İran'dan, Füze Savunma Sistemi Radarı Kurulmasına Karşı İtidalli Tepki

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında salleyk tarafından paylaşıldı.

  1. salleyk
    Offline

    salleyk Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    23 Eylül 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ankara
    Türkiyenin, NATOya ait füze savunma radar sisteminin topraklarına konuşlandırılmasına onay vermesi, İran'ı zor bir konuma getiriyor.
    [​IMG]

    Japonya'nın Mainichi Shimbun adlı gazetesinin haberidir.

    İran söz konusu radarın, ülkesinden Avrupa’ya yönelik balistik füze saldırısını karşılamak amaçlı olması nedeniyle ABD ve NATO’ya karşı çıkıyor. Diğer yandan, İran’ın Türkiye’yi eleştirmekten imtina etmesinin gerisinde, nükleer programı dolayısıyla daha da yalnızlaştığı bir dönemde, bu ülkeyle ilişkilerinin bozulmasından kaçınmak isteği bulunuyor.

    Türkiye Dışişleri Bakanlığı, radar sisteminin yerleştirileceğini 14 Eylülde resmî olarak açıkladı. AP Ajansına göre, söz konusu radarın bu yıl içinde, İran sınırından yaklaşık 700 kilometre uzaklıktaki Kürecik askerî tesisine yerleştirilmesi planlanıyor. NATO ülkelerini koruyacak füze savunma kalkanının bir parçası olan radar sistemi, Romanya ve Avrupa’daki diğer noktalara yerleştirilmesi öngörülen füzelerle birlikte çalışacak.

    İran, bu plana başından itibaren karşı çıkıyor. İran devlet televizyonuna göre, Cumhurbaşkanı Ahmedinejat 8 Eylüldeki konuşmasında, “Türkiye bize yakın bir dost ülkedir. Ancak, İran’a karşı radar konuşlandırma konusunda dikkatli olmalıdır.” diyerek üstü kapalı uyarıda bulundu. Ayrıca, İran-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Aghaei 14 Eylül'de, “ABD, Türkiye’yi kullanarak Müslüman ülkelere sokulmak, karşı karşıya getirmek amacında.” diyerek eleştirse de doğrudan Türkiye’yi hedef almaktan kaçındı.

    İran için Türkiye’nin önemi son yıllarda giderek artıyor. Nükleer zenginleştirme çalışmaları nedeniyle Avrupa ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları artırmaya çalışması karşısında Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nde gerçekleştirilen oylamada karşı oy kullandı. Türkiye buna benzer biçimde, pek çok kez İran’ı korumuştu.

    Türkiye, Nükleer Programı Konusunda İran’ı Kolluyor

    Ayrıca, İran’ın en yakın müttefiki Suriye’de demokratikleşme istemiyle başlayan gösterilerin yol açtığı karışıklık nedeniyle istikrar bozuldu. İran, bölgede yalnız kalmamak için Türkiye ile ilişkilerini kötüleştirmek istemiyor. Bunun yanı sıra, geçen yıl Türk yolcuların olduğu Gazze yardım gemisine İsrail güvenlik güçlerinin saldırması üzerine, Türkiye-İsrail ilişkileri aniden soğudu. İran, İsrail karşıtlığı konusunda da Türkiye ile iş birliğini derinleştirmeyi düşünüyor.

    Diğer yandan Türk kamuoyunda, Orta Doğu’ya yönelik ABD hegemonyasını yansıtacağı düşüncesiyle radar sisteminin konuşlandırılmasına karşı çıkan bir görüş de mevcut. Buna karşın NATO üyesi Türkiye’nin ordusunda ise İran’ın balistik füze tehdidine karşı, Avrupa’nın korunmasının son derece doğal bir görev olduğu görüşü güçlü. Arap ülkeleriyle ilişkileri güçlendirme ve ekonomi politikasında başarı sağlamanın yanında, diplomaside de öz güvenini artıran Türkiye Başbakanı Erdoğan, füze radarlarının konuşlandırılmasının İran’da yarattığı rahatsızlığın arttığını çoktan fark etmiş olmalı. Başbakan Erdoğan’ın yakın bir tarihte, İran’ı ziyaret ederek sorunun yatıştırılması arayışında bulunacağı tahmin ediliyor.

    BYEGM'den alıntı yapılmıştır...
     

Sayfayı Paylaş