İOS Android’de Gizliliğinizi Korumanın 10 Yolu!

Konu, 'İOS Android Teknik uygulamalar' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Android’de Gizliliğinizi Korumanın 10 Yolu!



    [​IMG]




    Android cihazınızı nasıl daha güvenli kullanabilirsiniz?

    Android işletim sisteminin sunduğu özgürlükler bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu tür sorunlardan ne yazık ki birçok kullanıcı haberdar bile değil. Akıllı telefon kullanımında çoğunlukla bilmeden sepep olduğumuz güvenlik açıkları uzun süreli kullanımlarda beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. Peki ne gibi önlemler alabiliriz?
    Aslında bu konuda yapılması gerekenler oldukça basit adımlardan oluşuyor. Biz de Android cihazınızda gizliliğinizi korumak için ne gibi güvenlik önlemleri alabileceğinizi bu konuda toparladık.

    Kilit Ekranında Parola Oluşturun


    Android telefonunuzun kilit ekranında güvenlik önlemi olarak parola kullanıyor musunuz? Birçoğunuz bu soruya Evet yanıtını verse de telefonunda güvenlik önlemi olarak herhangi bir parola kullanmayan kullanıcı sayısı da ne yazık ki azımsanmayak durumda. Bazı kullanıcılar gizlilik noktasında bir adım daha öteye gidip uygulamalara kilit önlemi de belirleyebiliyor. Tabii bunun tam olarak gizlilik sağladığını da söylemek yanlış olur. Ama en azından telefonunuzun kilit ekranında şifre, parola, kilit deseni eğer varsa parmak izi gibi seçeneklerden herhangi bir güvenlik önlemi belirlemeniz bu noktada uygulamanız gereken ilk öncül olmalı. Android telefonunuzda kilit ekranı güvenliği oluşturmak için:

    • Ayarlar>Kilit Ekranı adımlarını izleyin (Bu menü cihaz modeli ve işletim sistemi sürümüne göre değişebilir).

    [​IMG]

    • Karşınıza gelen seçeneklerden size en uygun olan güvenlik önlemini seçip uygulayın.

    [​IMG]
    Tüm Verilerinizi Şifreleyin

    Android telefonunuzda bulunan ayarları, uygulamaları ve uygulama verilerini, kişisel dosyalarınızı (resim, mesaj, video) kısacası birçok veriyo şifreleyebilirsiniz. Bu sayede belirlediğiniz güvenlik önlemi (pin, şifre, kilit ekranı) açılmadan bu verilere hiçkimse müdahale edemez. Android cihazınızı şifrelemek için

    • Ayarlar>Güvenlik>Telefonu şifrele adımlarını izleyin.

    [​IMG]

    • Açılan menüdeki açıklamalara göz attıktan sonra alt bölümden “TELEFONU ŞİFRELE” seçeneğine dokunun. Şifreleme işleminin başlatılabilmesi için şarjın en az %80 seviyesinde olması gerekiyor.

    [​IMG]
    Konumunuzu Kullanan Uygulamaları Yönetin

    Android cihazlarda bulunan GPS özelliği sayesinde uygulamalar sizin konumunuza erişebilir. Elbette bu özelliği birçok alanda kullanıyoruz. Örneğin Google Haritalar’da yer bulmak için konum bilginizi paylaşmak zorundasınız. Ancak bir dosya yöneticisi uygulaması konum bilginizi kullanmak istiyorsa bu konuda dikkatli olmalısınız. Android işletim sisteminde bulunan uygulama izinleri sayesinde hangi uygulamanın konum bilginizi kullanmak istediğini öğrenebilir ve izinlerini değiştirebilirsiniz. Konum ayarlarınızı düzenlemek için:

    • Ayarlar>Konum adımlarını izleyin. Açılan menüde Mod bölümünden cihazınızdaki konum özelliğinin çalışma düzenini değiştirebilirsiniz.

