İstanbul adaya dÖnüşüyor

Konu, 'Eskiyen Konular' kısmında LeyL tarafından paylaşıldı.

  1. LeyL
    Offline

    LeyL
    Yetkili
    Emekli Admin

    Kayıt:
    13 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.089
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İstanbul-Mersin
    Kocaeli Sanayi Odası'nın yaptır-dığı tesbitlere göre sıcaklık 2.4 derece artarsa İstanbul'un Anado-lu yakası ve Kocaeli ada olacak
    Türkiye’de küresel ısınmaya karşı herkes değişik senaryolar üretirken, Kocaeli Sanayi Odası’nın aralarında jeoloji mühendislerinin de bulunduğu uzmanlara yaptırdığı tespitlere göre, sıcaklığın 2.4 derece artması halinde, İstanbul’un Anadolu yakası ile Kocaeli’nin bulunduğu yarımada, adaya dönüşecek.

    Kocaeli Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda Oda Başkanı Yılmaz Kanbak, küresel ısınma ve su sorununu ele aldı. Kanbak’a göre, sadece 2 derecelik bir artışın bile dünya nüfusunun yarısının susuz kalması anlamına geliyor. Isının 2.4 derece artması halinde ise İstanbul’un Anadolu yakası ve Kocaeli’nin bulunduğu bölge yarımadadan adaya dönüşecek. Bu durumda, denizlerdeki sular yükseleceğinden, Sakarya Nehri ile Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi ile birleşecek. Kıyı şeritleri su altında kalacak. Sakarya Ovası da büyük ölçüde ortadan kalkacak. Kanbak, küresel ısınmanın bu şekilde sürmesi halinde bu olgunun 2070-2100 yılları arasında gerçekleşebileceğinin varsayıldığını söyledi. Kanbak, bugün susuzluk tehdidi altındaki kentlerin başında İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara’nın geldiğini de belirterek, küresel ısınmayı tetikleyen karbondioksit ve metan gazı kullanımının azaltılması, kentsel ve endüstriyel su kullanımının planlanması ve daha iyi yönlendirilmesi gerektiğini hatırlattı, şöyle devam etti:

    "İklim değişikliğinden etkilenen iş dünyası için birçok fırsat ve tehditler mevcuttur. Yatırımlar için risk tahminlerinde iklim etkisi önceliklenmeli ve yönetim politikalarına dahil edilmelidir. İklim değişikliği konusunda çalışanlar bilgilendirilmelidir. Ulusal, sektörel, bölgesel ve yerel programlarda, uzun vadeli, sürdürülebilir gelişme planlarına yer verilmeli, iklim dostu, temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik için finansal teşvik planları detaylı olarak yer almalıdır. İklim değişikliğinden kaynaklanan tehlikeleri da fırsatlara dönüştürürken ve önlerken çocuklarımız ve torunlarımız için yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedeflemeliyiz."


    HÜRRİYET
     

Sayfayı Paylaş