İNCELEME - Alienware M17x

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında LORD_KING tarafından paylaşıldı.

  1. LORD_KING
    Offline

    LORD_KING Süper Üye Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.097
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Topraktan
    Uzaylı istilasının amirallerinden Alienware M17x'i inceledik.

    [​IMG]



    Alienware'in Invasion (istila) adını verdiği hareketi geçtiğimiz ay başladı. Türkiye'ye de sıçrayan bu istiladan tabii ki ülkece nasibimizi aldık. Oyunculara yönelik ürünleriyle fazlasıyla dikkat çekmiş bir firma olan Alienware gerek masaüstü, gerekse dizüstü ürünlerini sergiledi.
    Firmanın iddialı olarak geldiği
    dizüstü ürünlerinden birisi olan M17x'i inceledik. Adeta dizüstü görünümlü bir masaüstü bilgisayar olan M17x, bakalım oyunculara neler sunuyor?..





    [​IMG]



    Tasarım
    Üründe Alienware'in kendine özgü tasarımlarından birisine rastlıyoruz.
    Ürün adeta bir paralelkenar gibi görünüyor. Üzerinde ****lik krımızı bir kaplama yer alıyor. Üst kapakta büyük bir Alienware logosu bulunuyor. Bilgisayarı açtığınızda bu logo belirlemiş olduğunuz renkte parıldıyor.
    5.7 kg ağırlığında olan ürünün kapağını açtığımızda 17" ekranla birlikte ışıklandırmalı
    tam boy Q klavye ile karşılaşıyoruz. Üzerinde nümerik ped de bulunduran klavye, en sağından soluna kadar ışıklandırma olarak 4'e bölünmüş durumda. Klavyenizi ister aynı renk ışıklandırmayla kullanın, isterseniz birbirinden farklı 4 renkle.





    [​IMG]



    Işıklandırma bu ürünün her yerinde! M17x'e havasını katan LED lambalardan aynı zamanda TouchPad'in etrafında ve hoparlörlerde görüyoruz. Ancak pürüzlü yapısı itibarıyla M17x'in TouchPad'inden pek de memnun kalmadığımızı söyleyebiliriz.
    Cihazın ön tarafında yer alan hoparlörlerin gerçekten çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ses kalitesini beğendiğimiz 'uzaylı' ürün, ışıklandırmaları sayesinde ciddi havasını bozarak bir anda ambiyansı diskoteğe çevirebiliyor!





    [​IMG]



    Eklemeden geçmeyelim, ürünün üzerinde bulunan 17 inçlik ekran fazlasıyla parlak. Kapalı olduğu anlarda tam bir ayna görevi gören ekran ışığı bol olan ortamlarda kullanıcılar için problem yaratabilir. Ekranla ilgili muhteşem bir detayımız var: Ta taaa! Dinamik kontrast! M17x'in ekranı dinamik kontrast desteğiyle geliyor. Bu özellik sayesinde ekranda parlak renkler hakimse kontrast artıyor, koyu renkler hakim olduğunda ise düşüyor.





    [​IMG]





    Klavyenin sağ üst köşesinde dokunmatik butonlar yer alıyor. Bunlar arasında diski sürücüden çıkarmaya yarayan Eject butonu, ileri sarma, geri sarma, oynat/durdur butonları, ses açma/kısma, Wi-Fi, Alienware kontrol merkezi, Stealth Power Mode butonları yer alıyor. M17x'in üzerinde gömülü bir Slot-Load DVD-RW sürücüsü görüyoruz. Aynı zamanda 300 GB sabit disk karşımıza çıkıyor.
    Ürünün sağ tarafında DVD-RW, Express Card girişi, çoklu
    kart okuyucu, 2X USB, 2X kulaklık, 1 Line ve 1 mikrofon girişi bulunuyor. Epeyce bir zengin değil mi?.. bakalım sol tarafta neler var?





    [​IMG]



    Cihazın sol tarafı tamamen bağlantıya ayrılmış durumda. Sol tarafa baktığımızda VGA, HDMI, LAN, 2X USB (dikey pozisyonda), E-sata ve Firewire girişleri bulunuyor. Klavyenin üzerinde, ürünün alt bölümünün tam üst orta bölümünde küçük bir açma kapama butonu bulunuyor. Takdir edeceğiniz üzere bu buton da Alienware logosu. Rengi değiştirilebilen bu buton aynı zamanda parıldayarak, bilgisayarın meşgul olup olmadığı konusunda bilgi veriyor.
    M17x'lerin 1799 dolardan başlamak suretiyle pek çok konfigürasyon seçeneği var. Dilerseniz bizim elimizdeki sistemden ve performanstan bahsedelim.






    [​IMG]
    Teknik detaylar
    Cihazda Penryn kod adlı Intel Mobile Core 2 Duo P8600 işlemci bulunuyor. Çift çekirdek olan
    bu
    M17x'in içerisinde çift
    işlemcinin çekirdek frekansı 1601.9 MHz, Bus hızı 267 MHz ve FSB'si 1067.9 MHz. Bunun yanında nForce 730i yonga setli bir anakart görüyoruz.kanal 4 GB DDR3 bellek bulunuyor. DRAM frekansını ise 666.7 olarak görüyoruz. Belleklerin markası ise Elpida. Gecikme sürelerini 6-7-8-9 olarak görüyoruz.

    Geldik malum konuya; grafik kartına. Cihazın içerisinde NVIDIA GeForce 9400 ekran kartı bulunuyor. 80 nm teknoılojisiyle üretilen ekran kartının testlerimizden güzel sonuçlar aldığını söyleyebiliriz.





    [​IMG]



    Ürünle birlikte gelen güzel uygulamalarımız bulunuyor. Bunlardan bir tanesi yüz tanıma. İşletim sisteminizi açtığınızda karşınıza standart oturum açma ekranı geliyor. Aynı zamanda yüz tanıma aracı karşımıza çıkıyor. Ekranın hemen üstünde bulunan Webcam sayesinde yüzümüz taranıyor. Testten geçerseniz oturumunuz açılıyor, geçememeniz durumunda şifrenizi girerek oturum açabiliyorsunuz. Işık yetersiz olduğudna ise uygulama sizi bilgilendiriyor.
    Diğer bir uygulama ise Alienware FX. Bu yazılım aracılığı ile ışıklandırma dahil pek çok şeyi
    kontrol
    edebiliyorsunuz. Dilerseniz bunlara da göz atalım.



    [​IMG]



    Uygulamayı açtığınızda karşınıza renk paletiyle birlikte bilgisayarınızda ışıklandırma yapabileceğiniz sektörleri belirten bir şema geliyor. Dilerseniz bu şema üzerinden, olmadı sol tarafta yer alan menüden yazılı olarak bölgeyi seçebilirsiniz. Ürünün üzerinde aydınlatma rengini değiştirebileceğiniz bölgeler;
    - Klavye
    (4 parça halinde)
    - Klavyenin sağ üstünde yer alan dokunmatik butonlar
    - Üst kapak ve iç taraftaki Alienware logoları (şarj kablosu takılı ya da değilken farklı renkler seçilebiliyor)
    - Ön tarafta yer alan hoparlörler
    - TouchPad
    - Ekranın hemen altında yer alan "ALIENWARE" isim logosu




    Fusion bölümünde performans ayarlarımızı yapabiliyoruz. İster yer alan güç
    ayarlarını kullanın, dilerseniz kendi plan profilinizi yaratın. Bu tamamen size kalmış durumda. Fusion bölümünden ürünün enerji koruma ya da yüksek performans modunda çalışıp çalışmayacağına karar verebilirsiniz.

    Touch panelinde tıklama, hassasiyet ve sanal sürükleme ayarlarını yapabiliyorsunuz. Sensitivity (hassasiyet) bölümünde TouchPad'i klavyeyle yazı yazarken avuç içi dokunmalarına karşı ayarlayabiliyorsunuz. Yapacağınız ayarlar doğrultusunda M17x'in TouchPad'i avuç içi dokunmalarını görmezden geliyor, ya da bunlara reaksiyon veriyor.

    Ayrıca yine aynı bölümde TouchPad'in parmağınızla yapacağınız baskıyı algılama seviyesini de ayarlayabiliyorsunuz.






    [​IMG]



    Sense bölümü, adı üzerinden de anlaşılabileceği gibi cihazın 'algısının' değiştirilebileceği yer. Burada 4 adet seçeneğimiz bulunuyor. İlk seçeneğin devre dışı bırakma olduğunu sayarsak, güvenlik çözümü olarak elimizde 3 adet madde var. Bunlar, yüz tanıma, otomatik kullanıcı değiştirme ve devamlı güvenlik.





    [​IMG]



    Genel testlerimizde ortaya koyduğu performansla göz dolduran ürün pil açısından kullanıcılara uzunbilgisayar" benzetmesini yaparız. Ancak yine de cihaz, içerisinde bulundurduğu bileşenler dolayısıyla pil süresi açısından hiç de fena değil. Tabii bu oyunculardan bir ömür vaat etmiyor. Zaten M17x'i çok kısa bir şekilde tasvir etmemiz gerekirse, ürün için "taşınabilir masaüstü ziyade genel kullanıcının hoşuna gider mi, bilemeyiz. Lafı daha fazla uzatmayalım, Şarj kablosunu çıkardığınız andan itibaren M17x, 1 saat 42 dakika boyunca operasyon süresi tanıyacak.
     

Sayfayı Paylaş