    [​IMG]
    Son konum istekleri” başlığında cihaz konumunu kullanan uygulamaları göreceksiniz. Eğer listede sıradışı bir uygulama mevcutsa o uygulamanın izinlerini değiştirebilirsiniz.


    • Bunun için izinlerini değiştirmek istediğiniz uygulamanın üzerine dokunun.

    [​IMG]

    • Açılan sayfada İZİNLER başlığı altında yer alan “DEĞİŞTİR” butonuna dokunun. Açılan sayfadan ilgili uygulamanın izinlerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

    [​IMG]

    [​IMG]
    Google Reklam Ayarlarını Düzenleyin

    Google Android cihazlarda kullandığımız ücretsiz uygulamalarda reklamlar yayımlar. Bu sayede de uygulamala geliştiricileri ve Google bu reklamlardan kazanç sağlıyor. Google’ın yayınlamış olduğu reklamlar çoğunlukla sizin ilgilendiğiniz konularda olur. Bu da ziyaret ettiğiniz web siteleri, cihazınızda bulundurduğunuz uygulama türü gibi verilerin kayıt altına alınması sayesinde olur. Google’ın reklam politikası hakkında

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    daha fazla bilgi alabilirsiniz. Eğer isterseniz İlgli alanına dayalı reklamları kapatarak gizliliğinizi artırabilirsiniz. Bunun için:


    • Telefonunuzda yer alan Google Ayarları uygulamasını açın (Eğer uygulama menüsünde böyle bir uygulama göremiyorsanız Ayarlar>Google adımlarını izleyin).
    • Google Ayarları’nda Reklamlar başlığına dokunun.

    [​IMG]

    • Açılan sayfada “İlgi alanına dayalı reklamları kapat” seçeneğini etkinleştirin.

    [​IMG]
    Bilinmeyen Kaynaklardan Uygulama Yüklemeyin

    Android telefonunuza Google Play Store’dan veya herhangi bir kaynaktan uygulama yükleyebilirsiniz. Yabancı kaynaklardan indirmiş olduğunuz uygulamaların cihazınız yüklemek için

    • Ayarlar>Güvenlik adımlarını izleyip “Bilinmeyen Kaynaklar” seçeneğini aktif etmeniz gerekiyor.

    [​IMG]
    Ancak telefonunuza Google Play Store dışında başka bir kaynaktan uygulama yüklediğinizde bazı tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Herhangi bir kaynaktan yüklediğiniz uygulama dosyaları içerisinde zararlı yazılımlar barındırabilir. Eğer telefonunuza yüklemek istediğiniz uygulamalar Google Play Store’da bulunuyorsa güvenilir kaynağı tercih etmenizi öneriyoruz.

    Uygulama İzinlerini Kontrol Edin

    Android uygulamaları tüm görevleri yerine getirmek için cihazınızda bazı izinlere ihtiyaç duyar. Örneğin telefonunuza yüklediğiniz bir sesli mesajlaşma uygulaması cihazınızın mikrofonunu kullanmak zorundadır. Uygulamaların hangi izinleri istediğini öğrenebilir ve bu izinleri yönetebilirsiniz. Android 6.0 Marhsmallow sürümünde bu işlem daha da geliştirilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Uygulama izinlerini kontrol etmek için:

    • Ayarlar>Uygulamalar adımlarını izleyin
    • Sağ üst bölümde bulunan seçenekler butonuna dokunun.

    [​IMG]

    • Daha sonra “Uygulama izinleri” başlığına dokunun.

    [​IMG]

    • Açılan listede cihazınızdaki tüm izinleri ve bu izinleri hangi uygulamaların kullandığını görebilirsiniz.

    [​IMG]
    Herhangi bir uygulamanın kullandığı tüm izinlere ulaşmak için:


    • Ayarlar>Uygulamalar ekranında seçtiğiniz uygulamaya dokunun. Açılan menüde “İzinler” başlığı altında bulunan “DEĞİŞTİR” seçeneğine dokunarak uygulamanın kullandığı tüm izinlere ulaşabilir ve yine aynı bölümden bu izinleri düzenleyebilirsiniz.

    [​IMG]
    Reklamları Kaldırmak İçin Uygulamaları Satın Alın

    Uygulama geliştiricileri yayınladıkları uygulamalardan para kazanmak zorundadır. Elbette bunun farklı yolları vardır. Uygulamala ücretli olarak satın sunulur veya ücretsiz olarak dağıtılıp uygulama içi bazı özelliklerin kullanılabilmesi için ekstra ücret talep edilebilir. Eğer uygulama sizden bir ücret talep etmiyorsa muhtemelen uygulama içerisinde bulunan reklamlarla karşılaşabilirsiniz. Uygulama içerisinde bulanan reklamları uygulamayı satın alarak kaldırabilirsiniz. Ancak çoğu kullanıcı bunun için uygulamanın tam sürümünü yabancı bir kaynaktan indirme yoluna başvuruyor. Bu işlemin olumsuz sonuçları doğurabileceğini daha önce size aktardık. Bu yüzden uygulamalarınızı tam sürüme yükseltmek için satın almanızı öneriyoruz.
    Bulut Depolama Servislerini Kullanırken Dikkatli Olun

    Cihazınızda yer alan tüm kişisel verilerinizi bulut depolama servislerine yedekleyip bunlara istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz. Daha önce sizinle burada en iyi bulut depolama servislerinin özelliklerinden bahsetmiştik. Peki bulut depolama servislerinin gerçekten güvenilir olduğunu düşünüyor musunuz? Evet çoğu bulut depola servisi güvenliğe önem verir. Ancak ne kadar güvenli olursa olsun depoladığınız verilere ulaşılması imkansız değildir. Bu, o servisi oluşturan şirket veya bilgilerinizi öğrenmek isteyen yetkililer olabilir. Ya da herhangi bir bilgisayar korsanı sizi hackleyebilir. Bu konuda fazla şüpheci gibi duruyoruz ancak bunlar ihtimal dahilinde olan durumlar. Peki bu konuda ne gibi önlemler alabilirsiniz?
    Bunun için Google’ın kişisel dosyalarını yedeklemesini engelleyebilirsiniz.


    • Ayarlar>Yedekle ve Sıfırla adımlarını izleyin. Açılan menüde “Verilerimi yedekle” seçeneğinin kapalı olduğundan emin olun.

    [​IMG]
    Google’ın Yedeklediği Verileri Kontrol Edin

    Eğer bir Android cihazınız varsa Google hesabınız da vardır. Google hesabı genellikle veri yedekleme ve senkronizasyon işlemi için kullanılır. Cihazınızda yer akan kişiler, takvim, uygulama verileri,tarayıcı geçmişi ve hesap şifrelerigibi bilgiler gmail hesabınızda yedeklenir. Google’da oturum açarak yedeklenen verilerinize ulaşabilirsiniz yedeklenir. Ancak gizlilik konusunda bazı şüpheleriniz olabilir. Google’ın kişisel ve çoğu durumda başkalarının öğrenmesini istemediğiniz bilgilere ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bunun için:

    • Ayarlar>Hesaplar>Google adımlarını izleyin.
    • Açılan sayfada “Senkronize et” başlığı altında yedeklenen özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz.

    [​IMG]
    Antivirüs Uygulamaları Kullanın

    Daha önce size bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklememeniz gerekitiğini aktarmıştık. Daha önceden cihazınıza yüklemiş olduğunuz uygulamalar zararlı yazılım barındırabilir. Bu uygulamaları tespit etmek için çeşitli antivirüs uygulamaları kullanabilirsiniz. Ancak bu uygulamaları sürekli olarak kullanmak performans noktasında bazı problemlere neden olabiliyor. Bu yüzden sürekli kullanmasanız bile arada bir antivirüs uygulamaları ile cihazınızı taratmanızda fayda var.


    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş