Intel’den büyük yatırım

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında LORD_KING tarafından paylaşıldı.

  1. LORD_KING
    Offline

    LORD_KING Süper Üye Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.097
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Topraktan
    Akademik araştırmalara Intel’den büyük yatırım.

    Intel; T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar’ın katılımı ile gerçekleştirdiği basın toplantısında
    akademik araştırmalara yönelik yeni işbirliği projelerini açıkladı:
    • Intel, savunma sanayinden biyomedikal alanına kadar pek çok farklı uygulamada kullanılabilecek akıllı sistemlerde kullanılmak üzere mikroalgılayıcılar geliştiren Orta Doğu Teknik Üniversitesi “MikroElektroMekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi”ne 2.5 milyon dolarlık ekipman yatırımı yapıyor.
    Şirket ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi ile iki önemli araştırma projesinin hayata geçirilmesi için de destek verecek.

    • Projelerden ilki, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’yle imzalanan bir anlaşmayla ısı ve titreşim enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi, bu yolla bilgisayarlarda yeni çevresel enerji kaynaklarının kullanıma sokulması ve pil ömrünün uzatılması amacıyla yapılan Enerji Verimliliği Projesi. Enerji Verimliliği Projesi ile bilgisayarlar gibi taşınabilir elektronik cihazlarda enerji etkinliğinin artırılması ve herhangi bir elektrik kaynağına gerek kalmadan pil ömrünün uzatılması amaçlanıyor.

    • Intel’in destek vereceği ikinci proje, Bilkent Üniversitesi’nde Enformasyon Teorisi doğrultusunda Kutupsal Kodların gelecek nesil haberleşme sistemlerinde hayata geçirilebilecek pratik uygulamalarının araştırılacağı Kutupsal Kodlar Projesi. Bu proje ile Bilkent Üniversitesi kutupsal kodların gelecek nesil kablosuz haberleşme sistemlerinde yüksek performans ve düşük karmaşıklıklı kullanım alanlarının ortaya çıkarılmasını, kablosuz haberleşme ağlarında maksimum hıza ulaşılmasını ve bu alanda patent alınmasını hedefliyor.
    Intel’in desteği, akademi ve bilim dünyası için büyük önem taşıyan bu iki projenin teorik araştırmaların ötesine geçerek sektörde uygulaması olan pratik değere sahip çalışmalar haline gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Intel’in Türkiye’de yaptığı bu Ar-Ge yatırımları bağlı bulunduğu Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde yapılan en büyük yatırım. Türkiye’deki yatırım Ar-Ge alanındaki araştırmacı sayısı açısından da bölgeye liderlik ediyor.

    [​IMG]
    ODTÜ MEMS Araştırma Merkezi’nde akıllı sistemler Intel ile hayat bulacak
    Intel’in 4 fabrikasından sağlanacak toplam 2.5 milyon dolar değerindeki 4 ayrı ekipman ile ODTÜ MEMS’in Ar-Ge kabiliyetlerinin ve üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Savunmadan biyomedikale, telekomünikasyondan beyaz eşyaya kadar farklı alanlarda hayata geçirilebilecek akıllı sistemlerde kullanılmak üzere prototip olarak üretilen algılayıcılar (sensörler) için bugüne kadar 6 inç çaplı silisyum diskler kullanan ODTÜ MEMS Araştırma Merkezi, Intel’in bağışladığı sistemler sayesinde bundan böyle 8 inç çaplı silisyum disklerde de üretim yapabilecek. Merkez Başkanı Prof. Dr. Tayfun Akın, sistemlerin 3 ay içinde Türkiye’ye geleceğini, kurulumlarının tamamlanmasının ardından 2010 yılı sonuna doğru kullanıma alınacağını söyledi. Intel’in bağışladığı bu sistemler uzun vadede farklı sektörler için üretilecek olan algılayıcılarda kullanılacak silisyum disklerin seri üretiminde de kullanılabilecek.

    ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Enerji Verimliliği Projesi:
    Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün üzerinde çalıştığı Enerji Verimliliği Araştırması ile mikroçipler üzerinde titreşim enerji ve frekansını, güneş ya da ısı enerjisini yükselterek elektrik enerjisine dönüştürmeye yönelik araştırmalar yapılıyor. ODTÜ MEMS Laboratuvarları’nda geliştirilmiş MEMS (MikroElektroMekanik) sistemlere güç sağlamak ve elektrik sistemlerine uygunluğu için arayüz sistemlerinin geliştirilmesi üzere kullanılması amaçlanıyor. Bugüne kadar mikrosistemler üzerinde yapılan araştırmalar, Intel’in projeye desteği ile birlikte bundan böyle mobil sistemler gibi farklı alanlarda devam edecek. 3 yıl sürecek projede ODTÜ MEMS Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Haluk Külah ve öğrencileri, ODTÜ Kuzey Kampüsü Öğretim Üyesi Dr. Ali Muhtaroğlu ve master öğrencileri ile Intel’den bir araştırmacı olmak üzere toplam 8 kişilik bir ekip görev alacak. Projede arayüzlerin yapılmasına da TÜBİTAK maddi destek verecek.

    Bilkent Üniversitesi Kutupsal Kodlar Projesi:
    Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın 25 yıllık bir çabanın sonunda keşfettiği ve adını verdiği Kutupsal Kodlar (Polar Coding), 2008 yılında yayınlandığından bu yana Japonya’dan İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar dünyanın birçok ülkesinde araştırmacıların üzerinde çalıştığı, doktoralara ve birçok bilimsel toplantıya konu olan bir araştırma alanı haline gelmiş durumda. Kutupsal Kodlama Projesi, 1948 yılında Amerikalı Matematikçi ve Mühendis Claude E. Shannon tarafından temelleri atılan Enformasyon Teorisi’ni geliştirmeye odaklanıyor. Bir iletişim kanalı üzerinden gönderilebilecek enformasyon (bilgi) miktarının ölçülmesine odaklanan istatistiksel bir teori olan Enformasyon Teorisi kanal kapasitesini verse de bu kapasiteye pratikte nasıl erişileceğine dair bir bilgi vermiyor. Kutupsal Kodlama Projesi ile ilk defa kapasiteye eriştiği matematiksel olarak ispat edilebilen düşük karmaşıklı spesifik bir dizi kod üretildi. Bilkent Üniversitesi’nde Prof. Dr. Erdal Arıkan ve 2 doktora öğrencisinin görev alacağı proje ile kutupsal kodların gelecek nesil haberleşme sistemlerinde yüksek performans ve düşük karmaşıklıklı kullanım alanları ve pratik uygulamaları araştırılacak.
     

Sayfayı Paylaş