İşçinin işsizlik parasının dörtte üçüne el koydular

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında cemali34 tarafından paylaşıldı.

  1. cemali34
    Offline

    cemali34 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    10 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    166
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    "TÜRKİYE"
    ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e iade ettiği İşsizlik Sigortası Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen kanun ile işçilerin işsiz kaldıklarında yararlanmaları için kurulan İşsizlik Fonu’nun nema gelirlerinin dörtte üçlük bölümünün bütçeye gelir yazılması da kabul edilmiş oldu.

    Yasayla, GAP’a kaynak aktarılması amaçlanıyor. 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonu’nun nema gelirlerinden dörtte üçü bütçeye gelir kaydedilecek. Bu tutarın, Yüksek Planlama Kurulu kararına istinaden GAP kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak.

    Bu ödenekler, 2009 yatırım programı ile ilişkilendirilecek. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında dörtte üçü, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak.

    Halen 42 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip İşsizlik Fonu’nun 2009 yılı nema gelirlerinin yaklaşık 6 milyar TL olması bekleniyor. Bu tahmine göre hükümet İşsizlik Fonu’nda yer alması gereken yaklaşık 4.5 milyar TL’yi bütçeye kaydırmış olacak.

    Sendikalar tepkili

    Nemaların bütçeye aktarılmasına muhalefet büyük tepki gösterdi. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi “İşsizlik Fonu nema gelirleri artık fon amaçları dışında başka amaçlar için kullanılıyor. Yatırımlara kaynak aktaralım, gerekirse buradan da aktaralım ama hükümet bu paraları ne zaman geri ödeyecek belli değil. Bu yönde bir planlama yok. Fondan alınan bu paralar büyük ihtimalle geri ödenmeyecek. Hükümet ileride bu paraları ödememenin bir yolunu bulacak ya da bu yönde bir yasal düzenleme yapacak” diye konuştu.

    Hak-İş Başkanı Salim Uslu da paranın ne zaman ve hangi koşullarda geri ödeneceğini bilmek istediklerini yasanın bu konuda muallak olduğunu söyledi. Uslu, Türkiye’nin fon deneyiminin parlak olmadığını daha önce pek çok fonun eriyip gittiğini belirterek “İşsizlik Fonu’na bir kere bile dokunulması bundan sonraki harcamalar için gelir kaynağı olarak kullanılacağı endişesi yaratıyor” diye konuştu.

    Hükümet ise söz konusu paranın sonuçta yine işsizlikle mücadele için kullanılacağına dikkat çekerek kendini savunuyor. Yasanın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylandığı geçen hafta sonunda hükümet adına eleştirilere yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Yasayla iç istihdama ve piyasanın canlandırılmasına yönelik çalışma amaçlanıyor. 3 bin 500 şantiyede yaklaşık 350-400 bin kişi istihdam ediliyor. Bu da küresel mali krizin yaşandığı bir dönemde önemlidir. İşsizlik Fonu nema gelirlerinin geri ödenmesi ile ilgili düzenleme var. Bunun gereğini yapacağız. Muhalefetin görevi de bunu takip etmektir” demişti.

    Yasa ne getiriyor?

    Genel Kurul’da kabul edilen yasa, işsizlik ödeneği alanların işe alımına teşvik getiriyor. Belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. Bu süre, başlangıçta belirlenen toplam hak sahipliği süresinden düşülecek. Bu kapsamdakiler için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 1 olacak.

    Söz konusu primlerin, İşsizlik Fonu’ndan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılar için yasa uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde, SGK’ya verilmesi ve prime esas alt kazanç sınırı ve prime esas kazanç arasındaki fark ile işsizlik sigortası primlerinin SGK’ya ödenmiş olması gerekecek. İşverenler, aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destekten yararlanamayacak. Bu düzenleme, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmayacak.

    2009 yılının Nisan ayına ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 31 Aralık 2009 tarihine kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar için, alt sınır üzerinden işveren prim hisseleri 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenecek. Bunun için işe başlama tarihinden önceki 3 ay içinde aynı işverende çalışmamış olma koşulu aranacak. Ayrıca, düzenlemeden yararlanma ve başvuru süresinin 6 aya kadar daha uzatılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki veriliyor.


    DİSK: İPTAL İÇİN MÜCADELE EDERİZ

    DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “DİSK, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi, dava açılması ve benzeri hukuki yollar dahil mücadelesini sürdürmeye kararlıdır” dedi.
     

Sayfayı Paylaş