İyi Beslenmek İyi Gelecek

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında Leo27 tarafından paylaşıldı.

  1. Leo27
    Online

    Leo27 Guest

    Çocuklarımıza Yeterli Ve Dengeli Beslenmeyi Yaşam Tarzı Olarak Benimsetmek, Fiziksel Aktivitenin Önemini Vurgulayarak Öğrenci, Veli Ve Öğretmenleri De Kapsayan Bir Çalışma Yapmak, Böylece Sağlıklı Gelecek Nesiller Oluşturmaktır.
    [​IMG]
    Müdürlüğümüzce İlköğretim Okulları Ana sınıf öğrencilerine yönelik başlatmış olduğumuz projemizde amacımız bu yaş grubundaki çocuklarımıza yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı olarak benimsetmek, fiziksel aktivitenin önemini vurgulayarak öğrenci, veli ve öğretmenleri de kapsayan bir çalışma yapmak, böylece sağlıklı gelecek nesiller oluşturmaktır.
    Proje kapsamında öğrencilerin boy-kilo endekslerinin ölçülüp pörsentil değerleri hesaplanacaktır

    .Bu değerlerde okul ile işbirliği içerisinde fazlalık veya eksiklik durumunda öğrencilerimiz hekime yönlendirilecektir.Projemiz merkezde sosyo-ekonomik durumlarına göre 4 okul tesbit edilmiş, ilçelerimizde de Milli Eğitimin belirlemiş olduğu birer okul olmak üzere toplam 16 okul ve 750 öğrenciyi kapsamaktadır.Beslenme çantası ve velilerimize iyotlu tuz dağıtımı yapılacaktır.Beslenme çantası içerisinde öğrencilerimizi teşvik amaçlı 2 adet süt, bir elma, fındık içi,kayısı bulunmaktadır.

    Okul çağı, çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal büyüme ve gelişmelerinin hızlandığı, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, sorumlulukların arttığı, yetişkin dönemde sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir.
    Küçük yaşlardan itibaren edinilen beslenme alışkanlıklarının, ileri yaşlarda vücut ağırlığına etkisi büyük önem taşımaktadır. Sağlıksız besin tüketiminin artması yetersiz fiziksel aktivite çocukluk çağı obezitesine neden olurken, tüketilen diyetin kalitesini de düşürmektedir.

    Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmenin ihmal edilmesi, çocuğun gelişimini ve okuldaki başarısını olumsuz etkileyecektir. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.

    Sağlıklı bir gelecek sağlıklı bir nesil için çocuklarımızın kahvaltı konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadırlar. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerinin sağlanması; ev imkanları ölçüsünde hazırlanacak sıcak bir çorba çocuklarımız için daha besleyici ve sağlıklı olacaktır.Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün imkanlar ölçüsünde taze sebze veya meyve tüketmelerini sağlamalıyız.

    Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir temiz olmadığından, uygun koşullarda muhafaza edilmediğinden ve çabuk bozulma riski taşıdığından kesinlikle satın alınmamalıdır.

    Çocuklarımız okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmalılardır. Beslenme çantası ve su mataralarının, her gün temizlenmesine özen gösterilmelidir. Çocuklarımız, tuvalet ve umumi kullanıma açık çeşmelerden su içmemeleri konusunda uyarmalı, güvenilir içme suyu tüketmelerini sağlamalıyız.

    Ayrıca; Herhangi bir spor dalına çocuklarımızı teşvik etmek, vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlayacaktır. Çocukluk döneminde düzenli yapılan spor etkinlikleri, sağlıklı fizik yapının gelişmesini sağlarken, ilerleyen dönemde, sağlıklı beslenme ile birlikte birçok kronik hastalığın oluşma riskini de azalmaktadır.
     
  2. filiz-27f-38
    Offline

    filiz-27f-38 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    15 Şubat 2011
    Mesajlar:
    220
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    kayseri
    bilgi ve paylaşımınız için teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş