YÖK'le hükümet arasında gerilime yol açan 17 ile yeni üniversite kurulmasını öngören yasa TBMM'de TBMM Başkanlığına sunulan YÖK Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısıyla, 17 ilde üniversite kurulması öngörülüyor. Tasarıya göre, kurulacak illerin adını taşıyacak yeni üniversiteler şöyle: ''Karaman Üniversitesi, Ağrı Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kilis Üniversitesi, Çankırı Üniversitesi, Artvin Üniversitesi, Bilecik Üniversitesi, Bitlis Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Osmaniye Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Muş Üniversitesi, Mardin Üniversitesi, Batman Üniversitesi'' Kurulacak üniversitelere bağlanan yükseköğretim kurumlarının teşkilatı, mevcut kadroları ve pozisyonlarıyla birlikte, personeli, bütçe ödenekleri, bina ve tesisleri, her türlü araç ve gereci, malzeme, döşeme, demirbaş ve taşıtlarıyla birlikte her türlü taşınır ve taşınmaz malları, başka bir işleme gerek kalmaksızın, bağlandıkları üniversitelere devredilmiş sayılacak. ÜNİVERSİTE SAYISI 110'A YÜKSELECEK Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının gerekçesinde, ortaöğretimdeki okullaşma oranının giderek yükseldiği, yükseköğretime olan talebin de sürekli olarak arttığı belirtildi. İkinci öğretim ya da açık öğretim uygulamalarına gidilmesinin, yükseköğrenime olan talebi karşılamadığı belirtilen gerekçede, 2006 yılında örgün lisans ve önlisans için ayrılan 402 bin 155 kontenjana, 1 milyon 678 bin 383 aday başvuruda bulunduğu kaydedildi. 17 yeni üniversitenin kurulmasıyla birlikte, Türkiye'deki üniversite sayısının 110'a yükseleceği bildirilen gerekçede şunlara yer verildi: ''Üniversite bulunmayan 26 ildeki yükseköğretime ilişkin veriler; yükseköğretime olan talepler; okullaşma oranlarıyla ilgili hedefler; başka üniversitelere bağlı birimlerin üniversiteye dönüştürülmesi halinde yönetim ve işleyişe getireceği kolaylıklar; üniversitelerin ülke genelinde yaygınlaştırılarak dengeli bir şekilde dağılımının sağlanması; yükseköğretime olan yoğun talep nedeniyle birçok vatandaşımızın yurtdışında öğrenim görmekte olması gibi hususlar değerlendirilerek, kamu maliyesine fazla yük getirmeksizin bir çok ilimizde daha üniversite kurulabileceği ve kurulacak üniversitelerin zaman içinde gelişmelerini tamamlayacağı sonucuna varılmıştır.''
bence üniversite kurmuyolar. Bina kuruyorlar. Ülkemizde daha önce kurulmuş üniveristelerin nasıl eğitim verdiğini az çok hepimiz biliyoruz. Vakıf üniversiteleri ve bir kaç iyi üniveristden başka kaliteli eğitim veren üniveriste yoq. Binadan çok öğretim üyelerine yatırım yapsınlarrr