IBM'den çığır açacak teknoloji

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında cihat çapa tarafından paylaşıldı.

  1. cihat çapa
    Online

    cihat çapa Guest

    Teknoloji devi IBM mikro işlemci mimarisinde çığır açacak bir gelişmeye imza attı, elektrik yerine ışıkla çalışan işlemci geliştirdi.
    [​IMG]
    Günümüzün silikon tabanlı bilgisayar çipleri geçmişte kalıyor. IBM'in yeni buluşu karbon nanotüp teknolojisine dayanıyor.
    Silikon tabanlı mikroişlemciler, günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak yakın bir gelecekte yerlerini IBM'in geliştirdiği bir başka teknolojiye bırakacak görünüyorlar.
    IBM şirketi, karbon nanotüp teknolojisiyle ürettiği bir bilgisayar çipine 10 binden fazla transistör yerleştirmeyi başardı. Günümüzün silikon tabanlı mikroişlemcilerinin milyarlarca transistörden oluştuğunu düşünürsek bu rakam oldukça küçük görünüyor olabilir. Ancak bu yeni teknolojinin oturması için büyük bir adım.
    Özellikle bilgisayar bilimlerinde adı sıkça geçen Moore Yasası'nın bu durumda hala işlediğini söyleyebilmemiz mümkün olacak. Çünkü bu yasaya göre bir bilgisayar çipine yerleştirilebilecek transistör sayısı her 18 ayda bir ikiye katlanabiliyor. Yasa 40 senedir doğrulanıyor. Ancak karbon nanotüp teknolojisinden önce fizik yasalarıyla çakışacak durumdaydı.
    Karbon nanotüp teknolojisinde bulunan her tüp bir atom kalınlığında. Ayrıca bu tüpler elektrik akımını silikondan daha iyi iletiyorlar.
    Gelecekteki bilgisayarların bu nanotüplerle geliştirilen çipleri kullanacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.
     

Sayfayı Paylaş