İslam Konferansı'nda Diyalog Adımları

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında adanali_001 tarafından paylaşıldı.

  1. adanali_001
    Offline

    adanali_001 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    13 Ocak 2010
    Mesajlar:
    121
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    almanya
    islam Konseyi'nin davet edilmediği ve Müslümanlar Merkez Konseyi'nin de katılmayacağını açıkladığı bu yılki Alman islam Konferansı görüşmeleri, bir din semineri değil, diyalog platformu olarak değerlendiriliyor.

    Alman islam Konferansı ilk kez 2006 yılında, Almanya'da yaşayan yaklaşık dört milyon Müslümanla, Alman devleti arasındaki ilişkileri kurumsallaştırmak amacıyla hayata geçirildi. Bu yılki görüşmelerinin zemininde, Almanya'da yaşayan Müslümanlar'ın uyum süreçlerini iyileştirmek bulunuyor. Konferansa, Almanya Faslılar Merkez Konseyi, Almanya Boşnaklar islam Birliği ve farklı grup ve derneklerden çok sayıda Türk ve Müslüman katıldı.

    Müslümanlar Merkez Konseyi, islam düşmanlığına yeteri kadar önem verilmemesi ve görüşmelerden istenilen sonuçların çıkmaması nedeniyle konferansa katılmadı. islam Konseyi ise üyelerinden Milli Görüş derneği yöneticilerine açılan dava nedeniyle konferansa davet edilmedi. Ancak islam Konferansına haftalar kala yaşanan tartışmaların, görüşmelere yansımadığı belirtiliyor. Almanya içişleri Bakanı Thomas de Maiziere konferans sonrasında şu açıklamayı yaptı:

    "Geniş kapsamlı ve son derece düzeyli bulduğum, adil bir üslubun kullanıldığı bir tartışma gerçekleştirdik. Wolfgang Schauble Alman islam Konferansı için şu cümleyi kullanmıştı: "islam, Almanya'nın bir parçasıdır." Ben de bu cümleyi bir kez daha söylemek istiyorum. Çünkü bu cümle çalışmalarımızın özünü oluşturacak."

    de Maiziere, dinlerdeki çok çeşitliliğin, toplumlar için bir dayanışma ortamı yarattığını kaydetti. Konferansta, öncelikli hedefin, Müslümanların Almanya'daki uyum süreçlerine katkıda bulunulması olduğu ifade edildi. Hedefteki "uyum" kelimesininse, toplumlardaki farklılıkların problem değil, zenginlik olarak kabul edilmesi gerektiği anlamına geldiği vurgulandı.

    imam yetiştirme programı

    Alman islam Konferansı 2. dönem görüşmelerinde, katılımcılarca onaylanan çalışma programları ele alınıyor. de Maiziere, bazı projelere öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, "En önemli konumuz, Almanya'daki imamların mesleki eğitimine dahil bir program konsepti oluşturmak. imamların ders içeriklerini kendi ülkelerindeki ölçütlere göre hazırlayıp, buraya uyarlayacağız. Böylelikle herkese bu eğitim programını sunabileceğiz" diye konuştu.

    Konferansta, imamlara verilecek mesleki eğitim dışında, Bilim Konseyinden gelen, "üniversitelerde islam eğitimi" fikrine de sıcak bakıldı. Konferansa hiçbir grubu temsilen katılmayan iran asıllı Theolog Hamide Mohagheghi, konuyla ilgili görüşlerini "islami Teoloji dallarında üniversitelerde daha fazla kürsünün olması, burada varolan potansiyel de dikakate alınarak, Müslümanların da bu eğitim şansını kullanmalarına olanak sağlar" sözleriyle dile getirdi.

    Konferans görüşmelerinde üzerinde durulan ikinci önemli konuysa, cinsiyet eşitliği. Müslüman kadınların toplumda daha eşit ve özgür yaşayabilmeleri için ortak misyon belirleme kararı alındı. Üzerinde durulan ve son yıllarda sıkça tartışılan bir diğer konuysa akıl karıştıran "islam ve islamcılık" kavramlarının birbirinden ayrılması gerektiği oldu. içişleri Bakanı de Maiziere, islam düşmanlığı sergilenen durumlarda, islama mı yoksa aşırı dinciliğe mi karşı olunduğunun anlaşılması gerektiğini belirterek, "islamcılık, kısmen tartışmalı bir kavram"ifadesini kullandı.

    islam fobisi tartışması

    Konferansta farklı konular üzerinde ortak kararlar alınmaya çalışıldı. islamcılık, aşırı dincilik ve islam fobisi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Özellikle de Almanya ve Avrupa genelinde başlayan islam aleyhtarlığı ve Müslümanlara karşı olan korku üzerinde duruldu. Konferansın olumlu geçtiğini belirten Maiziere, 3. dönem görüşmelerin yıl sonlarına doğru ya da 2011 başlarında yapılacağını söyledi.

    Görüşmelere katılan siyaset bilimci Hamit Abdel Samad, islam Konferansının yarattığı olumlu ortamı "2. dönem görüşmelerde güzel bir tartışma kültürü sergilediğimiz için çok mutluyum. Bir arada olabiliyoruz. Her şeyden önce bu çok güzel bir haber"sözleriyle değerlendirdi.

    2. dönem islam Konferansında ortak konular üzerinde kararlar alınmaya çalışılırken, konferansa katılmayacağını açıklayan Müslümanlar Merkez Konseyi ise, kendilerinin ve islam Konseyi'nin yer almadığı bir konferansta, Almanya'daki cemaatlerin büyük bir çoğunluğunun temsil edilmediğinin altını çizdi. Müslümanlar Merkez Konseyi Genel Sekreteri Ayman Mazyek konferansa katılmama sebebini şöyle açıkladı:

    "islam Konferansı bekleneni vermiyor. Konferansın adında islam geçiyor. Bu nedenle de islamla ilgili olmak zorunda. Ama bu sadece bir uyum konferansı. Bu konferans sadece göstermelik bir müzakere ortamı. Göstermelik bir ortama katılacak halimiz yok."
     
  2. neskali
    Offline

    neskali Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    729
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Şehir:
    sevdiğimden
    İnşallah bu konsey güzel işler yapıcak birazda şu diğer dinlerde anlayışlı olsalar çıkar yerine insanlığı

    baz alsalar..
     

Sayfayı Paylaş