Dünden beri wireless ağımı yapılandırma çalışmalarım devam etmekteydi. En sonunda elimdeki aletlerle mümkün olan en yüksek güvenlik seviyesine eriştim. Şimdi sırası ile yapmanız gerekenleri anlatacağım. 1- Mac adres engellemeyi etkinleştirin; listenize kendi wireless cihazlarınızı ekleyip farklı maclere izin vermemesini sağlayın modem ve Access pointlerinizin. 2- Şifreleme sistemi tek modemse en iyisini eğer AP ve Bridgeler de kullanıyorsanız cihazların hepsinin uyumlu olduğu güvenliği seçin. Ben modeme ilave 1 AP ve 1 Bridge kullandığımdan izin verilen ortak wep 128 bit kullanıyorum... Buraya kadar gayet sıradan tedbirler gibi geldiğinin farkındayım. SSID Broadcastingi kapatmayı da ihmal etmeyiniz... Tüm bu yaptıklarımıza karşın program ile wireless modemimizin şifresi linux ve uygun programlarla çözülebilir veya mac adresi kopyalanarak mac güvenliği de aşılır. Burada ise marjinal ve basit bir güvenlik tedbiri geliyor ki bu sayede maksimum seviyeye çıkacaksınız. 3- Modeminizin DHCP server özelliğini kapatın; cihazlarınızın ip yapılandırmasını elle yapmanız gerekecektir ancak tüm güvenlik tedbirleriniz aşılsa bile DHCP kablosuz internet şifrenizi bulup mac adresini klonlayan hırsıza ip atamayacaktır. 4- DHCP kapadık ancak yetmez; çünkü modem adresleri 192.168.1.1 ; 192.168.10.1 ; 10.0.0.2 gibi farklı fabrika değerleri ile gelmektedir ve bunları deneyerek bulmak kolaydır. Yapmamız gereken örneğin modem adresini 192.168.36.1 veya farklı yapıp ileride dhcp aktif etmemiz olasılığına karşı da dhcp havuzu otomatik yapılanmadıysa elle 192.168.36.2 'den başlayıp 192.168.36.255 de sona erecek şekilde yapılandırmak. Tüm güvenlik tedbirleriniz aşılsa bile modem ip'sine DHCP kapalı olduğundan ulaşmak bilmeyen birisi için zor olacaktır. Bildiğim kadarıyla bunu yapmaya yarayan bir program da yok 4 basit adımda güvenliğiniz maksimum olmuştur, hayırlı olsun. Not: Modem adresi önerilen x.y.z.t formatında ve x=1-255 arası y=0-255 arası z=0-255 arası t=1-255 arası. Diğer cihazlara atayacağınız ip ise x.y.z modem ile aynı t yerine gelen ise farklı olmalıdır.