AİLEDE GEÇİMİN SIRRI Yeni evli çift o gün 50 yıldır evlilere misafirler. yemek yenilir, ardından karpuz ister beyamca. karpuz gelir, şöyle bir tokatlar karpuzu ve hanım bunu beğenmedim, başka bir tane getirir misin? peki bey... yeni gelen karpuzu da kavrar, yoklar ve beğenmediğini söyler. evin hanımı itirazsız derhal karpuzu götürür ve elinde bir karpuzla gelir sofraya. evet! bak bu güzelmiş. bismillah der ve keser. afiyetle yerler. genç adam sorar: amca, bu kadar uzun yıllar geçimle devam etmenizin sırrı nedir? beyamca gülümser cevap vermez. duymazdan gelir ve konuyu değiştirir. genç de unutur sorusunu. aradan zaman geçer ve bu sefer yeni evliler, onları yemeğe çağırırlar. yemekler yenir ve karpuz faslına geçilir. genç adam gelen karpuzu yoklar ve beğenmediğini söyler. evin hanımı karpuzu götürür, yeni bir karpuz gelmiştir. onu da beğenmediğini söyler. genç kadın kocasına dik dik bakar; ama sesini çıkarmaz. karpuzu götürür mutfağa ve yeni bir karpuzla görünür. geçn koca ısrarcıdır, o karpuzu da beğenmediğini söyleyince, genç kadın dayanamaz, patlar: evde başka karpuz yok! getirdiklerinin hepsini getirdim, der. ihtiyar gülümser. genç adam: hayırdır amca ne oldu? der. beyamca: evladım hani bana bizim evde bir soru sormuştun ya, hatırladın mı? evet, evet hatırladım, cevap vermemiştiniz! şimdi cevaplayayım mı sana? tabi ki çok merak ediyorum. geçiminizin sırrı nedir? evladım! bizim evde sadece bir karpuz vardı ve hanım ben razı olana kadar o karpuzu getirdi götürdü getirdi. anladın mı yavrucuğum, geçimin sırrını! der