları bölüp ayrı ayrı kaydediyor.Alıntı.
     

Sayfayı Paylaş