İşte Türkiye'nin esnaf profili

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında COLORHEAT tarafından paylaşıldı.

  1. COLORHEAT
    Offline

    COLORHEAT Süper Üye Üye

    Kayıt:
    4 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.029
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    SAKARYA
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk esnafının profilini çıkardı. Uzun süredir hazırlıkları süren ve 'Esnaf Strateji Belgesi' adı verilen çalışma ile Türkiye'de esnaf ve sanatkârın meslek ve bölgelere göre dağılımı çıkarıldı. Zaman'ın haberine göre, raporda en çok ilgi gören 30 meslek kolu tespit edildi. Geçen ay tamamlanan rapora göre Türkiye'de esnafın en çok tercih ettiği iş kolu bakkallık, bayilik ve büfecilik. En az üyesi bulunan meslek dalı ise torna ve tesviyecilik. Minibüsçülük, nakliyecilik, kamyonculuk, taksicilik, şoförlük, servis aracı işletmeciliği ve otobüsçülük gibi motorlu araçlarla taşıma işi yapanların oranı ise yüzde 26,4. Şoförlüğe dayalı meslek kolları, bakkal ve bayilerden sonra ikinci sırada geliyor. Mesleklerin genel dağılımına bakıldığında Türkiye'de en çok esnaf Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. En az sayıda esnaf ve sanatkâr ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da faaliyet gösteriyor.
    Bakanlığın verilerine göre halen Türkiye'de 1 milyon 912 bin 179 esnaf ve sanatkâr var. Türkiye genelinde 239 bin 507 bakkal, bayi ve büfe bulunurken bunun en büyük kısmını 59 bin 886 ile Marmara, en azını ise 16 bin 178 ile Güneydoğu Anadolu kapsıyor. Marmara Bölgesi'nin minibüsçülük, nakliyecilik, oto tamirciliği, tuhafiyecilik ile turistik, otantik ve hediyelik eşya imalatı/satıcılığında birinci sıralarda olmadığı görülüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ise tüm meslek gruplarında son sıralarda yer alıyor. Ege Bölgesi oto tamirciliği, tuhafiyecilik, demircilik ile turistik, otantik ve hediyelik eşya imalatı/satıcılığında birinci sırada yer alıyor. İstatistiklerde İç Anadolu Bölgesi mobilya imalat ve satıcılığında, Karadeniz Bölgesi de minibüsçülük ve nakliyecilik alanında en çok üyenin bulunduğu bölge olarak kayıtlara geçiyor. Oranlara bakıldığında motorlu taşımacılığın dışında Türkiye'de esnafın yüzde 12,5'i bakkallık, bayilik ve büfecilik, yüzde 5,7'si kahvecilik, yüzde 4,1'i kuaförlük, yüzde 2,8'i oto tamirciliği, yüzde 2,5'i lokantacılık, yüzde 2,5'i pazarcılık, yüzde 1,8'i tuhafiyecilik, yüzde 1,5'i de konfeksiyonculukla uğraşıyor.
     
  2. toycan
    Offline

    toycan Banlı Üye

    Kayıt:
    6 Haziran 2007
    Mesajlar:
    682
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    demekki memlekette esnaf kalmış ben yine at gözlüklerimi çıkarayım bittik diyorduk ama hala bitmemiş gözüküyoruz adamlar her dalı yabancıya vermekten yabancıyla rekabetimiz kalmadı diye düşünüyordum ama sayende aydınlandım arkadaşım sağol
     

Sayfayı Paylaş