Rüyalar gerçekleşiyor mu? Apple'ın sevecen CEO'su Steve Jobs, geçtiğimiz gün beklenildiği gibi iPhone OS 4.0'ı tanıttı. Yeni işletim sistemiyle birlikte kullanıcıların beklediği pek çok özellik karşılanıyor. Ancak bu sefer akıllara takılan soru pil durumu. Bakalım Apple bu durumun üstesinden nasıl gelecek? Peki, Apple'ın hemen her ürününde gündeme getirdiği "devrim yaratabilecek" değişiklikler neler? -Multitasking Evet, en büyük değişikliklerden birisi Multitasking. Kullanıcılar bu özellik için neredeyse kendilerini paraladı. Tabii ki birden fazla uygulamayla çalışabilmek yeni bir özellik değil, ancak uzun süredir iPhone OS'ta yer alması bekleniyordu. Bundan sonra cihazın Home butonuna çift tıklayarak açık olan uygulamaları görebileceğiz. Az önce de belirttiğimiz gibi, bu konudaki en büyük çekince pil konusu. Henüz herhangi bir test yapılmadığından Multitasking özelliğinin performansı ne ölçüde etkileyeceği konusunda pek bir fikrimiz yok. Zira cihazın pil ömrünü etkileyerek kullanıcıları gün içinde kapalı bir iPhone'la başbaşa bırakabilir. VİDEO : Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! -Klasörler Aslında bu konuda söylenecek çok fazla şey yok. Ancak iPhone OS 4.0, kullanıcıları tonlarca uygulamayla uğraşmaktan kurtaracak gibi görünüyor. Klasör oluşturmanın kolaylaştırıldığı yeni mobil işletim sisteminde her klasör içinde en fazla 12 uygulama yer alabiliyor. Bu da, artık rahatlıkla uygulama klasörlerinizi Oyunlar, Müzik gibi daha spesifik şekillerde ayırabilirsiniz. -Game Center Game Center uygulaması işletim sisteminin beta sürümüyle de geliyor. Bu sürümde işlevlerinin tamamı yer almadığı için bu konu hakkında pek yorum yapamayacağız. Tabii zamanla diğer uygulamaların desteği geldiğinde Game Center'ın nasıl bir platform olarak çalıştığına tanık olacağız. -Kamera Kamera uygulamasında birkaç değişikliğe gidilmiş. Bunlardan en önemlisi, yeni işletim sistemiyle birlikte kameramızın 5x zum özelliğini desteklemesi. Yazılım tabanlı olarak bir çalışma olduğu için sonuç da beklediğimiz gibi oldu; yakınlaştırma özelliğini tam kapasite kullandığınızda görüntü partiküler olarak çok da mükemmel değil. Sonuç olarak yeni jenerasyon iPhone'da donanım destekli zum olsa daha iyi olurdu. Belli bir seviyeye kadar donanım destekli olarak yakınlaştırma yapmak kaliteyi bir nebze olsun kurtaracaktır. -Harita Harita uygulamasında çok çok küçük bir değişiklik var. Farklı bir ikona sahip olan uygulama kendisine durum çubuğundan yer edinmiş bulunuyor. Uygulama aynı zamanda sinyallere erişerek kullanıcının son 24 saat içerisindeki yerini gösteriyor. Gelişmiş GPS destekli uygulama sayesinde konumumuz artık daha çabuk ve daha isabetli biçimde tespit edilebilecek. -Diğer çeşitli değişiklikler Genel işletim sistemini etkileyen küçük ancak takdir edilmesi gereken bir özellik var. Kullanıcılar artık işletim sistemini açarken 4 haneli PIN koduyla kısıtlı kalmak yerine kendi çok haneli şifrelerini oluşturabiliyor. Açıkçası güvenliği daha etkin kılmak için iyi hamle olduğunu söyleyebiliriz. Mesajlar uygulamasında karakter sayacı bulunuyor, artık SMS'lerinizi göndermeden evvel kaç karakter yazdığınızı görebileceksiniz. E-postalar ise başlıklandırılmış şekilde ayrı bir klasör içerisinde tutuluyor. Safari'nin genişletilmiş arama ya da URL çubuğuna herhangi bir şey yazarken geçmiş tabanlı tamamlamalar yapılıyor. Eh, her seferinde Facebook.com, Google.com yazmaktan iyidir! YouTube, Stocks, Hesap Makinesi, Kişiler ve Hava Durumu uygulamalarında öncekilere göre bir değişiklik göze çarpmıyor. Ancak işletim sisteminin son haliyle durumun değişebileceğini söyleyebiliriz. iPhone içerisinde yer alan iPod uygulamasında da ufak bir değişiklik bulunuyor. Kullanıcılar nihayet uygulama içerisinden direkt olarak kendi Playlist'lerini oluşturabilecekler. Aynı zamanda iPhone, artık Bluetooth klavyeleri de destekleyecek. Tabii bunun iPad'le eş bir implementasyon olduğunu söyleyebiliriz. Önceden USB bağlantısını şart koşmasına karşın Not uygulaması kablosuz olarak MobileMe uygulaması ile eşlenebiliyor. iPhone OS 4.0 Beta'nın genellikle stabil olarak çalıştığını söyleyebiliriz, ancak yine de bazı hatalar, uygulamalarda 'çakılmalar' ve tablo görüntüsündeki kaydırma işleminde hafif takılmalar mevcut. Ayrıca kullanıcılar ana ekran ve tuş kilidi esnasındaki arkaplan resimlerini ayrı ayrı belirleyebiliyor. iPhone OS 3.0 Beta'dan daha hoş göründüğünü söyleyebiliriz. Sonuç olarak iPhone OS 4.0 yeni ve dikkat çekici özelliklerle birlikte geliyor. Yine de en önemli değişikliğin uzun süredir beklenen Multitasking olduğunu belirtelim. Bunun dışında yeni işletim sistemiyle henüz karşılaşmamış kullanıcıların diğer özellikler hakkında sağlıklı yorum yapması pek de mümkün görünmüyor doğrusu. Ancak yine de işletim sistemiyle ilgili olarak kullanıcıları kuşkulandıran en önemli konu pil ömrü. Tabii işletim sisteminin gelişiyle birlikte iPad'in değerine değer katacağını da göz önünde bulundurabiliriz.