İŞTE.. İlk seyir füzemizin özellikleri

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında cihat çapa tarafından paylaşıldı.

  1. cihat çapa
    Online

    cihat çapa Guest

    TÜBİTAK, Türkiye'nin ilk millî seyir füzesi SOM için çalışmalarını hızlandırdı. SOM, uçaktan, karadan ve denizden atılabiliyor.
    [​IMG]
    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 200 kilometre menzili olan füzenin seri üretim safhasına gelindiğini açıkladı. Ergün, "Hedefi GPS, uydu ve yer haritası ile buluyor. Testleri yapıldı. A'dan Z'ye TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir proje." dedi.
    TÜBİTAK'ta 2 bin 500 mühendisin savunma sanayii ile ilgili araştırma konularında çalıştığını belirten Ergün, sözlerine şöyle devam etti: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine giriyor. Bunun şimdi 500 kilometre menzillisini yapma kabiliyetine sahibiz. Ekiplerden bir kısmı havadan bir başka araca atılmasını sağlayacak şekilde çalışıyor. SOM, seri üretim safhasına geldi. Türkiye'nin bu tür alanlarda Ar-Ge ve üretim potansiyeli var."
    [​IMG]
    İşte yerli füzenin özellikleri:
    Füze aslında tek bir füze değil.Bir füze ailesi. Üç varyantı var. Som A, Som B ve B-2 olarak adlandırılıyor. Bu üç variant birlikte geliştiriliyor. A ve B-1 varyantı daha önceden başlatmıştı ve iki varyantı daha sonrada devam etti.
    Özelliği uçaktan atılıyor olması. F4 ve F16 uçaklarından atılabiliyor. Şu anda F4 Uçaklarıyla ilgili sertifikasyon çalışmaları tamamlandı. F16 uçaklarıyla ilgili sertifikasyon çalışmaları da bitme aşamasında.
    [​IMG]
    Füze uçaktan ayrıldıktan sonra kanatlarını açarak süzülmeye başlıyor. Daha sonra turbo jet motorunu açıp hedef bölgesine kadar kendisine tanımlanan yol noktalarına uğrayarak gidiyor. Hedef bölgesine geldiğinde, A versiyonunda birinci varyantta hedef koordinatına yöneliyor. B-1 varyantında ise önünde bir arayıcı var. Görüntülemeli ve kızıl ötesi arayıcı var. Bu arayıcı sayesinde hedefe daha hassas bir şekilde ulaşıyor ve tahrip ediyor
    Füzenin ara safha güdümü sağlayan tümleşik Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ve Küresel Konumlama Sistemi’ne (KKS) ek olarak Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi (YRNS) de geliştirildi. Bu sistem sayesinde KKS sinyalinin kesilmesi veya karıştırılması durumunda bile füze, bilgisayarına daha önceden yüklenen yeryüzü şekillerini takip edip rota düzeltmesi yaparak hedefe yüksek hassasiyetle yaklaşabiliyor.
    Sistem aynı zamanda sahip olduğu Görüntü Bazlı Navigasyon yeteneği sayesinde, belirlenen yol noktalarında görüntü eşleştirmesi yaparak navigasyon bilgisini destekliyor.
    Füze, son aşamada devreye giren kızılötesi görüntülemeli arayıcısı sayesinde hedefini bilgisayarına önceden yüklenen görüntü ile eşleştirerek birkaç metre hassasiyetle vuruyor ve yüksek etkili harp başlığı sayesinde tahrip ediyor.
    Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-4E 2020 ve F-16 Blok 40 uçaklarında kullanılacak şekilde geliştirilen füzenin ileriki yıllarda envantere girecek JSF uçağına da sertifiye edilmesi için çalışmalara başlandı.
     
  2. nino
    Offline

    nino Süper Üye Üye

    Kayıt:
    5 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    3.849
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Şehir:
    Everywhere
    Türkiye savunma sanayisi alanında çok güzel adımlar atıyor. Şu terordende bi kurtulsak artık...
     
  3. mustiak2
    Offline

    mustiak2 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    12 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    129
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ankara
    her türlü yakalamalıyız güçlenmeliyiz olay bu
     
  4. avant42
    Offline

    avant42 Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    20 Kasım 2009
    Mesajlar:
    256
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    uydutürk
    Çok güzel haber. Şu yabancı silah bağımlılığından bizi kurtaran her gelişme mutluluk verici.
     

Sayfayı Paylaş